News

Cum furau curent mai multe restaurante şi hoteluri din Bucureşti sau Constanţa. Percheziții de amploare, efectuate de poliție. Video

Cum furau curent restaurantele și unitățile de cazare din unele zone ale țării. Poliția Română a demarat zeci de percheziții în București și Constanța.
01.07.2021 | 12:11
Cum furau curent mai multe restaurante si hoteluri din Bucuresti sau Constanta Perchezitii de amploare efectuate de politie Video
ADVERTISEMENT

Mai multe restaurante, unități de cazare și service-uri auto din București, Constanța și Ilfov sunt suspectate de oamenii legii că ar plăti sume de bani pentru a păcăli furnizorii de energie electrică.

În acest sens, joi dimineață, s-au derulat peste 50 de percheziții la adrese din Capitală și din aceste două județe.

ADVERTISEMENT

Cum furau curent restaurantele și unitățile de cazare. Percheziții de amploare demarate de Poliția Română în București, Constanța și Ilfov

Polițiștii de la combaterea criminalităţii organizate au pus în aplicare 57 de mandate de percheziţie domiciliară, dintre care 48 în judeţul Constanţa şi 9 în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Din primele informații oferite de Poliția Română într-un comunicat de presă, în Capitală şi în judeţele Constanţa şi Ilfov ar exista persoane care ar deţine programe informatice, cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice şi juridice.

ADVERTISEMENT

Cum se desfășura procesul. Acești indivizi se deplasau la ”beneficiar” şi, cu ajutorul unui laptop, se conectau printr-un cablu la portul optic al contorului electric, iar, apoi, prin intermediul programului informatic instalat pe laptop, modificau indexul afişat de contor.

Scopul acestei modificări ar fi introducerea unui index de consum mai mic faţă de cel real, astfel încât titularul locului de consum să plătească o factură diminuată pentru consumul de curent electric.

ADVERTISEMENT

Poliția Română a urcat pe YouTube o filmare cu ”arsenalul” de care dispuneau cei care se aflau în spatele întregului proces.

Ce procent încasau persoanele suspectate de fraudă informatică

Persoanele care comiteau aceste fraude informatice ar fi încasat sume de bani, reprezentând 10% din diferenţa sumei de bani, care ar fi trebuit plătită companiei de furnizare a energiei electrice şi cea plătită efectiv de beneficiar.

ADVERTISEMENT

Cei care beneficiau de acest serviciu ar fi fost, de regulă, persoane juridice cu un consum de curent electric ridicat, respectiv unităţi de cazare, service-uri auto şi restaurante.

”Pentru a avea acurateţe în activitatea infracţională, înainte de a modifica indexul contorului electric, persoanele bănuite s-ar fi informat cu privire la istoricul index-ului şi detalii despre locul de consum, respectiv dacă cititorii au făcut fotografii cu index-ul contorului, existând suspiciunea că aceste informaţii ar fi fost primite de la angajaţi ai companiei de furnizare a energiei electrice, care ar fi accesat, prin depăşirea limitelor autorizării, baza de date a companiei şi ar fi furnizat telefonic datele solicitate.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Grupării de Jandarmi Mobile ”Tomis” Constanţa, precum şi al companiei de furnizare a energiei electrice”, anunță Poliția Română.

ADVERTISEMENT