News

Cum i-a băgat în sperieți pandemia pe parlamentari! Stop exporturilor, se refac stocurile din rezerva de stat

19.02.2021 | 18:22
Cum ia bagat in sperieti pandemia pe parlamentari Stop exporturilor se refac stocurile din rezerva de stat
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum i-a băgat în sperieți pandemia de coronavirus pe parlamentari! Concret, starea de urgență de anul trecut a scos la iveală mai multe lipsuri, multe dintre ele fiind nevoi primordiale. Astfel, rezerva de stat a devenit un capitol aparte pe lista de lucru a senatorilor și deputaților

Mai întâi Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevedea acumularea unei cantitati de grâu pentru panificatie suficientă în rezerva de stat. Vorbim despre o sută de mii de tone, grâu care n-ar mai merge la export, ci ar urma să rămână în țară.

ADVERTISEMENT

Vă reamintim că rezervele de stat se constituie ca rezerve materiale, destinate intervențiilor operative pentru protecția populației, a economiei și pentru apărarea țării, în situații excepționale.

Cum i-a băgat în sperieți pandemia de COVID-19 pe parlamentari!

Mai mult de atât, reprezentanții MADR au comunicat și ei clar că este oportună întreprinderea demersurilor pentru acumularea de grâu la rezerva de stat în vederea acoperirii consumului de pâine pe cap de locuitor pentru o perioadă de minim 4 luni.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Guvernanții au transmis ca finanțarea constituirii să se asigure din veniturile proprii ale Activității pentru intervenții operative și reîntregirea stocurilor diminuate, organizație înființată pe lângă Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Acumularea cantității de o sută de mii de tone de grâu, reprezintă conform guvernanților, o obligativitate pentru acoperirea consumului de pâine, ținând cont de nivelul stocurilor constituite ca rezervă de stat, dar și de faptul că pe termen scurt, provocarea cea mai importantă rămâne combaterea și limitarea efectelor crizei COVID-19 asupra sănătății și economiei.

ADVERTISEMENT

Senatul și-a dat acordul pentru achiziția de grâu

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat inițiativa legislativă, în ședința din 21 septembrie 2020. În urma dezbaterilor, aceștia și-au dat acceptul în unanimitate. În această speță, Camera Deputaților este Cameră decizională. Acum, proiectul de lege va fi dezbătut de deputați săptămâna viitoare.

Sursa foto – facebook

N-ar fi pentru prima oară când statul român cumpără grâu de la începutul pandemiei. Cei de la Rezerve au achiziționat urgență și alte 600.000 de tone din toate județele țării, la jumătatea anului trecut.

ADVERTISEMENT

Atunci, Administrația Națională a Rezervelor de stat și Probleme Speciale a scos la licitație, pe SICAP, un contract de 288 milioane lei, aproximativ 60 de milioane de euro pentru achiziția cantității de grâu. Prețul minim pe tonă pe care l-a oferit statul a fost de 100 de euro, adică 0,48 de lei pe kilogram.

România, pe primele locuri la exportul cerealelor

România a exportat anul trecut peste 19% din cantitatea totală de cereale vândută peste granițele UE de către statele membre, adică peste 10 milioane de tone. Vorbim despre un record al ultimilor ani.

Dacă ne raportăm strict la grâu, atunci țara noastră a fost pe locul doi la exporturi, în spatele Franței. România a vândut aproape 5,3 milioane de tone în 2020. Raportat la întreaga cantitate de grâu trimisă de Europa peste granițe, cota de piață a României a fost de 15,2%.

ADVERTISEMENT