News

Cum i-a lăsat Klaus Iohannis pe greii din PSD fără decorații! Năstase și Mitrea, zero beneficii

03.12.2020 | 07:00
Cum ia lasat Klaus Iohannis pe greii din PSD fara decoratii Nastase si Mitrea zero beneficii
Klaus Iohannis i-a lăsat fără decorații pe mai mulți oameni importanți din PSD. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum i-a lăsat Klaus Iohannis pe greii din PSD fără decorații! S-a întâmplat la finalul anului trecut, atunci când șeful statului nu a ezitat și a semnat decretele de retragere pentru medaliile acordate mai multor persoane care au fost condamnate penal.

Printre cei rămași fără decorații s-au numărat atunci Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Miron Mitrea, Adrian Severin, sau Gheorghe Mencinicopschi.

ADVERTISEMENT

De altfel, mai multe organizații i-au solicitat acest lucru lui Klaus Iohannis. Printre ele, societatea Timişoara care a solicitat de zor Preşedinţiei câteva retrageri și a întocmit chiar și o listă cu nume.

Cum i-a lăsat Klaus Iohannis pe greii din PSD fără decorații!

De altfel, finalul mandatului petrecut la Palatul Cotroceni de Ion Iliescu a adus pe bandă rulantă decorări. De exemplu, Ordinul Steaua României, de departe cea mai înaltă decorație a statului român, le-a fost acordat, printre alţii, lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Şerban Brădişteanu, Rodicăi Stănoiu, lui Mihai Necolaiciuc ori lui Dorinel Mucea.

ADVERTISEMENT

Culmea, mulți dintre ei au fost implicaţi ulterior, după condamnare și încarcerare chiar şi în scandalul penal al operelor ştiinţifice pe care, spun ei, le-au scris în penitenciare.

Astfel, în temeiul prevederilor art.100 din Constituția României, republicată, ale art.17 din Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr.11/1998 pentru reinstituirea Ordinului Naţional „Steaua României”, aprobată prin Legea nr.77/1999, precum şi ale art.51 lit. a din Legea nr.29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, i-a fost retras:

ADVERTISEMENT
  • Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 865 din 29 noiembrie 2002, domnului Adrian Năstase;
Sursa foto – Inquam Photos / George Calin
  • Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr.1099 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1178 din 13 decembrie 2004, domnului Bucur Gheorghe;
  • Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 961 din 28 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 865 din 29 noiembrie 2002, domnului Mitrea Miron Tudor;
  • Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr.1095 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004, domnului Mucea Dorinel Mihai.
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a retras mai multe titluri de cavaler

De asemenea, în temeiul prevederilor art.100 din Constituția României, republicată, ale art. 51 lit. a din Legea nr.29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, precum și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 105/2000 privind reinstituirea Ordinului, Crucii şi Medaliei Naţionale „Serviciul Credincios”, aprobată prin Legea nr. 543/2001, cu modificările ulterioare, i-a fost retras

  • Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 556 din 1 decembrie 2000, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 673 din 18 decembrie 2000, domnului Mencinicopschi Gheorghe;
  • Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 1086 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004, domnului Cutean Emilian;
Sursa foto – hepta.ro
  • Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 630 din 5 iulie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 499 din 11 iulie 2002, domnului Severin Adrian;
  • Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 991 din 29 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 911 din 14 decembrie 2002, domnului Voiculescu Dan;
  • Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 555 din 1 decembrie 2000, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 16 decembrie 2000, domnului Manţog Ionel.

Cine a rămas fără ordinul „Pentru Merit”

Totodată, în temeiul prevederilor art.100 din Constituția României, republicată, ale art.51 lit. a din Legea nr.29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, precum și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.104/2000 privind reinstituirea Ordinului şi Medaliei Naționale „Pentru Merit”, aprobată prin Legea nr.542/2001, cu modificările ulterioare, i-a fost retras:

  • Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr.958 din 8 decembrie 2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 14 decembrie 2011, domnului Muntean Mircia;
  • Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 1089 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004, domnului Anghel Gh. Cristian;
  • Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 1086 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004, doamnei Jianu Irina Paula.

Pentru ce se acordă Ordinul Steaua României?

Trebuie să știți că legea spune cât se poate de clar că această distincţie se conferă pentru realizări de mare importanță în apărarea intereselor supreme ale statului român.

Sursa foto – hepta.ro

Vorbim despre independență, suveranitate, unitate și integritate teritorială. De asemenea, mai poate fi luată pentru mari contribuții la dezvoltarea economiei naționale și a serviciilor publice, pentru creații științifice, artistice și culturale de mare valoare națională și internațională.

Nu în ultimul rând, Steaua României este oferită și pentru mari merite în dezvoltarea și promovarea colaborării dintre România și alte state sau organisme internaționale, pentru mari merite în concepția, organizarea și conducerea operațiunilor militare sau pentru fapte de arme de mare bravură săvârșite, pe câmpul de luptă, în conflicte militare.

Locul de veci, principalul beneficiu

Retragerea decoraţiilor celor care au condamnări penale atrage pierderea unor numeroase beneficii. Cel mai puternic este locul de veci gratuit, conform fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

“Cel mai puternic este locul de veci. Cei care au Steaua României primesc la moarte loc de veci gratuit.

Sursa foto – hepta.ro

Dar legea spune că în limita locurilor disponibile. Mai beneficiază de onoruri militare la înmormântare. Se trag şapte focuri de armă, vine armata, cu sicriul pe umăr, cu steagul naţional. Sunt mai multe beneficii. Pot să participe la diverse manifestări, trebuie să fie băgaţi în seamă când sunt manifestări naționale. Plus că se laudă cu ele.

Nu se mai dă scutire de impozit. Pe vremea lui Ceaușescu se dădea scutire de impozit, acum nu se mai dă”, avea să declare la puțin timp după retragerile prezentate mai sus, Augustin Zegrean

Adrian Năstase l-a dat în judecată pe Klaus Iohannis după ce i s-a retras decorația

Cel mai afectat de retragere s-a arătat fostul premier Adrian Năstase. Acesta nu a ezitat o clipă, și-a contactat avocații și a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti.

Fostul candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD-ului a solicitat judecătorilor anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis, prin care i-a fost retras Ordinul Naţional “Steaua României”, decoraţie primită în 2002.

Vă readucem aminte că, la acea oră, a fost un scandal enorm după ce Adrian Năstase, cu două condamnări penale la activ, a fost văzut la o recepție ținută la Palatul Cotroceni pe 1 Decembrie, de Ziua României.

ADVERTISEMENT