Fotbal intern

Cum i-a luat faţa Ştefan Baiaram lui Octavian Popescu! L-a bătut la toate capitolele în derby

07.04.2021 | 13:41
Cum ia luat fata Stefan Baiaram lui Octavian Popescu La batut la toate capitolele in derby
Ştefan Baiaram începe să îi ia faţa lui Octavian Popescu în duelul celor mai bine cotaţi jucători U19 din Liga 1. Sursă foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

FCSB – Universitatea Craiova 0-0 a însemnat şi duelul celor mai bine cotaţi jucători U19 din Liga 1: Octavian Popescu versus Ştefan Baiaram. Niciunul dintre cei doi nu a fost decisiv pentru echipa sa, dar disputa a fost tranşată clar de fotbalistul Ştiinţei.

De altfel, singurul fotbalist de la FCSB care a impresionat în partida de la Giurgiu a fost Andrei Vlad. În vreme ce Popescu a fost printre cei mai slabi jucători de pe teren. Şi a fost în cele din urmă înlocuit, în minutul 67, de Istrate. Ştefan Baiaram a rămas pe teren până în minutul 79, când în locul său a fost introdus Elvir Koljic.

ADVERTISEMENT

Cifrele din partida de duminică, oferite de Wyscout, arată clar că Popescu a avut o partidă de coșmar. Fără a fi bifat una dintre meciurile lui reușite în tricoul Universității, Ștefan Baiaram a fost superior la toate capitolele în fața rivalului de la FCSB.

Ştefan Baiaram, mai bun decât Octavian Popescu în FCSB – Universitatea Craiova. Cifrele o arată clar

  • Total acțiuni / acțiuni reușite – Ștefan Baiaram: 53/26 (49%) – Octavian Popescu: 52 / 22 (42%)
  • Pase / acuratețe – Ștefan Baiaram: 16/14 (88%) – Octavian Popescu: 24/16 (67%)
  • Driblinguri / reușite – Ștefan Baiaram: 2/2 (100%) – Otavian Popescu: 2/1 (50%)
  • Dueluri / câștigate – Ştefan Baiaram: 26/10 (33%) – Octavian Popescu: 20/3 (15%)
  • Dueluri aeriene / câștigate – Ştefan Baiaram: 3/3 (100%) – Octavian Popescu 2/1 (50%)
  • Intercepții – Ştefan Baiaram: 5 – Octavian Popescu: 4
  • Mingi pierdute / propria jumătate: Ştefan Baiaram: 7/2 – Octavian Popescu: 16/4
ADVERTISEMENT

Ştefan Baiaram este pe plus la toate capitolele. Iar cifrele lui Octavian Popescu sunt chiar înfiorătoare la unii dintre cei mai importanţi parametri. Doar 4 pase reuşite a dat în tot meciul tânărul fotbalist de la FCSB! O acurateţe de doar 16,67%, care cu siguranţă sperie orice posibil cumpărător din Vest.

Popescu a câştigat doar 3 dueluri dintre cele 20 în care a fost implicat, cu siguranţă alt aspect îngrijorător. Au fost nu mai puţin de 16 mingi pierdute de fotbalistul pe care Adrian Mutu l-a avut în Ungaria, la Campionatul European U21. În doar 67 de minute! Patru dintre acestea chiar în propria jumătate, aspect care poate provoca multe clipe grele pentru propria apărare.

ADVERTISEMENT

Baiaram a avut în faţă adversari de prima reprezentativă a României. Octavian Popescu, pe un jucător de la U21

De partea cealaltă, Ştefan Baiaram a avut o acurateţe a paselor acceptată ca bună, de 88%. Ce-i drept, a trimis doar 16 pase în cele 79 de minute în care a fost pe teren. Foarte puţin, o dovadă că Baiaram a fost ieşit din joc în multe momente.

La Baiaram impresionează şi procentajul de sută la sută de dueluri aeriene câştigate. O dovadă în plus că fotbalistul de 18 ani al Universităţii a lucrat la capitolul forţă, la care pare să fie clar superior lui Popescu. Doar 7 mingi pierdute pentru Baiaram, două în propria jumătate. Cifre evident mai bune, dar care pot fi îmbunătăţite.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este care au fost adversarii direcţi ai celor doi. Pe partea lui Baiaram a jucat Ovidiu Popescu în prima repriză, fotbalist care a debutat la echipa naţională la ultima acţiune a “tricolorilor”. Integralist în meciurile cu Macedonia şi Germania, odihnit în Armenia. În partea a doua a intrat Valentin Creţu, şi el fotbalist foarte experimentat, care în toamnă debuta pentru selecţionata condusă de Mirel Rădoi.

De partea cealaltă, Octavian Popescu nu a avut un adversar la fel de bine cotat. L-a avut în faţă pe Ştefan Vlădoiu, jucător de U21. Rezervă pentru Adrian Mutu în meciurile cu Olanda şi Ungaria de la Campionatul European U21 şi titular în ultima partidă, contra Germaniei.

Octavian Popescu, în cădere liberă! Fără gol şi pasă de gol în ultimele opt meciuri. Baiaram, pe plus de la venirea lui Ouzounidis

Cifrele celor doi tineri fotbalişti din partida FCSB – Universitatea Craiova confirmă forma pe care Popescu şi Baiaram o traversează. Evoluţiile primului sunt din ce în ce mai modeste şi nu reuşeşte să confirme numeroasele laude care i-au fost aduse la finalul sezonului trecut. Asta în vreme ce Baiaram este într-un evident progres, la toate capitolele jocului său.

Partida contra celor de la CSMS Iaşi, scor 3-1, pe 30 ianuarie, a fost ultimul meci bun pentru Octavian Popescu în Liga 1. A bifat atunci şi primul său gol din acest sezon, plus al şaselea assist. Are de atunci opt partide consecutive, toate ca titular, fără gol sau pasă decisivă. A fost integralist în primele 4 jocuri din această serie, mereu schimbat în următoarele 4. În acest interval a avut şi o trecere prin Liga a 3-a, la Steaua – FCSB II 1-1. A fost şters şi în acel meci, fără nicio realizare notabilă.

În intervalul în care Octavian Popescu nu a mai reuşit nimic pentru FCSB, Ştefan Baiaram a dat golul decisiv cu FC Botoşani şi două pase decisive, cu CSMS Iaşi şi Dinamo. Asta în condiţiile în care Baiaram nu avea gol sau pasă de gol până atunci.

Octavian Popescu şi Ştefan Baiaram ar fi putut fi rivali pentru titularizare la Universitatea Craiova

Un om important în ascensiunea lui Ştefan Baiaram este, cu siguranţă, Marinos Ouzounidis. Grecul îi dă încredere jucătorului său, pe care l-a folosit titular în toate cele nouă partide de când a venit la echipă. Pe de altă parte, nu a fost niciodată integralist, ceea ce înseamnă că Ouzounidis încă mai aşteaptă ca Baiaram să crească din punct de vedere fizic.

Pentru Octavian Popescu, problemele par să fi început în momentul în care Gigi Becali i-a pus deja eticheta de fotbalist care va fi vândut pe foarte mulţi bani. Tânărul atacant al celor de la FCSB nu pare să facă faţă presiunii la care este supus. De partea cealaltă, conducerea Universităţii s-a comportat mult mai profesionist în raport cu tot ceea ce înseamnă ascensiunea lui Baiaram.

Ştefan Baiaram este cu patru zile mai tânăr decât Octavian Popescu. Fotbalistul de la FCSB a împlinit 18 ani pe 27 decembrie, în vreme ce Baiaram şi-a serbat majoratul în chiar ultima zi din 2020. Iar debutul său la prima echipă a Universităţii a fost pe 14 iulie 2019, într-o partidă cu Academica Clinceni, scor 3-2. Popescu a debutat pe 20 septembrie 2020, într-o partidă câştigată de FCSB cu FC Argeş, scor 3-0.

Ştefan Baiaram şi Octavian Popescu ar fi putut fi rivali pe post la Universitatea Craiova. FCSB l-a luat pe Popescu în vară, chiar de la olteni. Conducerea Ştiinţei nu a achitat cei 200.000 de euro care ar fi trebuit plătiţi către clubul Regal Bucureşti, iar FCSB a profitat.


(P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – CFR Cluj: 2,15 este cota pentru „gol marcat în ambele reprize”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT