După condamnarea de joi, din dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost căutată de polițiștii români la adresa ei din buletin și la cea din Corbeanca, acolo unde se știa că locuiește împreună cu soțul și fiica ei. Cum fostul ministru nu a fost de găsit, autoritățile române au considerat, pe bună dreptate, că acesta se extrage de la executarea pedepsei, așa că l-au dat în urmărire.
Oficial, Elena Udrea locuiește, de mulți ani, la o adresă de pe bulevardul Unirii, nr 15. Aici este domiciliul ei ”din acte” încă de pe vremea când era consilier al fostului președinte, Traian Băsescu. Până acum 10 ani, imobilul aparținea de sectorul 5, însă ulterior a trecut în administrarea sectorului 4. Udrea nu avea însă cum să fie găsită la această adresă, pentru simplul motiv că apartamentul respectiv nu-i mai aparține de multă vreme. Iar acest lucru nu le era străin autorităților din România.
În 2018, după condamnarea inițială din dosarul Gala Bute și după fuga Elenei Udrea în Costa Rica, ANAF a început demersurile pentru recuperarea unui prejudiciu de aproape 9 milioane de lei. Fiscul a declanșat executarea silită împotriva debitoarei, dar pentru că aceasta nu era în țară, a încercat să numească un curator al averii fostului ministru. În acel moment, inspectorii ANAF au constatat faptul că Elena Udrea nu mai deține apartamentul la care are domiciliul.
”A mai arătat reclamantul că, față de împrejurarea că a fost declanșată procedura executării silite, având în vedere calitatea doamnei Udrea Elena Gabriela de debitor al bugetului general consolidat al statului, precum și faptul că a înstrăinat imobilul situat în București, __________________, _____________, apt. 4, sectorul 4, ultimul domiciliu cunoscut al acesteia, coroborat cu faptul că aceasta figurează ca fiind dispărută, respectiv se află pe lista persoanelor date în urmărire generală, numirea unui curator fiscal este imperios necesară în vederea desfășurării procesului de executare silită, în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă și ale Codului de procedură Fiscală”, solicitau cei de la ANAF, conform FANATIK.
Până la urmă, ANAF a renunțat la acest proces, după ce condamnarea Elenei Udrea a fost anulată iar procesul a fost trimis către rejudecare.
Și poliția știa că Elena Udrea nu mai locuia la adresa respectivă încă din 2015. Atunci, Udrea a primit, în premieră, arest la domiciliu și a reușit să-i pună în dificultate pe polițiștii de la secția 14, cu situația ei locativă. Aceștia urmau să stabilească adresa la care Elena Udrea urma să execute arestul la domiciliu, o procedură care, în mod normal, durează doar câteva minute. În cazul Elenei Udrea, aceasta s-a prelungit din cauza faptului că ex-politicianul le-a dezvăluit că apartamentul din sectorul 4 a fost înstrăinat.
Conform legii, orice cetățean român care își schimbă domiciliul, are obligația să ceară schimbarea un nou act de identitate în maxim 15 zile. În caz contrar, el riscă o amendă cuprinsă între 40 și 80 de lei.
În situația în care, pe numele Elenei Udrea a fost emis un mandat de executare a pedepsei de 6 ani de închisoare, polițiștii erau obligați, din punct de vedere procedural, să verifice și adresa declarată ca fiind de domiciliu, indiferent dacă aveau informații conform cărora aceasta s-ar afla la o altă adresă.
Elena Udrea a fost condamnată, joi, la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul ”Gala Bute”, după ce instanța supremă a respins contestația în anulare și a menținut sentința anterioară.
Udrea va trebui să plătească aproape 3 milioane de euro, după cum urmează: 8.116.800 de lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism, 600.000 de euro martorului Corin Boian și 300.000 de euro lui Adrian Gărdean. Instanța a mai decis confiscarea sumelor de 635.367 lei și 296.076 lei.
În 2018, Elena Udrea a mai fost condamnată, în același dosar, la Înalta Curte de Casație și Justiție. La acea vreme, Udrea a părăsit țara și a fugit în Costa Rica, acolo unde a cerut azil politic.