Life

Cum i-au răpit comuniștii șansa unei iubiri ca-n filme lui Ion Dichiseanu! Povestea marilor amoruri ale actorului

Ion Dichiseanu a recunoscut, în trecut, că a avut o mare iubire care, din păcate, nu s-a concretizat din cauza regimului comunist.
20.05.2021 | 17:20
Cum iau rapit comunistii sansa unei iubiri can filme lui Ion Dichiseanu Povestea marilor amoruri ale actorului
Ion Dichiseanu si marile lui iubiri Foto: Wikipedia, Facebook
ADVERTISEMENT

În cartea “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, editată de Polirom, apărută în 2016, Ion Dichiseanu povestea de marea lui poveste de amor cu Sara Montiel, o actriță celebră a Spaniei.

Ion Dichiseanu s-a iubit cu Sara Montiel în vremea comunismului

Mai exact, povestea Ion Dichiseanu, la jumătatea aniilor ’60, actorul și Sara Montiel, artista decedată și ea, acum câțiva ani însă, au trăit o intensă poveste de dragoste începută la Beirut.

ADVERTISEMENT

Ion Dichiseanu și Sara Montiel s-au cunoscut la Festivalul Internaţional de Film de la Beirut, la care actorul român, invitat la o recepţie, participa sub numele de John Dicksen.

Un an mai târziu, actrița Sara Montiel a ajuns în România, iar la unul dintre concertele susținute la Sala Palatului din București a fost cucerită de Ion Dichiseanu. Actorul român își făcuse apariția acolo cu un trandafir roșu în mână și a urcat pe scenă pentru a-l dărui artistei, moment care a impresionat-o enorm.

ADVERTISEMENT

“În clipa în care am dat mâna cu ea, am simţit ceva foarte greu de descris în cuvinte. Am simţit un fel de curent electric, ceva ce nu mai trăisem până atunci. Şi am cunoscut femei frumoase… Parcă îmi dăduse o licoare care m-a vrăjit. Era cu 4-5 ani mai mare, dar eu nu mă uit în buletinul doamnelor”, povestea actorul.

Comuniștii nu l-au lăsat pe Ion Dichiseanu să plece după marea iubire

Iar povestea lor de dragoste, una de o intensitate nebănuită, a ținut câteva luni. Două luni doar în România, atât cât a stat în țară Sara Montiel, până să fie nevoită să se întoarcă în Spania pentru a-și continua cariera.

ADVERTISEMENT

Sara Montiel a fost însă nevoită să se întoarcă în Spania, iar atunci l-a rugat pe Ion Dichiseanu să o însoțească acolo, să își continue împreună cariera și să se iubească acolo.

Dar cum Spania era sub dominația unui regim de dreapta, iar România era în plin având comunist, Ion Dichiseanu nu a fost lăsat să plece din țară, chiar dacă Sara Montiel îi găsise chiar și un film în care să joace.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, relația lor a continuat încă câteva luni, la distanță. Dar, probabil, scrisorile înflăcărate și mărturisirile de iubire nu au fost suficiente, iar cei doi s-au despărțit.

Simona Florescu l-a vindecat după marea dezamăgire amoroasă

Ion Dichiseanu, un incontestabil playboy al showbiz-ului românesc, nu s-a implicat în multe relații serioase după marea dezamăgire trăită cu Sara Montiel.

Cu toate acestea, la un moment dat a apărut în viața lui o tânără de o frumusețe răpitoare: Simona. Iar la vremea când s-au căsătorit, Simona Florescu avea doar 19 ani, dar, așa cum recunoștea chiar ea, acum câțiva an, diferența de vârstă nu mai conta în fața iubirii lor.

Ion Dichiseanu a murit la vârsta de 87 de ani
Ion Dichiseanu a suferit în tăcere ani la rând. Prin ce drame cumplite a trecut regretatul actor. Sursa foto: Facebook.com

“Eu n-am ştiut ce vârstă are Dichi până ne-am căsătorit. Nu l-am întrebat. La Starea Civilă am văzut câţi ani are! Eu l-am văzut pe el aşa cum este şi l-am iubit aşa. Vârsta nu trebuie să fie un impediment. Aveam 19 ani când m-am căsătorit cu el și la 20 am născut-o pe Ioana. Îmi doream foarte mult familie, chiar dacă multe persoane au fost împotriva noastră pentru că el era bătrân”, a povestit Simona Florescu la un post tv.

Simona Florescu și Ion Dichiseanu au divorțat, dar au rămas prieteni

Relația lor a durat ani buni, până când, într-un final, Simona Florescu și Ion Dichiseanu au decis să pună punct căsniciei. Și, deși au divorțat, cei doi au rămas foarte apropiați, amândoui fiind foarte implicați în creșterea Ioanei și a fiicei acesteia, Anastasia, cea pe care marele actor o iubea ca pe lumina ochilor.

”Anastasia ne-a spus, zilele trecute, că vrea să se facă medic la Floreasca. Motivul? Mi-a spus că vrea să îl trateze pe Dichi – așa cum îi spune ea tatălui meu – și să aibă grijă de el. M-a făcut praf cu aceste cuvinte. Ei sunt foarte apropiați, sunt legați unul de celălalt, iar vorbele astea m-au impresionat”, a povestit, acum câteva zile, Ioana Dichiseanu pentru FANATIK.

Cine a fost Sara Montiel?

Conform Wikipedia, Sara Montiel s-a născut în oraşul Campo de Criptana din regiunea Castile–La Mancha, în 1928. Numele său iniţial a fost María Antonia Alejandra Vicenta Elpidia Isidora Abad Fernández. După apariţia în filmul „El Último Cuplé“, în 1957, Montiel a dobândit statutul de mega-star în Europa şi în America Latină, ea fiind şi cea mai mediatizată actriţă spaniolă de la jumătatea secolului al XX-lea. Potrivit IMDb, Sara Montiel a jucat în 54 de producţii cinematografice, printre care „Piel canela“, „Serenade“, „Don Quijote de la Mancha“ şi „Abrazame“, un succes global având filmul „Locura de amor“ din 1948.

Printre distincţiile cu care a fost recompensată, se numără El Premio del Sindicato, echivalentul Oscarului în Spania. În 1970, interesul ei pentru teatru s-a diminuat, din pricina faptului că peliculele spaniole au promovat tot mai multă pornografie. De aceea, Sara Montiel s-a centrat pe piese de teatru precum „Sara en Persona“ (1970-73), „Saritísima“ (1974-75), „Increible Sara“ (1977-78) şi „Nostalgia“ (1985-86). În 2000, Sara Montiel şi-a publicat autobiografia „Memories: To Live is a Pleasure“, urmată de „Sara and Sex“ (2003) în care artista discută despre relaţiile sale şi nopţile de amor cu scriitorul Ernest Hemingway şi actorul James Dean.

ADVERTISEMENT