News

Cum îi privesc românii pe cei cu HIV. Zece la sută din ei cred că boala nu se tratează

18.11.2020 | 17:50
Cum ii privesc romanii pe cei cu HIV Zece la suta din ei cred ca boala nu se trateaza
ADVERTISEMENT

Românii se tem și se feresc de persoanele infectate cu HIV. Și asta deși majoritatea știu că există tratament eficient pentru persoanele seropozitive.

Jumătate dintre repondenții la un sondaj realizat de Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) spun că se tem să iasă în oraș cu o persoană care trăiește cu HIV.

ADVERTISEMENT

40% dintre cei care au răspuns nu și-ar lăsa copilul să interacționeze cu o persoană cu HIV la școală sau la grădiniță.

„Pacient nedetectabil”, un concept necunoscut pentru jumătate dintre români

Analiza datelor furnizate de sondajul citat arată că lipsa de informare privind modalitățile de transmitere a virusului și eficiența tratamentelor moderne este principala cauza a stigmatizării persoanelor care trăiesc cu HIV și a reticenței față de interacțiunea cu persoane seropozitive.

ADVERTISEMENT

Doar unul din doi români (48%) știe ce înseamnă conceptul de „pacient nedetectabil” în cazul celor care trăiesc cu HIV. Cu alte cuvinte, 51,9% dintre români nu știu că tratamentul împotriva HIV, luat corect, aduce virusul la un nivel nedetectabil, ceea ce înseamnă că purtătorul nu îl va mai transmite altor persoane.

35% dintre repondenți cred chiar că acest termen se referă la o persoană care nu și-a făcut niciodată testul HIV.

ADVERTISEMENT
Românii se tem de persoanele cu HIV Foto: ARAS

„Discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV vine și din faptul că românii nu cunosc sau nu înțeleg conceptul N=N (Nedetectabil=Netransmisibil). Dat fiind că doar o treime dintre participanți au dat un răspuns corect, este esențial ca publicul să afle că tratamentele din ziua de astăzi fac ca virusul să ajungă nedetectabil, adică să aibă valori extrem de mici în sânge.

Atunci când se atinge pragul nedetectabil, virusul nu se mai transmite, ceea ce înseamnă că, acum, o persoană seropozitivă poate duce o viață lungă și sănătoasă, adică o viață normală din toate punctele de vedere. Un prim pas pentru a ajunge la stadiul de `nedetectabil` este ca aceste persoane să își cunoască statutul serologic, adică să se testeze.

ADVERTISEMENT

În perioada 23-29.11.2020, ARAS organizează Săptămâna Internațională a Testării HIV, o săptămână în care orice român își poate comanda în mod gratuit un auto-test HIV accesând site-ul centrului de testare ARAS (www.checkpointaras.ro)”, spune Mihai Lixandru, manager de proiect ARAS.

În ceea ce privește transmiterea virusului HIV, 38% dintre repondenți sunt convinși că toți cei care intră în contact cu o persoană seropozitivă riscă să se infecteze, chiar dacă aceasta se află sub tratament.

Aceste percepții eronate ale românilor sunt în ușoară contradicție cu informațiile teoretice pe care aceștia le posedă, pentru că 7 din 10 români sunt de părere că infecția cu HIV se poate trata. Doar 1 din 10 români încă mai crede că acest tip de infecție nu are un tratament eficient în zilele noastre.

Majoritatea participanților la sondaj au susținut, cel puțin la nivel declarativ, că ar lega o relație de prietenie cu o persoană care trăiește cu HIV, însă doar jumătate dintre ei ar accepta să iasă la o cină sau la o întâlnire cu o persoană seropozitivă.

Situația se înrăutățește atunci când vine vorba despre intimitate. Peste trei sferturi dintre români (75,55%) ar refuza categoric să aibă o relație sexuală cu o persoană cu HIV, de teamă că ar putea fi la rândul lor infectați.

„Din experiența noastră de lucru cu persoanele care trăiesc cu HIV am aflat că, de cele mai multe ori, acestea sunt privite cu teamă sau neîncredere, atât acolo unde lucrează, cât și la școală sau la grădinițele unde își duc copiii. Comportamentul celor din jur le determină, în unele cazuri, să se autoizoleze sau să ascundă faptul că se află sub tratament, de teamă că ceilalți vor afla“, susține Mihai Lixandru.

Studiul face parte din campania STOPS with U, derulată la nivel internațional, care are scopul de a opri valul de discriminare cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV.

În cadrul acestui proiect, alături de ARAS și de alți parteneri din societatea civilă, a fost realizat și un experiment video care evidențiază modul în care românii se raportează la persoanele diagnosticate cu HIV.

Studiul iVox a fost realizat în luna iulie 2020, pe un eșantion de peste 1.000 de persoane, 18+, din mediul urban.

Conform datelor de la INBI „Prof. Dr. Matei Balș”, în prezent, în România, sunt peste 16.000 de persoane care trăiesc cu HIV, iar în fiecare an sunt diagnosticate peste 500 de cazuri noi.

ADVERTISEMENT