Așadar, potrivit lui Remus Ștefureac, director și fondator al INSCOP Research, orice sondaj care-l arată pe Călin Georgescu drept învingător la aceste alegeri pare să fie irelevant în acest moment. Totul se va decide doar în ziua votului, în funcție de prezență și dacă electoratul moderat va simți nevoia să blocheze ascensiunea extremei dreapta.
Așadar, iată de ce Remus Ștefureac e de părere că alegerile prezidențiale din 8 decembrie sunt, de fapt, un referendum. Un referendum la care românii vor vota DA pentru o Românie puternică euroatlantică sau un NU pentru oposul, adică o țară săracă aruncată într-o ”periferie irelevantă”.
”ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN 8 DECEMBRIE SUNT UN REFERENDUM. Cei doi candidați calificați în turul doi au luat împreuna, în turul 1, doar 41% din voturi! 59% au vrut altceva. Ceea ce înseamnă că ambii reprezintă de fapt niște minorități politice. Din acest motiv, turul 2 începe de la zero, chiar daca circulă deja unele simulări de vot. Am făcut și noi, însă nu sunt relevante acum și din acest motiv nu le vom publica”, și-a început discursul directorul INSCOP Research.
Așadar, prezența la vot are toate șansele să fie record, iar votul poate fi câștigat de către Elena Lasconi doar dacă lupta politică între doi oameni (Lasconi și Georgescu) va fi înlocuită de fapt de miza adevărată a votului: alegerea unui președinte pro-european și pro-NATO și a unui personaj cel puțin controversat, iubit de către votanții săi tocmai pentru că militează pentru altceva.
”În turul 2, pe fondul dinamicii fără precedent a opiniei publice, se va produce o polarizare completă a societății în care cel mai mult va conta mobilizarea la vot și prezenta care poate fi una record, posibil în zona procentului de 64% înregistrat în 2014 (finala Klaus Iohannis, Victor Ponta).
Aceasta campanie va fi câștigată de “partida euroatlantică” doar dacă va fi o campanie a societății, a majorității moderate, rezonabile a românilor, făra isteriile unei minorități politice. Va fi o campanie în care candidata nu va trebui sa fie în vitrină, ci pe fundal, pentru că miza menținerii cursului euroatlanic al țării este mult deasupra figurii unui candidat sau altul, este un punct de inflexiune in istoria noastra”, a completat Ștefureac.
În concluzie, fondatorul INSCOP a arătat cum un simplu vot pentru alegerea președintelui s-a transformat într-un vot pentru alegerea viitorului țării și un referendum în care oamenii trebuie să aleagă dacă viitorul României este alături de Europa și NATO, sau alături de Rusia.
”Culmea, deși este cel mai personalizat tip de scrutin electoral, la alegerile prezidențiale din 8 decembrie va câștiga ”partida euroatlantica” dacă vom vota în primul rând pentru o idee, pentru o temă, pentru un curs istoric occidental al acestei tări și nu pentru un candidat.
Va fi ca un vot la REFERENDUM ISTORIC: DA pentru Romania puternică euroatlantica sau NU pentru o astfel de Românie, cu toate consecințele: o ușă larg deschisă sărăciei, o predare în mâinile artizanilor războiului, o aruncare a României într-o periferie irelevanta. PS.: Sper că partidele tradiționale să înțeleaga că dacă vor să supraviețuiască, ”business as usual” nu mai merge”, a concluzionat directorul INSCOP.