News

Cum încalcă Biserica ordonanța militară. Mai multe lăcașuri de cult, deschise pentru credincioși. “Intrați, este deschis”

17.04.2020 | 17:39
Cum incalca Biserica ordonanta militara Mai multe lacasuri de cult deschise pentru credinciosi Intrati este deschis
ADVERTISEMENT

În ciuda măsurilor dispuse de ordonanța militară, mai multe lăcașuri de cult au fost deschise pentru credincioși, iar aceștia pot intra pentru a săruta icoanele și pentru a trece pe sub Sfântul Epitaf.

Biserica nu respectă ordonanța militară

În Constanța, Biserica a deschis mai multe lăcașuri de cult, chiar dacă ordonanța militară prevede că acestea ar trebui să rămână închise, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT

În Vinerea Mare, mai multe biserici din Constanța erau deschise, iar credincioșii puteau intra în lăcașurile de cult pentru a săruta icoanele și pentru a trece pe sub Sfântul Epitaf, în totală contradicție cu măsurile impuse de autorități.

Potrivit Adevărul, în Vinerea Mare constănțenii au putut merge la mai multe biserici pentru a trece pe sub Sfântul Epitaf, scos de preoți în mijlocul bisericii, în plină epidemie de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii spun că au văzut oameni care și-au dat jos măștile, au sărutat icoanele și Evanghelia, după care au trecut de trei ori pe sub Sfântul Epitaf.

Oamenii intră în biserică, sărută icoanele și trec pe sub Sfântul Epitaf

Cu toate că MAI și BOR au anunțat că anul acesta pasca va fi distribuită enoriașilor în spații special amenajate, respectându-se măsurile impuse de autorități, se pare că cei din Constanța au putut lua pasca direct din biserică

ADVERTISEMENT

„Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioşilor”, se arată în protocolul încheiat între MAI şi BOR.

„Intraţi, este deschis. Aveţi acolo şi pască, puteţi să luaţi”, ar fi spus un bărbat, aflat într-un dintre bisericile deschise, jurnalistului de la Adevărul, în ciuda deciziilor luate de autorități pentru Paștele de anul acesta. Mai multe imagini susprinse de Adevărul puteți vedea aici.

ADVERTISEMENT

Protivit Patriarhiei, în acest an creștinii se pot spovedi și împărtăși doar la domiciliu. În ceea ce privește pasca, aceasta va fi distribuită de voluntari, prescura sfințită fiind mai înainte depozitată în pachete închise.

„Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise”, transmitea Patriarhia Română într-o recomandare bisericilor BOR.

ADVERTISEMENT