News

Cum încearcă Donald Trump să rescrie istoria mandatului său: un site pentru “magnifica sa moştenire”

31.03.2021 | 19:20
Cum incearca Donald Trump sa rescrie istoria mandatului sau un site pentru magnifica sa mostenire
ADVERTISEMENT

Donald Trump încearcă să rescrie istoria mandatului său folosind internetul. Fostul președinte american și-a lansat un nou site oficial care pictează o imagine perfectă a perioadei petrecute la Casa Albă.

Site-ul 45office.com este un elogiu adus “magnificei moșteniri” a administrației Donald Trump și un loc în care fostul prim cuplu să poată ține legătura cu susținătorii.

ADVERTISEMENT

Prezentarea mandatului administrației Trump omite însă cele două procese pentru punere sub acuzare, prăbușirea economiei, bilanțul record al deceselor cauzate de COVID-19 și revolta care a marcat sfârșitul mandatului său.

Donald Trump vrea să rescrie istoria mandatului său de președinte

Fostul președinte american a lansat un nou site oficial care elogiază perioada mandatului său, dar care include o relatare foarte selectivă a istoriei perioadei petrecute de Trump la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

45office.com este promovat ca o platformă menită păstrării contactului cu susținătorii săi și un loc în care Trump își va continua campania „America first”. Tot aici oricine poate solicita participarea lui și a Melaniei Trump la diverse evenimente.

Pagina principală a site-ului anunță faptul că „biroul lui Donald J Trump se angajează să păstreze magnifica moștenire a administrației Trump, în timp promovează agenda America first”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe aceeași pagină se promite că „prin angajament civic și activism public, biroul lui Donald J Trump se va strădui să informeze, să educe și să inspire americanii din toate categoriile sociale, în timp ce caută să construiască un viitor american cu adevărat grozav”.

Mesajul mai spune că fostul președinte „va rămâne un susținător neobosit al harnicilor bărbați și femei din marea noastră țară și pentru dreptul lor de a trăi în siguranță, demnitate, prosperitate și pace”.

ADVERTISEMENT

Despre fosta primă doamnă, se precizează că Melania Trump așteaptă „cu nerăbdare să își continue proiectele dedicate copiilor dar și altor subiecte care o pasionează”.

Un comunicat de presă al biroului lui Donald Trump a anunțat lansarea site-ului și a spus că fostul prim cuplu așteaptă cu nerăbdare „să păstreze contactul cu americanii”.

Piesa centrală a site-ului este o istorie în 885 de cuvinte a mandatului lui Trump în fruntea SUA, care enumeră realizările a ceea ce descrie ca fiind „o extraordinară mișcare politică din istorie”.

În paragraful de deschidere se spune că Trump a detronat dinastiile politice, a învins „instituția de la Washington” și „a biruit practic orice structură de putere înrădăcinată”.

Prezentarea omite câteva momente semnificative din mandatul de președinte al lui Trump

Economia

În ceea ce privește economia, site-ul spune: „Președintele Trump a inaugurat o perioadă de creștere economică fără precedent, de creare de noi locuri de muncă, creștere a salariilor și de venituri în plină expansiune”. Trump a descris în mod frecvent administrația sa ca fiind „cea mai mare economie din istoria țării noastre”, o afirmație combătută în mod repetat.

De asemenea, nu se menționează faptul că, anul trecut, în timpul pandemiei, economia SUA a suferit una dintre cele mai grave prăbușiri financiare.

Decesele cauzate de COVID-19

SUA a înregistrat cel mai mare număr de morți din cauza infecției cu noul coronavirus din lume în mandatul lui Trump, dar site-ul descrie gestionarea pandemiei ca fiind un succes: „Când coronavirusul din China a afectat toate națiunile de pe glob, președintele Trump a acționat din timp și decisiv”.

Nu menționează faptul că Trump a descris de fapt coronavirusul ca fiind o problemă care „va dispărea” de cinci ori în luna martie 2020, chiar dacă numărul cazurilor era în creștere.

Punerea sub acuzare și pierderea votului popular

De asemenea, nu este menționat faptul că Trump a devenit primul președinte american din istorie care s-a confruntat de două ori cu procese de punere sub acuzare în Congres.

Și nici că a fost primul președinte american în peste o sută de ani care a pierdut de două ori votul popular. Hillary Clinton a obținut cu 2,8 milioane mai multe voturi decât Trump în 2016, iar marja cu care Joe Biden a obținut victoria în 2020 a fost și mai mare, de 7 milioane de voturi.

Primul lider mondial important interzis pe rețelele de socializare

Prezentarea mandatului lui Donald Trump nu menționează nici faptul că el a devenit primul lider mondial important care a fost interzis pe platformele de socializare precum Facebook și Twitter în timp ce se afla în funcție după ce s-a considerat că și-a folosit conturile pentru a incita la insurecție.

Revolta de la Capitoliu, care a dus la pierderea a cinci vieți, nu a primit, de asemenea, nicio mențiune.

Într-un interviu acordat Fox News luna aceasta, Jason Miller, fost purtător de cuvânt al campaniei lui Trump, a declarat că, în urma interzicerii sale pe Twitter și Facebook, Trump își va lansa propria platformă de socializare în următoarele câteva luni.

„Cred că îl vom vedea pe președintele Trump revenind în lumea rețelelor de socializare, probabil, în aproximativ două sau trei luni, cu propria sa platformă”, a declarat Miller, potrivit Daily Mail.

O treime dintre alegătorii americani vor folosi o platformă de socializare susținută de fostul președinte Trump

În schimb, 54% dintre alegătorii participanți la sondajul Hill-HarrisX din 22-24 martie au declarat că nu se vor alătura unei astfel de platforme, în timp ce 16% au răspuns poate.

78% dintre respondenții democrați și 58% dintre respondenții independenți au spus că nu vor folosi o platformă de socializare creată de Trump.

Pe de altă parte, 54% dintre respondenții republicani au spus că vor folosi o platformă de socializare susținută de Trump.

62% la sută dintre alegătorii care au votat pentru Trump în 2020 au spus că vor folosi o platformă de socializare Trump, în timp ce 78% dintre alegătorii lui Biden au spus contrariul.

Sondajul Hill-HarrisX a fost realizat online în rândul a 1.882 de alegători înregistrați. Are o marjă de eroare de 2,26 puncte procentuale.

Donald Trump păstrează o influență semnificativă asupra partidului republican, în ciuda înfrângerii suferite în alegerile prezidențiale din 2020 și a sugerat o posibilă candidatură la scrutinul din 2024.

De asemenea, el a început să sprijine în mod activ candidații republicani care ar putea să-i destabilizeze pe colegii de partid pe care Trump i-a considerat că neloiali după ce nu i-au susținut acuzațiile nefondate de fraudă electorală anul trecut.

ADVERTISEMENT
Tags: