News

Elena Udrea rămâne în arest, în Bulgaria, până la extrădare. Update

Procesul prin care autoritățile române încearcă să îi convingă pe judecătorii bulgari să o extrădeze pe Elena Udrea după continuă. Aceasta încearcă diferite strategii pentru a rămâne în libertate.
14.04.2022 | 12:05
Elena Udrea ramane in arest in Bulgaria pana la extradare Update
Elena Udrea nu vrea să fie extrădată în România. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-04-2022
09:05

Judecătorii bulgari au decis că Elena Udrea rămâne în arest

Judecătorii Curții de Apel de la Sofia au judecat recursul înaintat de avocații Elenei Udrea la decizia pe care au luat-o magistrații Tribunalului din Blagoevgrad.

Aceștia au decis ca Elena Udrea să rămână în custodia autorităților bulgare până pe 19 aprilie. La această dată urmează să fie judecată, din nou, cererea de extrădare în România.

Trebuie precizat că Elena Udrea a fost adusă în fața instanței miercuri, 13 aprilie, judecătorii discutând cererea de extrădare înaintată de autoritățile române. Dacă această cerere va fi acceptată de judecătorii Curții de Apel de la Sofia, fostul ministru va petrece 6 ani în spatele gratiilor.

Fostul ministrul al turismului, Elena Udrea, se va prezenta în cursul zilei de joi în fața judecătorilor din Bulgaria, într-un nou termen al procesului de extrădare.

Cum se apără Elena Udrea în acest proces?

Elena Udrea încearcă să le demonstreze magistraților bulgari că nu ia în calcul să fugă din această țară, depunând la dosar o serie de documente prin care arată că a închiriat o locuință în această, contractul fiind semnat pe șapte ani, notează Antena 3.

ADVERTISEMENT

Deși la scurt timp după capturarea Elenei Udrea se specula că procesul de extrădare va fi unul scurt, în spațiul public apărând informații care sugerau că aceasta ar fi trebuit să fie adusă în România la începutul acestei săptămâni, acțiunile din instanță stagnează.

Mai exact, Udrea le-a explicat magistraților bulgari faptul că condițiile din închisorile românești sunt deficitare. Din această cauză, aceștia au solicitat autorităților din România detalii despre condițiile de detenție.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie subliniat că, în acest moment, pe lângă condițiile din închisori, Elena Udrea le-a vorbit judecătorilor și despre faptul că ea este persecutată în România. Avocații acesteia susțin că spețele în care aceasta a fost judecată și condamnată vizează justiția europeană, nu doar pe cea românească.

“Aș spune distinsului tribunal că este o ocazie nu doar de a soluționa o cerere de extrădare și de a scrie istorie, deoarece cazul meu nu este doar unul cu justiția din România,  este un caz care privește justiția Europeană. (…) Decizia ÎCCJ  a ajuns să fie respinsă peste tot în Europa”, ar fi declarat Udrea.

ADVERTISEMENT

Aceasta citează o serie de precedente legale din mai multe state europene care vizează decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

“Nu mai târziu de acum două săptămâni cereri de extrădare în baza deciziei ÎCCJ  au fost respinse în Belgia, în Grecia, acum câteva luni în Marea Britanie, nenumărate cazuri în Italia și Franța. Sunt sigură că statul român își va retrage mandatul european”, a mai adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea a vorbit și despre situația în care se află în prezent și despre faptul că, acum are un copil care va crește fără mamă. În plus, ea este de părere că justiția din România i-ar fi distrus viața în ultimii opt ani.

“Sunt sigură că statul român își va retrage mandatul european. O să fim în aceeași situație în care am fost acum trei ani doar că între timp eu stau în pușcărie, un copil de trei ani stă singur acasă și viața mea continuă să fie distrusă de opt ani”, le-a mai explicat Udrea judecătorilor.

ADVERTISEMENT