News

Cum încearcă primarii din România să câștige alegerile cu metoda „Flotantul”. Poliția a depistat case cu 70 de „locuitori”

22.09.2020 | 16:00
Cum incearca primarii din Romania sa castige alegerile cu metoda Flotantul Politia a depistat case cu 70 de locuitori
ADVERTISEMENT

Au mai rămas 5 zile până la alegerile locale din România, din 27 septembrie, momentul în care PSD și PNL își vor împărți primăriile din țară.

Cu toate acestea, nu toți primarii se bazează pe campania electorală pentru a câștiga, ci apelează la trucuri murdare.

ADVERTISEMENT

Din Bihor până în Timiș, primarii vor să rămână în funcție cu ajutorul a mii de flotanți înregistrați fictiv.

Mii de flotanți fictivi vor vota pentru cine trebuie în Bihor și Timiș, la alegerile locale

Aurel Haiduc este unul dintre acești politicieni care și-a transformat casa în „hotel” pentru flotanți. Așa cum ebihoreanul.ro a remarcat, practica este des întâlnită la țară și este relativ simplă:

ADVERTISEMENT

Oamenii sunt convinși să se mute temporar, cu viză de flotant, într-o altă localitate, doar pentru a vota cu X sau Y. Desigur, persoanele nu se mută fizic ci doar pe „hârtie”.

Jurnaliștii orădeni susțin că peste 4.000 de persoane din județ și-au făcut vize de flotant în ultimele luni. Poliția a intrat pe fir și a început să întocmească dosare penale, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Primarii profită de legea care prevede că la alegerile locale pot vota, pe lângă cei care au domiciliu stabil în acea localitate, și cei care au reședință secundară. Așadar, „vizitatorii” se mută temporar în diferite localități și votează „cu cine trebuie”.

Primăriile din Bihor au fost somate să nu mai practice metoda „Flotantul” și au constatat că „în procesele electorale anterioare adeverinţele de reşedinţă au fost eliberate în număr mare fără respectarea tuturor prevederilor legale”. Degeaba, însă, după cum remarcă ebihoreanul.ro.

ADVERTISEMENT

Deși legea obligă flotantul să dispună de 18 metri pătrați pentru propriul confort, sunt case din diferite sate unde sunt înregistrați 70 de inși. Situația e atât de evidentă, încât secțiile de vot au rămas fără buletine de vot în nenumărate rânduri, în condițiile în care legea prevede un surplus de 10% pentru flotanți.

Paradoxal, fraudatul alegerilor nu este doar o practică PSD-istă.Există în unele comune cu primari PSD care vor să-şi securizeze realegerea (Brusturi, Sâmbăta, Gepiu, Sârbi, Ceica, Săcădat etc.), cu primari liberali pe care contracandidaţii pesedişti vor să-i dea jos cu “străinaşi” (Toboliu, Copăcel şi Hidişelu de Sus), dar şi în localităţi unde primarii PNL nu sunt siguri de câştigarea unor noi mandate şi recurg la asemenea artificii (Vaşcău)”, a explicat sursa citată.

Interesant, anumiți primari pot fi considerați adevărați escroci, în condițiile în care nu toți oamenii știu că sunt mutați temporar la o altă locație.

Profitând că oamenii nu citeau hârtiile, oamenilor li s-au pus în faţă acorduri de luare în spaţiu a unor persoane care apoi au primit vize de flotant, să-l poată vota pe primar“, a dezvăluit o sursă pentru ebihoreanul.ro.

Că știu sau nu, cert e că oamenii sunt considerați rezidenți în comune unde nu locuiesc în realitate. De exemplu, în comuna Sârbi sunt 415 de flotanți la o populație de 1.969 de locuitori. Același lucru se întâmplă în comuna Copăcel, cu 292 de flotanți la o populație de 1.670 de localnici.

Polițiștii orădeni sunt ocupați în aceste zile cu întocmirea de dosare penale tocmai pentru această problemă. Proprietarii a trei case din Copăcel unde trăiau 37 de flotanți fictivi s-au ales cu un astfel de dosar penal, pentru fals în declarații. Flotanții nu își dau seama, dar și ei se pot alege cu dosare penale.

Situația flotanților din județul Bihor, acolo unde e bătătoare la ochi:

Săcădat, Sârbi şi Copăcel, există mulţi flotanţi în Brusturi (123 la 2.834 localnici, adică 4,34%)
Ceica (229 flotanţi la 2.876 locuitori – 7,96%), la Drăgeşti (209 flotanţi la 1.864 locuitri – 11,2%)
Gepiu (301 flotanţi la 1.720 locuitori – 17,5%), la Sâmbăta (120 la 1.093 locuitori – 11%)
Toboliu (174 flotanţi la 1.704 locuitori – 10%). Oradea – 4.822 flotanți

Conform datelor oficiale, în județul Bihor există nu mai puțin de 18 localități unde locuiesc mai mult de 10 oameni pe o adresă.

Flotanții sunt mai importanți decât ar crede lumea, în condițiile în care există în trecut situații în care un primar și-a câștigat fotoliul cu o diferență de 55 de voturi, toți flotanți.

Din Bihor, flotanții ajung să aleagă primarii în Timiș

Situația nu este o invenție a județului Bihor. Același lucru se întâmplă și în Timiș, unde au fost identificați sute de flotanți în două comune.

Biroul Electoral Județean Timiș a decis să tipărească buletine de vot în plus pentru ca acești „flotanți” să își exercite dreptul la vot.

Comunele cu flotanți sunt Secaș și Bara, potrivit Prefecturii. În Secaș s-au înregistrat 328 de reședințe temporare, în timp ce în Secaș s-au înregistrat 276 de reședințe.

Potrivit Tion, art. 31 din O.U.G. nr. 97/2005, privind obținerea vizei de flotant (viza de stabilire a reședinței), reședința se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară.

Mențiunea de stabilire a reședinței se acordă pentru o perioadă solicitată, dar nu mai mare de un an.

ADVERTISEMENT