News

Cum încearcă românii să își caute dreptatea prin petiții online: de la împiedicarea Sorinei să plece în Statele Unite, până la interzicerea unei celebre emisiuni și stoparea implementării rețelei 5G

28.02.2020 | 18:09
Cum incearca romanii sa isi caute dreptatea prin petitii online de la impiedicarea Sorinei sa plece in Statele Unite pana la interzicerea unei celebre emisiuni si stoparea implementarii retelei 5G
ADVERTISEMENT

Ce fac românii când simt că sunt neîndreptățiți? Organizează petiții online, în încercarea de a atrage atenția asupra cauzei respective. Site-ul petitieonline este plin de astfel de inițiative, unele depășind limita imaginației.

Petițiile online, modalitatea de exprimare a diverselor nemulțumiri

Fie că încearcă să ajute o cauză nobilă, ori să își exprime propriul punct de vedere cu privire la o situație actuală, românul știe unde să se îndrepte pentru a atrage atenția celor din jur: mediul online. Acolo este liber să scrie ce vrea și să găsească și alți oameni care să le împărtășească opiniile.

ADVERTISEMENT

Este și cazul site-ului de petiții online, unde sute de mii de români ajung să se strîngă în jurul unei cauze comune.

Tocmai de aceea, FANATIK a decis să caute petițiile cu cele mai multe semnături, pentru a vedea dacă acestea au avut și finalitatea dorită de inițiatori și semnatari deopotrivă.

ADVERTISEMENT

Astfel, am ales petițiile care au strâns cele mai multe semnături de pe site-ul petitieonline și le-am luat la verificat.

Cea mai populară petiție are peste 400.000 semnături, dar degeaba

1. Cerem arestarea celor 7 băieți violatori din Vaslui!!

Această petiție are, conform platformei online, cele mai multe semnături dintre toate. 402.621 de oameni au cerut autoritățor să îi aresteze pe cei șapte tineri din localitatea vasluiană Văleni acuzaţi că au oprit o fată care se întorcea de la şcoală, au luat-o cu maşina şi au violat-o timp de mai multe ore.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă, la scurt timp după inițierea acestei petiții, tinerii au fost condamnați la mai mulți ani de închisoare, toți au ieșit de-a lungul timpului din spatele gratiilor, fiind eliberați condiționat.

2. Interzice prin lege defrișarea pădurilor României. 

După cum spune și titlul, cei peste 205.000 de semnatari solicitau în 2016 autorităților să să interzică defrișările de păduri din țara noastră. Răspunsul autorităților: au redus anumite amenzi legate de tăierile de copaci, iar porțiuni mari de terenuri au fost scoase definitiv din fondul forestier național, fapt ce a permis tăierea pădurilor.

ADVERTISEMENT

3. Sorina merita un viitor în România, alaturi de familia ei.

Cu siguranță scandalul în care a fost implicată Sorina a ajuns la urechile tuturor. Fetița de 8 ani, crescută în plasament, a fost luată forțat din sânul asistentei sociale și dată spre adopție unei familii de români stabilită în Statele Unite.

Cele peste 196.000 de semnături nu au schimbat deloc situația, iar micuța este acum peste ocean, unde duce o viață nouă alături de familia adoptivă.

4. Semnează pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

În jur de 185.000 de români au semnat această solicitare de reintroducere a pedepsei capitale, iar petiția a fost inițiată în urma descoperirilor din Caracal, aceasta fiind de altfel însoțită de o poză cu Gheorghe Dincă și cele două fete date dispărute la acea vreme.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită prin Decretul-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, iar decizia a fost cuprinsă în Constituția României din 1991, reconfirmată. După cum se observă, lucrurile au rămas neschimbate în urma acestei petiții online.

Topul continuă cu “Cetățenii discriminați de președintele Basescu îi cer demisia” (144.181 semnături, 2014, fără efect), “Suntem împotriva OUG 13/2017 de modificare a Codului Penal” (118.641 semnături, 2017) și “România-Norvegia, împreună pentru copiii Bodnariu” (115.035 semnături, 2016).

Ce mai solicită românii pe internet

Involuntar, cercetând site-ul cu petiții online, am remarcat și câteva ce ne-au atras atenția nu prin numărul de semnături, ci prin titlul dat de inițiatori, astfel că am decis să prezentăm un top și al celor mai “îndrăznețe” inițiative.

1.Petiție pentru interzicerea emisiunii “Acces direct”.

“Această emisiune nu promovează oamenii de calitate ai țării. Noua generație a tării nu are ce învăța de aici”, scrie inițiatorul petiției care a strâns până acum peste 41.000 de semnături.

O altă petiție, numită “Stop cazului Vulpița de la Acces direct”, a strâns alte câteva mii de semnături în mediul online.

2. Cerem interzicerea implementării și dezvoltării rețelei 5G în România.

În plin avans tehnologic, semnatarii acestei solicitări vor stoparea dezvoltării unei rețele 5G în țara noastră, pe motiv că prezintă o “lungă listă de riscuri asupra sănătății și mediului”. 10.000 de oameni au semnat până acum această solicitare online.

3. Canabis în scop medicinal în România.

Aproximativ 24.000 de semnatari vor legalizarea canabisului în România în scop medicinal.

“20 state europene, 30 de state din SUA, state din America Latină, Israel, Australia și  Canada permit tratamentul cu canabis medicinal pentru pacienții bolnavi de cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Boala Crohn și alte boli inflamatorii, scleroză multiplă, diabet, boli neurologice și alte multe afecțiuni importante”, spune inițiatorul.

4. Moromeții la subiectul 3 la Bac.

Petiția nu este singura de genul acesta și a apărut în 2016, atunci când foarte mulți elevi de clasa a XII-a au încurcat cerința la proba scrisă de Limba și literatura română din cadrul Bacalaureatului și au totalizat zeci de mii de semnături.

“Această petiție a fost creată pentru a se lua în considerare și romanul ”Moromeții” la subiectul 3 la bac, deoarece acțiunea romanului este interbelică chiar dacă romanul a apărut în perioada postbelică, mulți dintre noi ne-am gândit că este corect să scriem Moromeții doar din această cauză…”, notau inițiatorii

5. Redenumirea coronavirusului (COVID-19).

Isteria cauzată de coronavirus a dat naștere și acestei petiții online. Chiar dacă subiectul în sine este unul cât se poate de serios, internauții fac haz de necaz din aproape orice, astfel că cer să fie schimbată denumirea agentului patogen.

ADVERTISEMENT