News

Cum încearcă Rusia să contraatace în războiul informațional. A fost protestul „eroinei” la televiziunea națională o operațiune specială a Kremlinului?

La fel ca și campania sa militară, Rusia pare să fi atacat Ucraina complet nepregătită pentru a susține războiul informațional, însă acum pare a pune în aplicare propria strategie
03.04.2022 | 10:00
Cum incearca Rusia sa contraatace in razboiul informational A fost protestul eroinei la televiziunea nationala o operatiune speciala a Kremlinului
Războiul informațional purtat de Rusia și Ucraina pentru susținerea Occidentului. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Aflată în retragere în multe zone din Ucraina, armata rusă și Kremlinul par să fi pierdut încă din primele zile războiul informațional, dominat copios de către ucraineni, însă Moscova pare a pune la punct primele sale mesaje pe acest front, iar ținta este populația occidentală.

Rusia, contraatac în războiul informațional

Încă din primele zile ale războiului din Ucraina, printre primele măsuri luate de capitalele occidentale au fost interzicerea difuzării posturilor de televiziune din Rusia în Europa. Acest fapt, colaborat cu interzicerea celor mai populare rețele de socializare occidentale în Rusia, Facebook și Twitter, au oferit practic un monopol Kievului și Occidentului de a domina războiul informațional pe aceste platforme. Acest lucru i-a permis președintelui Ucrainean, prezent zi de zi pe aceste platforme, să câștige războiul de imagine cu Vladimir Putin, un idol pentru o parte a presei occidentale în trecut, acum ascuns în buncărul său.

ADVERTISEMENT

„Războiul informațional al Ucrainei împotriva Moscovei este foarte eficient, în primul rând datorită posturii de stat mic care este asediat de un vecin care este o mare putere. Din start, această poziționare le oferă un capital de simpatie din partea tuturor și numai dacă am invoca simplul motiv că empatizează atât cu suferința cât și cu idea că nu ar dori să se afle în situația Ucrainei.

Pornind de aici, războiul informațional dus de Ucraina folosește toate ingredientele clasice ale asediatului (civili uciși, clădiri distruse, valuri de refugiați, eroismul soldaților ucraineni care rezistă în fața cotropitorilor, numărul de victime și daunele provocate armatei cotropitoare etc), la care se adaugă ingrediente inedite precum soldații ruși reținuți care nu știu pe ce lume trăiesc, tancurile ruse trase de tractoarele ucrainenilor, conversații ale soldaților ruși interceptate de Serviciul de Securitate din Ucraina, în care aceștia le spun rudelor fie că sunt prost echipați și slab coordonați în luptă, fie că au jefuit casele ucrainenilor și și-au însușit adidași, laptopuri etc.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește Occidentul (SUA, NATO, UE), acesta este arătat cu degetul în mod indirect pentru că au abandonat Ucraina în mâna Rusiei, pentru a-l culpabiliza, dar și pentru a obține ajutorul maximal posibil pe care Occidentul este dispus să-l ofere (sancțiuni economice, ajutoare financiare și economice, tehnică de luptă).

La rândul său, Rusia este conștientă că nu are cum să câștige războiul informațional și se concentrează doar pe cenzurarea la maximul posibil a informațiilor care pot ajunge la populația rusă (pentru a ține sub control eventuale revolte interne) și contracararea pragmatică a narațiunilor ostile Rusiei în fața aliaților săi (China, India, statele ex-sovietice din Asia etc)”, a declarat pentru FANATIK Cristian Barna, profesor asociat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Universitatea Bucureşti și Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

ADVERTISEMENT

Occidentul, principala țintă a propagandei Kremlinului

Una din asumpțiile de la care Moscova a declanșat acest război a fost aceea că trupele sale vor fi primite cu brațele deschise în Ucraina, în special în regiunile unde majoritatea populației era vorbitoare de limba rusă. Nu doar că acest lucru s-a dovedit a fi complet fals, dar tactica armatei ruse de a bombarda populația civilă, tocmai din aceste orașe, și de a le rade de pe suprafața pământului, așa cum e cazul Mariupolului, pare să fi transformat tocmai acest segment al populației într-un inamic pe vecie al Moscovei. Altfel spus, Rusia a pierdut deja războiul cultural pentru susținerea populației din teritoriile pe care dorește să le acapareze.

Rory Finnin, profesor asociat la Universitatea din Cambridge, specialist în propaganda Rusiei, susține într-o analiză publicată recent că principala țintă a acesteia este chiar publicul occidental. În opinia acestuia, scopul principal al campaniei de dezinformare a Kremlinului este de a induce o „oboseală ucraineană” în rândul Occidentului, ca oamenii de aici să devină pe zi ce trece tot mai indiferenți la soarta războiului și mult mai preocupați de scumpirile la carburanți și energie.

ADVERTISEMENT

„Corul de înșelăciune al lui Putin ne va inunda cu mesaje menite să semene suficientă confuzie și îndoială încât unii dintre noi ar putea chiar să înceapă să reinterpreteze sensul invaziei pe care a lansat-o pe 24 februarie pentru a distruge un stat democratic. Ei vor fi încurajați de grupuri din Occident la extremele spectrului politic, susținute de mult de banii Kremlinului. Prin urmare, în lunile următoare, cauza păcii și securității va depinde în parte de capacitatea noastră de a păstra claritatea morală și intelectuală în mijlocul ceții îngroșate a unui război informațional”, scrie profesorul Rory Finnin, care avertizează că apatia Occidentului este principalul scop al Kremlinului în acest moment. În opinia sa, principalul mijloc utilizat va fi acela de a tulbura „claritatea morală și intelectuală” cu privire la acest război.

La acest tip de strategie, exemplificată prin dezbaterile privind legăturile extremiste ale militarilor din Batalionul Azov sau imaginile în care soldații ucraineni par a împușca în picior prizonierii de război ruși, Occidentul pare a răspunde cu propria sa campanie, uneori țintită asupra lui Vladimir Putin. Un astfel de exemplu a fost chiar mesajul de zilele trecute al oficialilor de la Pentagon care au declarat că președintele rus nu primește informațiile corecte privind situația reală de pe frontul din Ucraina.

„Fascinantă strategie a Pentagonului să susțină public că Vladimir Putin nu știe totul cu privire la ceea ce se întâmplă în armata sa. Probabil că nu există o insultă mai mare pentru Putin, un fost ofițer KGB, decât aceea că este prost-informat. Probabil că este mult mai rău decât atunci când a fost numit „măcelar””, a subliniat analistul militar Dmitri Alperovitch. „Cel puțin, au făcut asta cu scopul clar de a-l deranja și de a-i crește nivelul de paranoia”, a completat acesta.

Experții în domeniu atrag atenția că deși în acest moment trupele ucrainene au reușit să poarte o serie de victorii, în special în regiunea Kievului, acolo unde trupele armatei ruse sunt în retragere, pot crea o imagine falsă cu privire situația de pe front, acolo unde Rusia, în ciuda dificultăților și erorilor strategice, a înregistrat o serie de victorii.

„Speculațiile legate de faptul că războiul din Ucraina nu merge cum și-ar fi dorit Rusia nu pot fi nici infirmate și nici confirmate de Ucraina sau Occident, timp în care Rusia își continuă strategia militară în teren. Faptul că trupele rusești se repoziționează face parte dintr-o strategie militară care evident este adaptabilă în funcție de evoluția ostilităților dar Rusia deja a câștigat, în teren, mai mult decât a cerut înainte de începerea ostilităților (joncțiune la Marea Azov între Crimeea și Lugansk, zona tampon pentru Crimeea, Insula Șerpilor, mai multe teritorii pentru “Republicile independente” Donețk și Lugansk, controlul centralelor nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, precum și incapacitarea economică a Ucrainei).

Dacă Putin știe sau nu tot ce se întâmplă pe front? Evident că nu poate ști ce face și ultimul său soldat dar este o utopie să credem că nu știe care sunt evoluțiile de pe linia frontului! Totuși, chiar daca unii militari și conducători nu aprobă acest război, sunt destui care încă sunt loiali lui Putin”, este de părere profesorul Cristian Barna.

Protestul „eroinei” de la televiziunea rusă

Marina Ovsyannikova, editor la televiziunea de stat din Rusia Canal 1, a ajuns instant o celebritate în presa occidentală după ce, în urmă cu două săptămâni a intrat în platoul emisiunii de știri cu o pancartă pe care era inscripționat un mesaj împotriva invaziei Ucrainei. „Nu războiului. Opriți războiul. Nu aveți încredere în propagandă. Vă mint aici”, a fost mesajul acesteia.

Pentru gestul ei, Ovsyannikova a primit o amendă în valoare de 30.000 de ruble (circa 280 de dolari), însă presa din Rusia a scris că autoritățile au încă posibilitatea de a-i aduce noi acuzații privind răspândirea de informații false privind războiul din Ucraina, acuzații ce i-ar putea aduce o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Marina Ovsyannikova
Protestul Marinei Ovsyannikova la televiziunea de stat din Rusia

Dacă purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit gestul ei ca fiind unul de „huliganism”, președintele Zelenski i-a transmis mulțumiri în nume personal într-un mesaj în care le mulțumea tuturor rușilor ce protestează față de războiul declanșat de Kremlin.

Ovsyannikova, care a refuzat ofertele de azil politic venite din partea mai multor state occidentale, a revenit recent în atenția publicului după o serie de interviuri acordate mai multor televiziuni și publicații occidentale. Jurnaliștii ucraineni susțin chiar că tot protestul ei este doar o campanie de dezinformare a Kremlinului, în condițiile în care Ovsyannikova s-a exprimat public împotriva sancțiunilor impuse de Vest.

„Vă mai aduceți aminte de „eroina” de la televiziunea de stat? Acum, mass-media occidentală i-a oferit numeroase canale prin care să critice sancțiunile economice impuse Rusiei, cerând ridicarea lor pentru că „fiica ei nu-și poate plăti masa de la școală cu cardul bancar”. Asta doar în caz că vă întrebați cu privire la operațiunile de dezinformare ale Rusiei.

Între timp, copiii ucraineni nu pot merge la școală sau la grădinițe pentru că acestea sunt bombardate intenționat de către armata rusă. Milioane de copii se ascund în adăposturile anti-bombardament, răniți sau uciși de armata rusă. Iar acest lucru e posibil din cauza unor propagandiști precum Ovsyannikova.

Într-un interviu pentru postul american ABC, ea a arătat câteva simptome ale sindromului „măreției Rusiei”, refuzând să vorbească în limba engleză pentru că „rusa este o limbă mare, este limba lui Tolstoi și Pușkin”. Noi ucrainenii am avertizat asupra acestui gen de acțiuni pentru că știm prea bine de ce este capabilă Rusia. Suntem terenul de joacă pentru războiul hibrid al Rusiei și știm metodele sale subtile pe care Occidentul nu le poate înțelege”, a scris pe Twitter jurnalista ucraineană Iryna Matviyishyn.

Misha Komadovsky, corespondentul de la Casa Albă pentru radioul Voice of America, a subliniat și el mesajele îndoielnice cu care a ieșit Ovsyannikova în presa occidentală.

O altă declarație făcută de Ovsyannikova: „rusofobia este inacceptabilă. Poporul rus nu ar trebui să poarte răspunderea colectivă pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Vina îi aparține doar lui Putin. Sunt împotriva sancțiunilor economice”. Ovsyannikova se plânge apoi că mama ei nu-și mai poate cumpăra medicamentele din import și că fiica ei nu-și poate plăti prânzul la școală cu cardul bancar. Marina, sancțiunile pot fi ridicate dacă Putin, care a fost ales de poporul rus, își retrage trupele din Ucraina”, a scris jurnalistul ucrainean.

Sergej Sumlenny, expert în politici publice din Europa de Est și Ucraina, a numit-o pe Ovsyannikova un „instrument al FSB-ului”.

În fapt, Roman Hryshchuk, parlamentar ucrainean, a ridicat încă de la început o serie de suspiciuni cu privire la protestul jurnalistei ruse, caracterizând gestul ei ca o „interpretare teatrală la televiziunea de stat”.

„Marina Ovsyannikova lucrează la Canal 1 ca editor. Este parte a mașinii de propagandă rusești. Pe lângă pancarta de la protest, Marina a înregistrat și un clip. Sună ca un mesaj tipic anti-război, mai puțin câteva detalii. În primul rând spune că doar Putin este responsabil pentru acest război. Este o afirmație falsă, majoritatea populației ruse îl susține pe Putin și războiul din Ucraina. În al doilea rând, vorbește despre „națiunile înfrățite” Rusia și Ucraina. Acesta este un element central al propagandei ruse ce este folosit pentru a justifica ocuparea Ucrainei. 

Nu în ultimul rând, cel mai mare înscris de pe pancartă este în limba engleză, deci putem presupune că mesajul ei a fost îndreptat spre populația occidentală. De ce? Văd doar un singur motiv. Sancțiunile aliaților noștri lovesc puternic economia Rusiei, iar eliminarea lor este crucială pentru ca Moscova să poată continua acest război și ca regimul lui Putin să supraviețuiască. Este foarte posibil ca propaganda rusă să fi decis să facă această performanță pentru a influența opinia publică din UE, Marea Britanie și SUA. Pentru a încetini sancțiunile și a începe discuțiile despre „rușii buni” și „rușii răi””, a susținut încă de acum două săptămâni parlamentarul ucrainean.

Profesorul Cristian Barna, cu o experiență de 12 ani de predare la Academia de Informații din București, este de părere că este complet suspicios cum jurnalista rusă poate da acum, liberă, interviuri la televiziunile occidentale.

„Nu pot să spun decât că, știind cu toții cum operează serviciile de informații ruse, este cel puțin ciudat faptul că prezentatoarea rusă, care a perturbat emisiunea cu acel afiș, are posibilitatea să dea interviu unor televiziuni occidentale și că nu este cel puțin la “odihnă” într-o închisoare din Siberia”, a precizat pentru FANATIK profesorul Cristian Barna

ADVERTISEMENT