News

Cum influențează venirea căldurii evoluția coronavirusului. Studiile vin cu vești bune în acest sens

10.04.2020 | 09:07
Cum influenteaza venirea caldurii evolutia coronavirusului Studiile vin cu vesti bune in acest sens
ADVERTISEMENT

Cum influențează venirea căldurii evoluția coronavirus pe Glob?” este întrebarea pe care ne-o punem cu toții, iar cercetătorii din domeniu încă încearcă să-i găsească un răspuns.

Cum influențează venirea căldurii evoluția coronavirus. Studiile vin cu vești bune în acest sens

Coronavirus s-a ”născut” în sezonul rece, în Wuhan (China), iar ideea generală de la care s-a plecat a fost aceea că virusul trăiește și se dezvoltă cel mai bine pe timp rece.

ADVERTISEMENT

Între timp, speranțele multora conform cărora vremea caldă ar putea stopa răspândirea COVID-19 par să fi fost combătute. Asta în contextul în care numărul de infecţii continuă să crească pe întreg teritoriul planetei, inclusiv în zonele calde.

Recent, o serie de studii efectuate în domeniu pot oferi o nouă urmă de speranță pentru planetă, scrie BBC. Acestea relevă faptul că numărul mare al cazurilor de coronavirus s-au răspândit mai rapid în zone reci şi uscate ale planetei.

ADVERTISEMENT

Cercetării din domeniul medical indică faptul că țările cele mai afectate de COVID-19, acolo unde virusul s-a răspândit în mare parte din cauza numărului mare de cazuri asimptomatice, au avut pe 10 martie temperaturi mai mici decât țările în care s-au înregistrat mai puține cazuri.

O a doua cercetare s-a concentrat asupra unui număr de 100 de oraşe din China care au număr peste 40 de cazuri de COVID-19, concluzia fiind că rata de transmitere a fost mai mică în zonele călduroase şi cu umiditate ridicată.

ADVERTISEMENT

În final, un al treilea studiu, care încă nu a fost definitivat, sugerează că, deşi cazurile cu coronavirus sunt întâlnite pe întreg teritoriul planetei, cele mai mari focare au fost întâlnite în zone relativ reci şi uscate.

Reversul medaliei: Virusul a cuprins toate zonele climatice

Primele trei studii amintite sunt combătute de un alt grup de cercetători britanici din cadrul Şcolii de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra.

ADVERTISEMENT

Aceștia arată că virusul s-a răspândit în toate regiunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cuprinzând efectiv toate zonele climatice, de la regiuni reci şi uscate la zone călduroase şi umede.

Dacă în cazul altor viruși s-a observat că dezvoltarea lor depinde de sezoanele climatice, COVID-19 este un virus cu totul nou, astfel că nu se poate ști cu exactitate cum se va comporta pe timp de vară.

ADVERTISEMENT