Ce ar trebui să faci pentru a avea grijă de gazon pe timpul iernii. Este asul din mânecă al multor grădinari și se pare că doar așa vei avea de ce să te bucuri în vară.
Fără doar și poate, gazonul este o pată de culoare. Pentru a arăta mereu bine și a fi plăcut ochiului, acesta are nevoie de îngrijire și atenție. Nu doar vara, ci și pe parcursul iernii.
Este important de reținut că, pe timpul iernii, nu trebuie să te oprești din a mai da atenție gazonului. Operațiunile simple, precum tunderea și udarea lui trebuie efectuate inclusiv în sezonul în care temperaturile sunt scăzute.
Dacă vrei ca gazonul tău să arate impecabil odată cu venirea primăverii, trebuie doar să ții cont de câțiva pași. Nu sunt greu de respectat, iar odată puși în aplicare, te vei putea lăuda cu cel mai frumos gazon.
În primul rând, trebuie să te asiguri că tunzi gazonul înainte de venirea iernii. Potrivit lovedeco.ro, este recomandat ca iarba să aibă maxim 5 centimetri. Dacă este mai înaltă, va reține umezeala.
În al doilea rând, fertilizarea efectuată toamna este esențială. În acest fel, îi vei oferi gazonului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu bine pentru sezonul de iarnă. Cel mai bine este să folosești îngrășământ bogat în fosfor și potasiu.
Deși poate suna ciuda, gazonul are nevoie să fie udat și în timpul iernii. Acesta poate fi udat ocazional și de preferat dimineața, atunci când temperaturile nu sunt foarte scăzute.
Unul dintre cei mai importanți pași este protejarea gazonului. Fiind sensibil, acesta se poate distruge dacă este călcat excesiv. Tocmai de aceea, este recomandat să reduci plimbările pe gazon, mai ales dacă este acoperit de zăpadă.
Trebuie să știi că dacă nu îngrijești gazonul și pe timpul iernii, este foarte posibil să apară mai multe probleme. De exemplu, în lipsa circulației optime a aerului, poate apărea mucegaiul, iar de aici până la bolile fungice mai este doar un pas.
De asemenea, dacă nu ții cont de recomandările anterioare, este foarte posibil ca în primăvară să te trezești cu fire galbene de iarbă. Ba mai mult, dacă nu pregătești gazonul corespunzător pentru sezonul rece, ploile și vântul pot elimina substanțele nutritive, iar acesta nu va mai fi deloc puternic și verde.