Cum îngrijești trandafirii în sezonul de primăvară pentru a te bucura de cele mai frumoase flori. Pașii simpli de care trebuie să ții cont dacă vrei să ai tufe bogate și pline de viață.
Trandafirii sunt unele dintre cele mai populare și mai frumoase flori. Românii care stau la curte optează adesea pentru ei, mai ales că sunt pretențioși. Totuși, potrivit grădinarilor cu experiență, există câțiva pași de care oricine ar trebui să țină cont.
Dacă vrei să te bucuri de tufe bogate și flori frumoase, atunci trebuie să știi că tăierea joacă un rol esențial în dezvoltarea trandafirilor. Nu doar procesul în sine este important, ci și momentul și modul în care se realizează.
Potrivit grădinarilor cu experiență, cel mai bun moment în care ar trebui să se taie trandafirii este primăvara. Totuși, acest lucru nu se poate face fără să se țină cont de anumite aspecte. Specialiștii recomandă ca tăierea trandafirilor să se facă după ce a înmugurit ”salcia de aur”. În funcție de condițiile meteo, poate fi finalul lui februarie sau mijlocul lui martie.
Așa cum am menționat, este foarte important și modul în care se realizează tăierea trandafirilor. Sunt recomandate uneltele bine sterilizate și ascuțite, tocmai pentru a evita ca trandafirii să se infecteze.
De asemenea, trebuie să fii foarte atent și să nu tai trandafirii grosier sau neuniform. Asta nu face decât să îi rănească, iar pe termen lung, efectele vor fi evidente. Potrivit grădinarilor, cel mai bine este să tai la o distanță de minim 0.5 cm față de ”ochiul” trandafirului. La rândul ei, tăietura ar fi bine să fie înclinată, pentru a preveni acumularea de apă și dezvoltarea bolilor.
Tot în timpul procesului de tăiere a trandafirilor, este vital să îndepărtezi toate ramurile care par bolnave sau sunt deteriorate. Dacă scapi de ele, vei ajuta restul ramurilor sănătoase să se dezvolte frumos și armonios.
În cazul în care observi că ramurile sunt aglomerate și se intersectează, este important să mai tai din ele, astfel încât tufa de trandafiri să fie aerisită. Dacă frunzele au suficient aer și lumină, riscul apariției unor boli, precum pata neagră, rugina sau făinarea, este redus.
Vara, după ce florile se ofilesc, este important să le elimini, pentru a reduce consumul inutil de nutrienți. Dacă vei tăia florile ofilite, vei preveni dezvoltarea de noi lăstari, care ar putea îngheța în sezonul rece. De asemenea, dacă stai într-o zonă cu temperaturi scăzute, iarna, lăstarii trandafirilor trebuie să aibă maxim 30 cm lungime.