Crăciunița este o plantă pe care multe persoane o au în casă și vor să fie roșie de Crăciun. Pentru ca frunzele să capete această culoare, este nevoie să ții cont de câteva recomandări.
Printre cele mai populare plante ornamentale de sărbători se numără Crăciunița, care mai e cunoscută sub numele de Poinsettia. În perioada Crăciunului, frunzele plantei devin roșii.
Atunci când planta intră într-un proces natural, influențat de fotoperiodism, frunzele superioare, bracteele, devin roșii. Mai exact, planta are nevoie de perioade clare de întuneric și lumină pentru ca frunzele să capete această culoare.
Cu toate acestea, se poate întâmpla, de multe ori, ca frunzele să rămână verzi, chiar dacă faci tot ce poți pentru a o îngriji în mod corespunzător.
Dacă vrei ca planta să completeze celelalte decorațiuni de Crăciun din casă, atunci e bine să ții cont de câțiva pași pentru ca frunzele ei să aibă culoarea roșie.
Un sfat important este să reduci expunerea la lumină a plantei. Pentru ca frunzele superioare să devină roșii, planta trebuie să primească minim 14 0 16 ore de întuneric complet pe zi, timp de 6 – 8 săptămâni.
În mod normal, acest proces trebuie să înceapă în primele zile ale lunii octombrie, ca să te asiguri că planta este roșie chiar de Crăciun. Dacă nu ai făcut acest lucru până acum, nu trebuie să-ți faci griji, pentru că mai este timp.
Planta se acoperă cu o cutie de carton opacă sau cu un sac de gunoi negru. O altă metodă este să o așezi într-un dulap întunecat noaptea. Nu trebuie să intre deloc lumină la plantă, pentru că procesul poate fi întrerupt chiar și de o scurtă expunere.
În timpul zilei, planta trebuie mutată într-un loc bine luminat, dar nu în razele directe ale soarelui. Lumina indirectă poate menține sănătatea frunzelor verzi și poate susține procesul de fotosinteză.
Această plantă preferă temperaturi moderate, de 18 – 24 de grade Celsius pe timpul zilei, precum și de aproximativ 15 – 18 grade Celsius noaptea.
Trebuie evitate schimbările bruște de temperaturi, dar și curenții de aer. Planta nu trebuie să stea aproape de calorifer sau de aerul condiționat.
Crăciunița trebuie udată în mod regulat, dar nu în exces. Are nevoie de pământ ușor umed, nu îmbinat cu apă, iar udarea se face atunci când stratul superior al solului este uscat.
Totodată, ca să previi putrezirea rădăcinilor, e bine să eviți acumularea de apă în farfuria de sub ghiveci, notează dcmedical.ro.
O dată pe lună, planta trebuie fertilizată cu un îngrășământ echilibrat pentru plante de apartament. Acest lucru se face până în septembrie, iar din octombrie se oprește fertilizarea pentru ca procesul de înroșire să fie stimulat.
După o perioadă de aproximativ 6 – 8 săptămâni de întuneric nocturn controlat și îngrijire potrivită, bracteele încep să devină roșii. Odată ce s-a stabilizat culoarea, poți opri procesul de întunecare. Planta poate fi ținută apoi într-un loc bine luminat ca să-și poată menține culoarea intensă.