News

Cum își ascund oligarhii lui Putin averile de sancțiunile Occidentului. Proprietăți de sute de milioane de euro, pe numele unor interpuși

Cum își ascund oligarhii lui Putin averile de sancțiunile Occidentului. Proprietăți de sute de milioane de euro au fost cumpărate pe numele unor interpuși
11.04.2022 | 22:20
Cum isi ascund oligarhii lui Putin averile de sanctiunile Occidentului Proprietati de sute de milioane de euro pe numele unor interpusi
Cum își ascund oligarhii lui Putin averile de sancțiunile Occidentului. Proprietăți de sute de milioane de euro, pe numele unor interpuși
ADVERTISEMENT

BBC relatează că a văzut documente care prezintă felul în care oligarhii din cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin și-au ascuns averile. Acestea arată cum un artist de tatuaje a fost trecut în acte ca proprietar al unei companii care a transferat peste 300 de milioane de dolari unor firme ale lui Suleiman Kerimov. A fost descoperită, de asemenea, o tranzacție de 700 de milioane și proprietarul secret al unor proprietăți de lux. Investigația a mai descoperit cum au eșuat băncile în aplicarea sancțiunilor.

Cum reuşesc oligarhii lui Putin să îşi ferească averile de sancțiunile Occidentului

O investigație a Consorțiului Internațional al Junaliștilor de Investigații (ICIJ), ca parte a proiectului „Pandora Papers Russia”, a dezvăluit următoarele:

ADVERTISEMENT
  • Tranzacții de 700 de milioane de dolari legate de Suleiman Kerimov și partenerii săi de afaceri au fost raportate ca suspecte de bănci între 2010 și 2015
  • Contabilul elvețian Alexander Studhalter a funcționat ca proprietar de fațadă pentru proprietăți deținute de Kerimov

Acesta este proprietarul secret al unor imobile de pe Riviera Franceză și din Londra, printre care unul dintre cele mai scumpe imobile vândute vreodată în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Oligarhii pe care Occidentul încearcă să-i sancționeze dețin multe dintre aceste companii fictive, a declarat Tom Keatinge, director al Centrului pentru Studii de Securitate și Criminalitate Financiară al think tank-ului RUSI. „Acest lucru arată cât de greu va fi să le impuse sancțiuni contra oligarhilor, dincolo de a le sechestra iahturile și casele din Belgravia”, a declarat Tom Keatinge.

Oligarhul din cercul intim al lui Putin

Suleiman Kerimov a apărut, în februarie, alături de alți miliardari, alături de președintele Vladimir Putin, în timp ce tancurile Kremlinului treceau granița în Ucraina. El a fost subiectul unor sancțiuni impuse de SUA încă din 2018 ca oficial în guvernul Federației Ruse și parlamentar.

ADVERTISEMENT

El a fost sancționat și de guvernul britanic și de UE din 15 martie anul acesta, ca membru al cercului de apropiați al președintelui rus Vladimir Putin. Kerimov s-a ridicat de la nivelul de economist sovietic cu origini umile la unul dintre cei mai bogați și influenți oligarhi. El și-a făcut averea după ce a cumpărat acțiuni la companii energetice și bănci de stat după prăbușirea fostei URSS, printre care Gazprom și Sberbank.

Experții mai spun că Occidentul va avea eforturi serioase de făcut, din cauza atitudinii laxe din trecut față de banii murdari și față de controlul asupra băncilor.

ADVERTISEMENT

Cum și-a ascuns Kerimov averea din Franța

Potrivit unui document secret al unei curți de justiție din Franța, consultat de BBC, oligarhul și-a ascuns averea pe numele apropiaților. În noiembrie 2017, Kerimov a fost arestat în Franța sub suspiciunea de spălare de bani și evaziune fiscală. Dosarul era legat de cumpărarea unor proprietăți de lux de pe Riviera între 2006 și 2010, printre care Villa Hier din Cap d’Antibes, în care a fost turnat filmul din 1988 „Dirty, Rotten Scoundrels”.

Proprietatea a fost vândută către o companie elvețiană numită Swiru Holding AG în 2008, pentru 35 de milioane de euro, dar investigatorii au descoperit o plată secretă făcută pentru a evita taxele, astfel că prețul real a fost de 127 de milioane de euro. Alexander Studhalter, contabil și om de afaceri elvețian, a fost arestat. El a susținut că este proprietarul firmei Swiru Holding și a patru vile, dar investigatorii francezi cred că acestea îi aparțin lui Kerimov.

El mai consideră că Studhalter este interpusul oligarhului rus, dar dosarul penal contra celor doi a fost oprit de o curte de apel din Franța. Iar în 2020, Swiru Holding și-a recunoscut fapta de evaziune fiscală și a plătit o amendă de 1.4 milioane de euro, plus alte 10,3 milioane diferențe de taxe. Iar avocații lui Kerimov au declarat că justiția franceză a renunțat la toate acuzațiile contra lui Suleiman Kerimov.

Documente secrete, dezvăluite

Dar potrivit documentului amintit, acest lucru nu este adevărat. La o audiere secretă din iunie 2018, au fost depuse dovezi colectate de un magistrat investigator care arată că beneficiarul exclusiv al vilelor este Kerimov și familia sa. Dovezile includ înregistrări de la trei bănci, printre care documente semnate de Studhalter, Kerimov și nepotul acestuia Nariman Gadjiev, în care se afirmă că adevăratul proprietar al Swiru Holding sunt Kerimov și nepotul său.

Studhalter a susținut în fața judecătorilor că acele documente sunt false și le-a spus același lucru și jurnaliștilor BBC, anume că un funcționar bancar a falsificat actele, fără a explica motivul pentru care ar fi făcut așa ceva. Studhalter a mai spus că cele patru vile din Franșa au fost vândute. Iar documentele oficiale arată că beneficiarul real al companiilor care le dețin este fiica lui Kerimov,

Dar oligarhul are și în Marea Britanie un adevărat imperiu imobiliar. El deține One Cornwall Terrace, proprietate de lux (80 de milioane de lire) care a fost restaurată imediat după listarea la bursă a companiei miniere Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, pe Bursa de la Londra. Renovarea a costat 30 de milioane de lire. Însă nici această proprietate nu îi aparține, oficial, lui Kerimov.

ADVERTISEMENT