News

Cum îşi bat joc politicienii de limba română. Topul gafelor și perlelor: “Fiecare copil merită un viitor, un viitor mai bun decât cel prezent”

Cum a fost călcată în picioare limba română și de ce au ajuns politicienii în topul gafelor și perlelor
31.08.2021 | 17:00
Cum isi bat joc politicienii de limba romana Topul gafelor si perlelor Fiecare copil merita un viitor un viitor mai bun decat cel prezent
Politicienii au scris istorie cu gafele comise în timpul discursurilor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2013, pe 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române, o limbă vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane. Interesant este că aproape 24 de milioane o au ca limbă maternă, 17 milioane fiind pe teritoriul țării noastre.

Culmea, deși reprezintă un procent mic, politicienii sunt printre primii atunci când vine vorba despre greșeli de vorbire. Guvernanți sau opoziție, gafele, bâlbele și perlele au fost la înălțime de fiecare dată și au ținut capul de afiș al ziarelor sau jurnalelor TV. Îndelung dezbătute, greșelile de exprimare ale politicienilor au fost aspru sancționate de opinia publică.

ADVERTISEMENT

Cum au călcat politicienii limba română în picioare!

De-a lungul timpului mai multe nume grele au oferit un adevărat „recital”. Începem cu Elena Băsescu, fiica fostului președinte al României. Ajunsă europarlamentar, mezina familiei nu a scăpat de critici. Culmea este că EBA a fost unul dintre cei mai harnici politicieni prezenți la Bruxelles. Aceasta a avut peste 1.300 de activităţi în Parlamentul European.

Totuși, de departe cea mai mediatizată gafă făcută de Elena Băsescu a fost cea de la începuturile sale în politică. În timpul unui interviu, fiica fostului președinte a spus „succesuri” în loc de succese și termenul avea să intre în folclorul urban. De altfel, aceasta a devenit aproape imediat ținta glumelor în mediul online.

ADVERTISEMENT

”Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri, pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”, avea să explice Elena Băsescu. Interesant este că fiica fostului președinte al României a fost copiată de liderul USR, Dan Barna. Fostul candidat la prezidențiale a comis-o și el în timpul unei conferințe de presă, folosind „succesuri” ca plural al cuvântului „succes”. „Da, chiar am scăpat un „succesuri” într-o declarație de presă. Unele glumițe sociale fac carieră”, și-a recunoscut Dan Barna eroarea, pe Facebook

Carmen Dan a rupt norii la capitolul erori gramaticale cât timp a ocupat funcția de ministru. În urmă cu ceva ani, Dan nu a ezitat o clipă și  a folosit greşit termenul de „pronume“ în loc de „prenume”. „Vreţi să vă dau eu, acum, nume şi pronume şi toate cele?”, a spus Carmen Dan.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, ministrul de Interne a revenit pe o rețea de socializare și a transmis că nu-şi cere scuze pentru că a pronunţat greşit o literă. „Nu-mi cer scuze pentru că am pronunţat greşit o literă! Sunt om, nu sunt maşină!”, și-a explicat Dan gafa.

Politicienii, abonați la greșeli

Nu s-a oprit aici și în plin scandal cu un polițist acuzat de pedofilie, Dan a comis-o serios. „Până acum am decât informaţiile pe care le cunoaşteţi şi dumneavoastră, date aseară de purtătorul de cuvânt al Poliţiei“, declara Carmen Dan. Culmea, ca să aibă greșelile și negru pe alb, ministrul de Interne a transmis în declaraţia de interese din 2012, pe când era subprefect al judeţului Teleorman că ocupă funcţia de „supprefect”.

ADVERTISEMENT

Poate cel mai mediatizat politician din punct de vedere al gafelor de vorbire, Liviu Pop, cel care a ocupat fotoliul de la Educație, a explicat într-un interviu că ”totul este sub control, operaţia la genunche a decurs bine”. După un adevărat taifun media, Pop s-a apărat spunând că, de fapt, ”genunche” reprezintă un regionalism din Maramureş.

Problema este că ministrul Educaţiei a continuat în aceeași notă. Așa că a declarat că ”fiecare copil merită un viitor, un viitor mai bun decât cel prezent”.  Apoi, și-a cerut scuze  „anticipat” pentru greşelile pe care le-a făcut.

A mers chiar și în plenul Senatului, acolo unde a transmis că „greşelile se pot corecta, erorile nu”. S-a apărat și de această dată explicând că există „academicieni şi savanţi care folosesc greşeala erorilor”.

Clasa politică, serie de gafe și perle

A făcut istorie și deputatul PSD de Maramureș. Călin Matei le-a transmis elevilor, în chiar prima zi de școală, un mesaj în care greșelile gramaticale păreau că fac întrecere între ele. „Pune-ţi mâna pe carte!“. „Nici mie nu mi-a fost draga şcoala, ca la majoritatea dintre voi. Da nu am avut ce face, tot ca majoritatea dintre voi! Pana la următoarea vacanţa, pune-ţi mâna pe carte, fiţi cuminţi şi nu fumaţi in budă! Succes!”, a notat acesta.

Maria Grapini a fost ținta ironiilor după ce a comis o serie de erori. „Astăzi este rău pentru că ieri au fost politice ( n.r. corect: politici) proaste”, „Trebuie mediatizat foarte mult să ştie societăţile că, dacă cineva mai îndrăzneşte să-i pună poprire pe cont (n. r. corect: să le pună poprire pe conturi)”, ”Vreau să le( n.r. corect: îi) mulţumesc echipei”, au fost câteva dintre expresiile lui Grapini devenite celebre.

Viorica Dăncilă a condus Palatul Victoria, dar a avut momente când a stârnit râsete serioase. „La orice om îi este teamă de o plângere penală”, a devenit hit peste noapte, însă un top al gafelor sale găsești AICI.

„În prezent, sumele alocate transportului în comun sunt infirme”, a transmis și Marian Vanghelie. Fostul primar al Sectorului 5 a spus și că: „cei care nu aţi reuşit să vedeţi spectacolele lui care le face în lume, puteţi să vedeţi ce a făcut la Sala Palatului”. „Sunt extraordinar de mândru de numele meu şi mulţumesc părinţilor pentru numele care mi l-au dat”, a spus și Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii

”E o temă care mă chinuie, domnilor, pentru că mi se pare că simptomele patriotismului sunt: să-ţi cunoşti trecutul, să-l onorezi, să-ţi iubeşti cultura şi să-ţi foloseşti cuviincios limba.

Eu când văd cum se vorbeşte limba română, întâi gramatical vorbind, pe urmă stilistic vorbind. Ce fac politicienii la televiziuni, cu limba română, o folosesc ca pe o bâtă, spun lucruri inadmisibile, atmosfera e de cârciumă de după mai multe ţuici. Ce văd, ce cred elevii care văd asta? Că dacă nu vorbeşti aşa buruienos şi bolovănos n-ai şanse să ajungi la vârf, la conducerea ţării”, afirma Andrei Pleşu despre greșelile făcute de politicieni într-un interviu pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT