Pe 11 septembrie, Curtea de Apel București a prelungit măsura controlului judiciar pe cauțiune, cu 60 de zile, pentru Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, în dosarul în care sunt acuzați de DNA de trafic de influență. Pe 13 septembrie, cei trei au contestat decizia, la aceeași instanță.
Judecătorul de drepturi și libertăți a reținut că nu se impune înlăturarea obligației de a părăsi teritoriul României pentru aceștia, având în vedere că măsura are ca scop asigurarea unei bune supravegheri a comportamentului inculpaților, prevenirea săvârșirii unor noi infracțiuni, asigurarea participării inculpaților la procesul penal desfăşurat împotriva lor și nu acela de a le restrânge dreptul la muncă.
De altfel, se precizează că „inculpații pot desfăşura activităţi lucrative pe teritoriul României pentru a-şi întreţine familiile”. Acest lucru l-a făcut recent Florian Coldea, care predă cursuri de „Instituții române de securitate națională” la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Conform datelor consultate de FANATIK pe site-ul SNSPA, Florian Coldea a participat recent la mai multe sesiuni de restanțe/reexaminări/măriri. Numele fostului prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații apare într-un tabel cu mai multe cadre didactice examinatoare cărora le-a fost repartizat un orar cu examenele la care trebuie să participe.
În dreptul lui Florian Coldea este trecut “Master în securitate și diplomație anul 1 – semestrul II”, disciplina “Instituții române de securitate națională” și sunt completate două date: 2 septembrie 2024, când a susținut restanțele cu studenții, și 4 septembrie 2024, când a susținut reexaminări. Ambele sesiuni au fost programate până la orele 23. La rubrica „forma de reexaminare”, la Florian Coldea este trecută platforma moodle.
Aceasta înseamnă că restanțele și reexaminările conduse de Florian Coldea s-au ținut prin intermediul unei platforme online. Moodle este o platformă de învățare (e-learning) pentru a ajuta profesorii să creeze cursuri online care să fie focusate pe interacțiune și construirea colaborativă a conținutului educațional.
Profesorii și studenții trebuie să își creeze un cont, apoi se autentifică la fiecare sesiune. Platforma folosită de Florian Coldea permite accesul simultan al unui mare număr de utilizatori și examinarea la distanţă a cursanţilor (de exemplu, răspunsul la teste formulate prin întrebări de tip grilă este evaluat automat).
Conform orarului sesiunii din septembrie de la SNSPA, unii profesori au preferat o platformă de evaluare online, la fel ca Florian Coldea, în timp ce alții au susținut examenele în sălile instituției. Mulți profesori le-au comunicat studenților o adresă de e-mail, acolo unde aceștia își pot trimite referatele sau proiectele.
În document, studenților li se mai comunică faptul că „pentru reexaminări se achită suma de 80 RON/restanță. În cazul în care aveți restanță, iar profesorul nu se regăsește în acest planificator, vă rugăm să contactați secretariatul”. Sesiunea de toamnă de la SNSPA se desfășoară între 2 și 22 septembrie 2024.
În semestrul II al anului universitar 2023-2024, Florian Coldea a ținut cursuri de “Instituții române de securitate națională” pentru studenții de la Master anul 1, în fiecare zi de joi a săptămânii. Primul curs a fost programat de la 17.30 la 19.00, iar cel de-al doilea de la 19.00 la 20.30 în sala P04 de la SNSPA. FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că SNSPA a luat decizia să finanțeze publicarea unei cărți scrise de Florian Coldea.
Instituția a semnat un contract în valoare de 4.225 lei pentru tipărirea unei cărți într-un tiraj de 250 exemplare. Florian Coldea a mai fost conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” și profesor asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Națională de Apărare „Carol l”.