News

Cum își pot schimba elvețienii sexul de la 1 ianuarie! Totul a devenit legal

Cum își pot schimba elvețienii sexul de la 1 ianuarie! E nevoie de o simplă vizită la starea civilă acolo unde trebuie să completeze o serie de acte pentru a intra în legalitate
26.12.2021 | 18:32
Cum isi pot schimba elvetienii sexul de la 1 ianuarie Totul a devenit legal
ADVERTISEMENT

A devenit oficial – de la 1 ianuarie, elveţienii îşi vor putea schimba genul fără complicaţii. Este o decizie care așează țara în fruntea mişcării de autoidentificare a genului din Europa.

Nu e prima care face acest lucru. Elveția se alătură acum Irlandei, Belgiei, Portugaliei şi Norvegiei.

ADVERTISEMENT

Cum își pot schimba elvețienii sexul începând cu 1 ianuarie!

Ele sunt țările de pe continent care permit unei persoane să îşi schimbe legal genul fără terapie hormonală. Nu e nevoie nici de diagnostic medical, evaluare ulterioară sau alţi paşi birocratici

Potrivit Codului Civil al Elveţiei, de la 1 ianuarie, atenție, orice persoană cu vârsta de peste 16 ani care nu este sub tutelă legală îşi va putea modifica sexul.

ADVERTISEMENT

În mod evident, are dreptul să-și modifice şi numele prin autodeclarare la oficiul stării civile. Persoanele mai tinere şi cele aflate sub protecţia adulţilor vor avea nevoie de acordul tutorelui.

Așa cum era de așteptat, decizia marchează o schimbare faţă de setul actual de standarde prescrise în Elveţia.

ADVERTISEMENT

Până acum era nevoie de un certificat de la un medic care să confirme identitatea transgender a unei persoane.

De asemenea, anumite cantoane impun unei persoane să se supună tratamentului hormonal sau tranziţiei anatomice pentru a putea modifica sexul.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Elveția, o țară pe care lumea a considerat-o mereu conservatoare, a votat și pentru legalizarea căsătoriei civile şi a dreptului la adopţie pentru persoanele de acelaşi sex.

De remarcat că Elveția a fost una din ultimele ţări din Europa de Vest care a făcut acest lucru. Acum, potrivit noului set de reguli, Elveţia devine una din puținele țări care au abandonat procedurile medicale.

De exemplu, Danemarca, Grecia sau Franţa au eliminat și ele cerinţele medicale, inclusiv operaţiile de schimbare a sexului, sterilizarea sau evaluarea psihiatrică, dar regulile lor tot necesită paşi sau condiţii suplimentare.

Vă readucem aminte că Germania a fost prima țară din Uniunea Europeană care a introdus o a treia opţiune de gen, dar în iunie 2021 a renunţat la două proiecte de lege care urmăreau să introducă autoidentificarea genului.

ADVERTISEMENT
Tags: