Astfel, cu toate că gerul le dă bătăi de cap fermierilor, cei care au solarii au recolta protejată. Desigur, cu un cost mai ridicat în condițiile în care cheltuielile cu încălzirea au explodat. Potrivit Observatornews.ro, Daniel e mulțumit și spune că în luna aprilie se va lăuda cu o recoltă impresionantă.
“Sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai, să avem din toată gama de legume: ardei, vinete şi roşii”, declară fermierul. Daniel se ocupă cu agricultura de mai bine de 10 ani și spune că a investit bani grei în sisteme performante de încălzire.
Acestea sunt de fapt cheia pentru a avea o recoltă bogată în fiecare primăvară. “Am investit în sisteme de încălzire profesionale şi reuşim. Uitaţi aici, avem o distanţă de 300 de mp şi menţinem temperatura constantă de 25 de grade.
Avem răsad de tomată la ora asta, undeva peste 10 zile e bun de plantat, ca să mâncăm roşii coapte spre sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai“, spune Daniel Bilinciuc, potrivit sursei citate.
Problema e că anumite costuri, în special cele de încălzire, s-au dublat de la începutul anului 2025, iar atunci temperaturile erau ca de primăvară. Bărbatul arde în fiecare seară 200 de kilograme de cărbuni pentru a-și proteja recolta.
“Sperăm ca în luna mai să vindem roşia cu 15-20 de lei şi atunci o să ne acoperim şi cheltuielile şi o să avem şi un profit”, povestește producătorul local. Marian Chitic este un alt agricultor care se bazează pe o centrală pe cărbuni.
Asta, pentru că o singură noapte de temperaturi scăzute și toată cultura poate fi compromisă. “Arde non-stop De cu seară alimentăm 4-5 saci şi ţine până dimineaţă. Dacă ar îngheţa în noaptea asta mie mi-ar trebui 3 săptămâni să ajung la punctul ăsta zero. Și pierzi startul”, povestește agricultorul.
La rândul său, Vasile Mătrășoaia vorbește despre un tun de căldură pe care-l pornește doar câteva ore pe noapte. “Temperaturile au dăunat în special la cultura spanacului. În schimb, ceapa şi usturoiul sunt mai rezistente”, explică Vasile Mătrăşoaia, producător local.
Există și solarii neîncălzite unde culturile sunt protejate de frig cu folii de protecție care pot să ofere 5 grade Celsius față de temperatura din solar. Cu toate acestea, fermierii care nu vor să riște nimic își asumă costurile ridicate ale încălzirii cu cărbune, pentru a avea rezultatele dorite.