Un fermier român a găsit o metodă inedită prin care își salvează culturile de secetă. Investiția a fost făcută din banii săi, având în vedere că statul nu acoperă pierderile suferite de agricultori din cauza caniculei.
Fermierii din mai multe zone ale țării se confruntă cu o situație dificilă, având în vedere că unele culturi au fost distruse în totalitate. Temperaturile extreme din ultima perioadă au afectat serios terenurile agricole.
Astfel, unii români au încercat să găsească soluții pentru a salva culturile de secetă. Unul dintre aceștia este Feri Kondor, un inginer agronom din județul Bihor, care a apelat la o metodă întâlnită la agricultorii din Ungaria.
Bărbatul a investit în plasele de umbrire, folosite pentru a reduce cantitatea de raze solare. În acest fel, legumele și fructele pot fi ferite de arsura solară, iar temperatura interioară poate fi diminuată considerabil.
Fermierul din Bihor spune că fără aceste plase, temperaturile ar ajunge la peste 45 – 50 de grade. „Ar fi insuportabil (n.r. fără plase), peste 45-50 de grade, am avea numai fructe deformate, arse. Așa se dezvoltă armonios”, a declarat bărbatul, potrivit Antena 3 CNN.
Totodată, acest sistem protejează plantele inclusiv de razele ultraviolete. Feri Kondor a precizat că are nevoie de 400 de metri pătrați de plasă pentru un solar, iar investiția costă aproximativ 1.500 de lei.
Chiar și așa, suma alocată pentru a-și proteja culturile merită investită, altfel ar fi riscat să aibă recolta distrusă. Fermierul a găsit și alte metode pentru a-și salva afacerea. El a achiziționat o pompă și sistem de irigații prin picurare.
Pentru a evita ca fructele și legumele să fie arse de razele soarelui, Feri Kondor recomandă încă o soluție. „Cea mai buna metodă, după mine, e aplicarea unui strat de var, de calciu, peste fructe și peste frunze.
Reflectă soarele, nu mai lasă să se supraîncălzească fructul. Dacă nu facem această intervenție, putem păti așa ceva: crapă și îl arde soarele”, mai spune agricultorul din județul Bistrița, conform sursei citate.