News

Cum își serba Nicolae Ceaușescu ziua de naștere! Ce nu lipsea de pe masa festivă a liderului PCR

26.01.2021 | 14:34
Cum isi serba Nicolae Ceausescu ziua de nastere Ce nu lipsea de pe masa festiva a liderului PCR
Nicolae Ceaușescu își serba ziua de naștere pe 26 ianuarie. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum își serba Nicolae Ceaușescu ziua de naștere, dar și ce nu lipsea niciodată de pe masa festivă a fostului lider PCR. Omul care a condus România până în momentul decembrie 1989 era născut pe 26 ianuarie. Ar fi împlinit anul acesta 103 ani. 

Interesant este că data de naștere a lui Nicolae Ceaușescu a reprezentat mereu un subiect aprins. Sărbătorită cu mare fast în țară în perioada comunistă, pe 26 ianuarie, aceasta ar fi fost complet eronată. Astfel, conform Registrului stării civile, fostul președinte era născut cu 3 zile mai devreme, pe 23 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Pe vremuri, Nicolae Ceaușescu nu ezita să organizeze petreceri uriașe de ziua lui. Erau invitați membrii de familie, dar și „tovarășii” de partid. Nu o dată au fost chemați și interpreți de seamă pentru a-i bucura mesenii.

Cum își serba Nicolae Ceaușescu ziua de naștere pe 26 ianuarie!

Indiferent că discutăm despre Gică Petrescu sau Ștefania Rareș, lui Nicolae Ceaușescu îi plăcea muzica bună. Apropiații au spus despre el că asculta cu drag și pe Ioana Radu, artista poporului, dar și notele interpretate de Mia Braia.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

De altfel, ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu se transforma într-o adevărată zi națională. De fiecare dată, pe 26 ianuarie, liderul comunist era elogiat public de ziarele de propagandă comuniste. Nu se termina aici – elevii, muncitorii sau membrii loiali de partid țineau să-și arate recunoștința față de „cel mai iubit fiu al poporului”.

De altfel, era o întrecere între brigăzile de elevi sau cele artistice de pe lângă fabricile și uzinele comuniste pentru cel mai reușit cadou. Culmea, oamenii care l-au cunoscut bine pe liderul PCR, au spus despre acesta că nu era prea interesat de ceea ce primea.

ADVERTISEMENT

Ce cadouri primea Nicolae Ceaușescu de ziua lui

Camil Roguschi, arhitectul lui Ceaşescu, nu a ezitat și a povestit că lucrurile primite din țară de Nicolae Ceaușescu nu sfârșeau întotdeauna chiar bine.

”Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!.

ADVERTISEMENT

Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model.

Sursa foto – hepta.ro

Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, spunea Camil Roguschi.

În 1978, când Ceaușescu a împlinit 60 de ani, a fost o competiție teribilă pentru cadoul perfect. Unii au trimis ştiuleţi de porumb din aur sau un borcan de zece kilograme umplut cu diamante sintetice. „Preşedintele s-a încruntat şi a tunat: Luaţi-le de aici chiar acum. Să nu le mai văd. Nu sunt cadouri de ziua unui om. Sunt jafuri”, a scris generalul Maior Marin Neagoe, în cartea „35 de ani. Umbra lui Ceauşescu”

Ce se afla pe masa festivă de ziua lui Nicolae Ceaușescu

Apropiații spun despre Nicolae Ceaușescu că obișnuia să-și ia prânzul, de fiecare dată, la ora 13.00. Nu se abătea de la acest ritual nici măcar de ziua lui. Invitații veneau însă puțin mai târziu, undeva în jurul orei 18.00, atunci când petrecerea era gata de start.

Totul se întâmpla la Club-bazin Floreasca, acolo unde liderul PCR îi aștepta cu tot felul de delicatese. Cei care au mers la astfel de petreceri spun însă că mesele nu gemeau de bucate alese. „Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau.

Sursa foto – hepta.ro

Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!”, a scris Mihaela Moraru Ceauşescu, fiica lui Marin Ceauşescu, fratele mai mare al fostului lider comunist.

Un singur lucru nu lipsea în niciun an de pe masă. Vorbim despre vinul preferat al lui Nicolae Ceaușescu. Liderul PCR nu obișnuia să bea alcool, dar atunci când o făcea prefera Galbena de Odobești.

ADVERTISEMENT