E o tradiție ca de Crăciun românii să consume carne de porc, dar experții avertizează: aceasta trebuie testată înainte de a fi consumată, pentru a nu fi infectată cu trichină. Cum îți dai seama că ai contactat această boală.
Mesele bogate de Crăciun vin și cu un risc la pachet. După sacrificarea porcilor, românii sunt sfătuiți să testeze carnea, ca nu cumva să fie infectată, iar care o consumă se îmbolnăvească de trichineloză.
Aceasta poate avea consecințe grave asupra sănătății, iar reprezentanții Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au explicat în ce constă pericolul la care se expun oamenii în această perioadă.
„Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conţin larve ale acestor viermi paraziţi. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs).
Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala şi nu te poţi infecta de la o persoană bolnavă”, susţin specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică.
După ingerare, acesta se înmulțește în intestinul uman și migrează spre mușchi, cauzând diverse simptome. Conform INSP, în România, consumul de carne provenită de la porcii crescuți în gospodării prezintă cel mai mare risc de infectare. Acești porci, nefiind comercializați în rețelele de retail, nu sunt supuși inspecției veterinare, iar de la animalele sacrificate nu se trimit probe pentru testare.
Boala poate prezenta simptome variate, de la ușoare la severe, în funcție de cantitatea de parazit ingerată. Printre simptomele frecvente se numără febra, durerile musculare, slăbiciunea, umflăturile feței, mai ales în jurul ochilor, greața, diareea sau vărsăturile.
În cazurile grave, trichineloza poate duce la complicații serioase, precum inflamații ale inimii, encefalită sau chiar deces. Astfel, pentru a evita situațiile tragice, specialiștii au oferit mai multe sfaturi.
Carnea ar trebui să fie achiziționată de la unități care au primit avizul veterinar. De asemenea, este important să se trimită probe de carne din porcii sacrificați în gospodării către centrele autorizate de autoritățile sanitar-veterinare. Acolo se va realiza un examen microscopic, iar carnea ar trebui consumată doar după obținerea unui rezultat negativ la testul trichineloscopic.
Specialiștii afirmă că nu este să fie gustată carnea până nu este complet gătită, deoarece nici procesele de sărare, afumare sau uscare nu distrug larvele de Trichinella spp. Totodată, este esențial ca instrumentele care ating carnea să fie dezinfectate, conform dcmedical.ro.