Somnul trebuie să facă parte din rutina zilnică a fiecăruia. În lipsa lui nu puteți fi productivi la locul de muncă, dar nici pe plan personal. Specialiștii avertizează să respectați orele de odihnă, căci în caz contrar riscați și să dezvoltați probleme de sănătate.
În timpul somnului, întreg organismul se reglează, inclusiv creierul. Medicii ne recomandă să dormin între 7 și 8 sau chiar 9 ore, în așa fel încât să ne trezim plini de energie, mai creativi, pozitivi și capabili de a ne îndeplini sarcinile cotidiene.
”Experții recomandă de obicei între șapte până la nouă ore de somn pe noapte, dar depinde de vârstă și stilul de viață și este, de asemenea, important să păstrezi un program de somn consistent pentru a evita problemele de somn, cum ar fi orele ‘restante’ de somn”, spune Frida Rangtell, dr.consilier științific la Sleep Cycle.
De altel, este binecunoscut faptul că somnul este alcătuit din mai multe etape, patru la număr, care au loc la anumite ore din noapte. De exemplu, cel mai calitativ somn este cel între 22:00 și 2:00 dimineața, deoarece are loc refacerea neuronilor.
”Cantitatea suficientă de somn este irelevantă dacă somnul este de calitate scăzută și, dacă nu dormi suficient, este posibil să pierzi timpul crucial în fiecare etapă de somn diferită”, a mai transmis Frida Rangtell.
Cea mai importantă fază din intervalul somnului este REM (Rapid Eye Movement- Mișcarea rapidă a ochilor), care contribuie la îmbunătățirea memoriei și la dezvoltarea creativității. Prin aceasta se reduc și probleme precum anxietatea sau depresia.
”Există o creștere a activității creierului în timpul somnului REM, deoarece acesta este momentul în care visele sunt cel mai probabil să apară și somnul REM poate fi de la 0 la 60 de minute din ciclul de somn”, a mai detaliat Frida Rangtell.
Unul dintre semnele care arată că nu dormi bine este faptul că atunci când decizi să te pui la somn adormi prea rapid. Situația semnifică o oboseala extremă față de care trebuie să iei neapărat măsuri. Un prim pas este odihna calitativă.
Un alt indiciu este că nu adormi suficient de rapid. Uneori, din cauză că ești prea epuizat nu poți adormi deși îți dorești și ai o stare profundă de somn. Totodată, trebuie să privești ca pe un semnal și faptul că te trezești des în timpul nopții.