Ca să îți dai seama dacă produsele de make-up au expirat, trebuie să verifici anumite detalii. Nu e bine să le folosești după perioada de valabilitate deoarece vor apărea probleme.
Atunci când achiziționezi produse de make-up, trebuie să știi că acestea au o dată de expirare, astfel că pot fi utilizate pentru o perioadă limitată de timp.
Dacă găsești prin dulap o paletă de farduri de pleoape pe care o ai de câțiva ani, iar data ei de expirare a trecut de mult timp, nu ar mai trebui să o utilizezi.
Pe ambalajele produselor cosmetice sunt menționate datele limită de utilizare. Totodată, în cazul celor mai multe produse, este menționată și perioada în care le poți utiliza după deschidere, dar și unde trebuie să le depozitezi.
Unele produse s-ar putea păstra mai bine decât altele, însă totul depinde de compoziția acestora. Produsele care conțin apă, precum fondul de ten, au o perioadă de valabilitate mai scurtă decât cele pe bază de pudră.
Atunci când produsul depășește data de valabilitate, textura se deteriorează mai rapid sau devine un teren prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor.
Ambalajul are un rol important în cazul multor produse. Dacă pui mâna sau peria într-un produs, acesta va avea o valabilitate mai mică decât dacă este ambalat într-o sticlă cu pompă.
Modul în care depozitezi produsele cosmetice este, de asemenea, important. Unele pot fi păstrate în frigider pentru a “conserva mai bine produsul”. Nu toate trebuie să stea, însă, la rece, deoarece își pot pierde calitatea cosmetică.
Un ruj care stă la o temperatură rece poate fi mai greu de întins. Nici produse precum untul sau uleiul vegetal nu vor mai avea aceeași textură întrucât nu vor atinge punctul de lichefiere la aceeași temperatură, notează tabu.ro.
Produsele care intră în contact cu ochii, precum rimelul sau fardul de pleoape, se aplică, de obicei, cu pensula sau cu degetul. Este nevoie de grijă în timpul utilizării acestora, întrucât pot irita zona.
Produsele cosmetice nu trebuie păstrate la temperaturi prea mari. Dacă le-ai uitat în portbagajul mașinii, de exemplu, e mai bine să le arunci. Dacă sunt expuse la surse de căldură peste 30 de grade, produsele sunt compromise.
În cazul produselor utilizate mai rar, s-ar putea să nu-ți mai amintești cu exactitate când au fost deschise. Din acest motiv, e recomandat să notezi data deschiderii pe ambalaj.
Dacă textura, mirosul sau culoare produselor sunt schimbate, atunci înseamnă că este cazul să le arunci și să nu le mai folosești.
Foarte multe produse au o valabilitate de 6 luni de la deschidere. În cazul altora, valabilitatea este mai mică, de 3 luni, sau mai mare, de 12 sau 24 de luni.
Utilizarea produselor de machiaj expirate ar putea provoca efecte adverse asupra pielii. În cazul în care produsul a fost păstrat în condiții bune, atunci data de expirare trebuie să fie trecută cu mult pentru a prezenta riscuri pentru piele.
Un risc constă în pierderea proprietăților produselor. Fondul de ten va fi mai puțin lichid, rimelul se va usca, iar creionul de ochi va face bulgări.
Din cauza pierderii stabilității produsului, apare riscul de iritare, deoarece ingredientele active stabilizatoare nu mai sunt eficiente.
În final, produsul expirat reprezintă un teren favorabil pentru bacterii, mai ales dacă pui degetele sau periile în el. Produsul intră în contact cu aerul, lucru care cauzează oxidarea.