Life

Cum îți dai seama dacă o persoană te minte. Detaliul foarte simplu la care trebuie să fii atent

Gestul prin care recunoști o persoană mincinoasă. Detaliul simplu care-i trădează fățărnicia. Ce au descoperit oamenii de știință.
02.04.2023 | 11:23
Cum iti dai seama daca o persoana te minte Detaliul foarte simplu la care trebuie sa fii atent
Semnalul cu o acuratețe de 80% de descoperire a minciunii. Sursa foto: doc.ro
ADVERTISEMENT

Se spune că minciuna are picioare scurte și astfel adevărul iese mereu la iveală, mai devreme sau mai târziu. De-a lungul timpului, s-au efectuat numeroase studii prin care s-au descoperit gesturile care trădează fățărnicia cuiva. O nouă cercetare, ce aparține Universității din Amsterdam, scoate la iveală un nou semnal caracteristic ipocriților.

Detaliul prin care poți constata că o persoană minte

În total ar exista cel puțin 92 de semnale specifice mincinoșilor, printre care: tonul vocii, privirea, poziția corpului, reacția la anumite vorbe, mișcările capului sau mișcările gurii. Însă, oamenii de știință de la Universitatea din Amsterdam au observat un nou detaliu, cu o acuratețe de 80%, prin care îți poți da seama că o persoană nu spune adevărul.

ADVERTISEMENT

Rezultatele noii testări s-au publicat în Nature Human Behaviour. Prin aceasta se explică faptul că mincinoșii evită să ofere o explicație în detaliu a unui eveniment față de care au o vină. Le scapă multe informații și astfel poți constata că lipsește sinceritatea.

Bruno Verschuere, profesor asociat de psihologie criminalistică la Universitatea din Amsterdam, spune că oamenii onești oferă o detaliere amănunțită a unui eveniment față de care nu au nicio vină. El a mărturisit ce studiu s-a făcut pentru concluziile menționate.

ADVERTISEMENT

Studenților de la Universitatea din Amsterdam li s-au cerut să se împartă în două grupuri, vinovați și nevinovați. Primii dintre ei au fost puși să fure un obiect dintr-un dulap, iar al doilea grup a fost trimis jumătate de oră în afara campusului, să meargă la bibliotecă, să bea cafea și să sune un amic. Apoi, li s-a precizat tuturor să declare faptul că au petrecut jumătate de oră în facultate.

Mincinoșii nu dețin informații concrete

Ulterior, 1445 persoane au trebuit să analizeze spusele grupurilor de studenți. S-a concluzionat că mincinoșii au ocolit o descriere detaliată a: oamenilor, locurilor, acțiunilor sau ale momentului evenimentelor. Asta în timp ce studenții sinceri au oferit explicații concrete.

ADVERTISEMENT

”Poate părea foarte contraintuitiv să asculți pur și simplu ceea ce spun oamenii și să nu fii atent la toate celelalte indicii, cum ar fi cât de convingător sau emoțional își spune cineva povestea trăită.

Oamenii care spun adevărul pot oferi o descriere bogată a unui eveniment, pentru că de fapt l-au trăit, dar chiar și mincinoșii pot în continuare să pună în evidență detalii, crescând totuși riscul de a fi prinși”, a transmis Bruno Verschuere.

ADVERTISEMENT

De ce mint oamenii

De asemenea, din alte studii s-a ajuns la concluzia că persoanele care mint suferă de o tulburare mintală. Mitomanii vor să scape de anumite probleme, vor să pară altfel de oameni, pentru a fi acceptați de către societate sau au un grad mare de narcisism, potrivit doc.ro

ADVERTISEMENT
Tags: