Alimentele se pot strica și în frigider. Mulți dintre noi am observat acest lucru și ne întrebăm cum este posibil având în vedere că sunt depozitate la o temperatură rece. Tindem să dăm vina pe valoarea termică nepotrivită pe care o setăm, însă nu este vorba doar despre asta.
Chiar dacă sunt ținute la rece, alimentele se strică și în frigider din cauză că nu au capacitatea de a rezista foarte mult și nu le ambalăm potrivit. De exemplu, dacă depozitezi neacoperit într-un astfel de spațiu un preparat, în mod cert își schimbă gustul.
Untul este unul dintre produsele alimentare des utilizate de către gospodine. Cu el poți face aproape orice, de la prăjituri, până la carne sau pâine. Unii îl mănâncă la micul dejun, pe pâine, dar mare atenție că este bogat în calorii. Poate trece de 2000.
Odată ce îl achiziționezi, untul se pune rapid în frigider, iar pentru a te asigura că va rezista mult timp, până la 9 luni, îl poți introduce în congelator sau într-o ladă frigorifică. În general, untul poate fi păstrat în frigider nu mai mult de 14 zile.
Atunci când ai nevoie de acest aliment pentru un anumit preparat, lasă-l să se topească puțin. Un interval de 10 sau 15 minute este suficient. De altfel, dacă în frigider va exista miros neplăcut sau prea mult aer, produs prin închidere și deschidere, atunci va căpăta o textură foarte gălbuie și un gust acru și neplăcut.
Laptele este iar un produs care riscă să se strice și la rece, iar într-o astfel de condiție nu rezistă mai mult de două săptămâni. Îl poți îngheța și în congelator, nu mai mult de trei luni, dar își va modifica textura. Dacă observați la un moment dat că miroase urât și are unele ”pete” galbene, aruncați-l. Bacteriile se dezvoltă foarte rapid în acest lichid.
Carnea gătită se află tot pe lista alimentelor care se strică în frigider. Nu mai este bună de consumat după ce au trecut cinci zile. Dacă o vei gusta după acest interval, vei sesiza gustul amar și o textură întărită și foarte maronie, semn că s-a stricat.
Experții recomandă ca după ce atingem o carne stricată, să ne spălăm pe mâini musai dacă imediat vrem să preparăm ceva anume. În caz contrar, putem transmite bacteriile de pe carne și celorlalte produse și ne expunem la îmbolnăvire.
De asemenea, trebuie să știți că nu toți germenii fac să miroase produsele din frigider. Cel mai bine este să cunoașteți intervalul de depozitare și să lipiți pe ele etichete cu termenul de valabilitate. Așa evitați contaminarea unor bacterii și reacțiile adverse.