News

Cum își pot recupera cei amendați banii, în perioada stării de urgență. Augustin Zegrean, fost președinte CCR a oferit explicații

06.05.2020 | 17:14
Cum isi pot recupera cei amendati banii in perioada starii de urgenta Augustin Zegrean fost presedinte CCR a oferit explicatii
ADVERTISEMENT

Augustin Zegrean, fost președinte CCR, a dezvăluit cum vor fi afectați cetățenii de ultima decizie a Curții Constituționale a României, care a declarat neconstituționale amenzile primite în timpul stării de urgență.

Explicațiile lui Augustin Zegrean, de la CCR. Cum își pot recupera oamenii banii

Extrem de important, oamenii pot contesta amenda doar într-un termen de maximum 15 zile de la data primirii amenzii. Cei care au plătit și au trecut cele 15 zile nu își mai pot recupera banii. De asemenea, judecătorii nu sunt obligați să dea dreptate oamenilor în 100% din cazuri.

ADVERTISEMENT

„E o decizie care era de așteptat, am mai spus și eu și alții că amenzile sunt mult prea mari pentru puterea de plată a românilor.

Ce spune și Avocatul Poporului, când ai o amendă de la 1.000 la 10.000 nu lași la alegerea agentului constatator că dă cât el cât vrea să dea. Trebuie să stabilești obiective clare cum să stabilească amenzile.

ADVERTISEMENT

Sigur, regimul juridic spune că poți să plătești jumătate din minimum, de data asta nu a fost așa, Curtea a procedat corect. Nu se anulează de drept procesele verbale, fiecare cetățean care trebuie sancționat pe nedrept trebuie să se adreseze justiției și să fie în termen de contestare.

Avem legea 24/2000 care vorbește pe tehnica legislativă, acolo trebuia să respecte ce scrie acolo, curtea n-ar mai fi declarat asta”, a declarat Zăgrean la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Zegrean critică amenzile date în starea de urgență

Fostul președinte al CCR nu crede că e nevoie de amenzi speciale pentru această perioadă, însă amenzile trebuie să fie într-un cuantum realist, care să poată fi plătit de populație.

„Nu știu dacă e nevoie de amenzi speciale, sunt destule legi care stabilesc contravenții și sancțiuni, nu știu dacă e nevoie de o lege specială, dar dacă este nevoie trebui să se facă din nou OG, dar să fie scrisă corect, dar să țină seama și de decizia curții.

ADVERTISEMENT

Nu a fost integral declarată neconstituțională, doar în parte. În constituție scrie că de la data publicării în MO, Guvernul sau Parlamentul au obligația de a pune de acord legea declarată neconstituțională cu decizia curții.

Ordonanța este în vigoare până la publicarea deciziei curții în Monitorul Oficial. Dacă azi mai dă o amendă în baza ordonanțelor, omul va face contestație și judecătorul va ține seamă.

Nu sunt anulate EX ABRUPTO toate amenzile prin decizia CCR, e un principiu care spune că o lege nedeclarată neconstituțională se bucură de prezumția de constituționalitate. Nu e obligatoriu ca judecătorul să și admită contestațiile pe care le va judeca.

Va însemna un număr foarte mare de dosare. Dacă mai sunt în teremenul de contestare sigur primesc banii înapoi sau se compensează cu alte datorii. Oamenii au 15 zile să facă contestație. Este bun plătit care a plătit și nu mai e în teremenul de contestare”, a explicat Zegrean la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: