News

Cum îți schimbi furnizorul de energie electrică. Tot ce trebuie să știi despre liberalizarea pieței

FANATIK îți prezintă tot ceea ce trebuie să știi despre schimbarea furnizorului de energie electrică, odată cu liberalizarea pieței.
25.05.2021 | 13:24
Cum iti schimbi furnizorul de energie electrica Tot ce trebuie sa stii despre liberalizarea pietei
Cum îți schimbi furnizorul de energie electrică. Tot ce trebuie să știi despre liberalizarea pieței. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Despre liberalizarea pieței de energie se vorbește de luni bune, iar acum ne aflăm și în perioada în care poți să îți schimbi furnizorul de energie electrică înainte de o nouă creștere a prețurilor. Totuși, de ce ai vrea să faci asta? Mai mult, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a realiza schimbarea?

Pentru a putea discuta despre modul de schimbare a furnizorului, dar și despre avantajele sau dezavantajele unei astfel de schimbări, este important să trecem în revistă ideea de liberalizare a pieței.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă liberalizarea pieței de energie electrică?

Începând cu 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică din România a fost liberalizată. Anterior acestui moment, tarifele facturate către clienții finali erau rezultatul unor prețuri stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Odată cu intrarea în noul an, însă, tarifele pe care le plătesc clienții survin în urma echilibrului dintre cerere și ofertă.

ADVERTISEMENT

Liberalizarea dă dreptul consumatorilor finali (atât casnici cât și noncasnici) să își aleagă furnizorul de energie cu care vor să semneze un contract. Liberalizarea este o consecință a alinierii României la prevederile legislației europene

Ce avantaje ai dacă îți schimbi furnizorul de energie electrică?

În calitate de client, cu siguranță cel mai mare avantaj al schimbării furnizorului de energie electrică este faptul că poți plăti un preț mai mic decât ai plătit până acum. Fiecare furnizor are propria ofertă, iar acestea pot fi consultate, urmând ca la final să poți alege furnizorul cu care vrei să colaborezi.

ADVERTISEMENT

În fapt, acesta este și al doilea avantaj al liberalizării pieței: nu mai ești constrâns să semnezi un contract cu un furnizor care operează în zona în care locuiești. Ai acces la toți furnizorii din țară, indiferent de zona în care aceștia operează practic.

Posibilitatea de alegere a furnizorului de către client deschide și drumul către o creștere a competitivității în piață. Concurența între furnizori ar trebui, cel puțin în teorie, să ducă la creșterea calității serviciilor și la o scădere a prețurilor oferite.

ADVERTISEMENT

De asemenea, odată cu liberalizarea, ai acces la folosirea energiei electrice dintr-o varietate mai mare de surse, astfel că există șansa ca sursele de energie noi, curate, să se dezvolte în plus în următorii ani.

Ce se întâmplă dacă nu îți schimbi furnizorul de energie?

Există, firește, și posibilitatea de a rămâne clientul furnizorului cu care ai semnat în trecut un contract.

În acest caz, vei fi tarifat cu un preț de serviciu universal comuniat de către furnizor, în baza contractului pe care îl ai deja semnat.

Cum îți schimbi furnizorul de energie electrică?

Schimbarea furnizorului de energie este un proces care nu ar trebui să îți dea prea multe bătăi de cap. ANRE a pregătit o modalitate de lucru relativ simplă. Cel mai important pas, primul pe care trebuie să îl faci, este să folosești comparatorul de oferte pus la dispoziție de Autoritatea de Reglementare.

Poate că ai primit în cutia poștală câteva oferte de la furnizori care ți-ar putea oferi serviciile și prețurile pe care le dorești. Aceștia, însă, sunt doar o mică parte din furnizorii disponibili în piață, iar în următoarele rânduri vei putea urmări și un exemplu concret, ca să înțelegi cât de mari pot fi diferențele de preț.

Comparatorul de oferte al ANRE poate fi accesat aici, pe site-ul oficial al Autorității. Interfața este simplă și îți pune la dispoziție câteva opțiuni. Poți alege tipul de client și tipul de ofertă pe care o dorești, dar și tipul de preț, printre altele.

Pentru exemplul din imagine am folosit ultima factură de energie electrică, în valoare de 67,57 RON, pentru un consum de 84 kWh. Am selectat data ipotetică de începere a contractului: 1 iunie 2021. Nu am ales și alte criterii, însă dacă țineți la anumite aspecte, cum ar fi frecvența citirii contorului sau posibilitatea de a consuma energie obținută din surse regenerabile, comparatorul oferă și astfel de opțiuni.

Având în vedere datele de mai sus, ANRE oferă nu mai puțin de 131 de posibili furnizori de energie. Cel mai ieftin preț oferit s-ar traduce într-o factură de 51,45 lei, în vreme ce maximul ajunge la 98,04 lei. Aproximativ jumătate dintre furnizorii disponibili pot oferi un preț mai mic decât cel existent în baza contractului semnat anterior.

După ce ai găsit un furnizor către care dorești să te îndrepți, poți trece la schimbarea propriu-zisă a contractului, care se realizează în câțiva pași și fără riscuri pentru client.

Ce date trebuie să oferi furnizorului de energie electrică

  • copie după cartea de identitate
  • copie după actul de proprietate sau copie după un alt tip de document ce relevă dreptul de folosire a spațiului unde se realizează consumul
  • adresa locului de consum
  • denumirea furnizorului actual
  • codul unic de identificare a punctului de măsurare înscris pe factura de energie electrică
  • copia după certificatul de racordare
  • valoarea facturilor scadente și neachitate până la data notificării (dacă e cazul)
  • date referitoare la cantitățile de energie electrică pentru care trebuie asigurată furnizarea energiei
  • alte documente, după caz

În lista de oferte pe care o obții pe comparatorul ANRE, găsești în coloana din dreapta și informații specifice despre cerințele fiecărui furnizor în ceea ce privește necesarul de documente și informații.

Unii, spre exemplu, pot cere și semnarea unor formulare GDPR, alții cer și o copie a unei facturi recente, iar anumiți furnizori pot accepta și declarații pe proprie răspundere în cazul proprietarilor de spații care nu au la îndemână și actul de proprietate.

Pentru aceste documente extra, însă, va trebui să consulți exact cerințele furnizorului pe care l-ai ales.

După ce ai trimis toate aceste date către noul furnizor, în decurs de câteva zile vei primi o ofertă de contract care va conține și prețul pe care îl vei avea de plătit. Dacă ești de acord, poți semna noul contract.

Următorul pas necesită depunerea unei notificări scrise la noul furnizor, prin care exprimi în mod clar și neechivoc decizia de schimbare a furnizorului, dar în care să precizezi și data propusă pentru schimbare. Având asta în vedere, trebuie să știi că notificarea scrisă trebuie transmisă cu cel puțin 21 de zile înainte de data convenită pentru începerea noului contract.

Având această notificare, noul furnizor pe care l-ai ales va transmite actualului furnizor denunțarea contractului și va întreprinde demersurile necesare pentru asigurarea serviciilor contractate.

Contractul nou-semnat intră în vigoare odată cu data încetării contractului pe care îl aveai semnat anterior și pe care îl denunți unilateral.

Ce trebuie să mai știi despre schimbarea furnizorului de energie electrică

Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică este complet gratuit pentru client. Niciun furnizor nu îți va pretinde bani pentru a denunța contractul și a semna unul nou.

Nimic din instalația curentă de energie electrică a locuinței tale nu va fi schimbat. Chiar și contorul instalat rămâne același.

Furnizarea de energie electrică nu va fi afectată în vreun fel de schimbarea contractului. Nu vei rămâne în nicio clipă fără energie în locuință în timpul schimbărilor contractuale.

Poți schimba furnizorul de energie chiar dacă ai facturi restante la furnizorul actual. Cu toate acestea, trebuie să știi că acestea nu dispar și va trebui să le plătești, altfel riști să fie luate măsuri legale împotriva ta.

Dacă furnizorul ales dispare în viitor de pe piață, nu vei rămâne fără energie electrică. Un furnizor de ultimă instanță va prelua contractul tău. Dacă nu ești mulțumit de acesta, poți demara din nou demersurile de schimbare a furnizorului.

Ce urmează după 30 iunie 2021 pentru consumatori

Ceva mai mult de 40% dintre consumatorii din România s-au orientat către piața liberă odată cu liberalizarea acesteia. Majoritatea românilor sunt încă parte a regimului de serviciu universal, în cadrul căruia facturile au crescut odată cu 1 ianuarie 2021.

1 iulie 2021 va aduce noi scumpiri pentru consumatorii care nu au intrat încă pe piața concurențială. Estimările arată că tarifele vor crește, în medie, cu 7%.

Vei putea schimba furnizorul și după data de 30 iunie 2021, însă vei pierde anumite avantaje. Spre exemplu, acum ai posibilitatea ca facturile tale să fie regularizate, astfel încât oferta pe care o contractezi în prezent să se aplice începând cu 1 ianuarie 2021.

Ordinul ANRE prin care a fost devansată data de alegere a ofertelor concurențiale până la 30 iunie stipulează că: ”Furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la cel puțin 30 iunie 2021, egală cu diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 și prețul din oferta concurențială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021.”

Ce s-ar putea schimba în viitor la semnarea unui nou contract de furnizare a energiei electrice

ANRE vrea să simplifice și mai mult procesul de semnare a unui nou contract, astfel că a introdus un proiect de ordin prin care revizuiește cerințele pentru clienți, dar aduce și noi obligații furnizorilor.

Poți consulta aici întregul document propus: ANRE Proiect de ordin modificare regulament furnizare

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a noului ordin, un consumator ce dorește să schimbe furnizorul de energie va trebui să prezinte următoarele documente:

a) cererea de încheiere a contractului; în cazul solicitantului care alege o ofertă-tip, în cerere trebuie să se precizeze opţiunea acestuia privind oferta aleasă;

b) copia actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului;

c) declarație pe proprie răspundere a solicitantului:

– privind deținerea unui drept locativ, cu precizarea calității sale (proprietar/coproprietar, unic moștenitor, comoștenitor, soț, chiriaș, beneficiar rentă viageră etc);

– privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spatiul pentru care se solicită incheierea contractului, iar în cazul în care se dovedește contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declarației, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanță, cât și prin acord tacit.

Cel mai mare avantaj al noilor schimbări este pentru chiriași. Persoanele care se află în această situație vor putea semna contracte de furnizare a energiei electrice fără să mai prezinte și un acord scris al proprietarului locuinței.

De asemenea, noul ordin obligă furnizorii de energie să ofere informații cât mai clare despre prețul plătit de client. Aceștia trebuie să ofere informații defalcate despre fiecare componentă a prețului în parte, având în vedere că unele dintre acestea, precum prețul de transport, sunt încă reglementate de ANRE.

Mai mult, furnizorii vor fi împiedicați să umfle artificial facturile de regularizare. Clientul poate citi contorul de energie și poate transmite indexul noului furnizor. Începând de la acest index se va face calculul facturării pentru noul furnizor.

Rămâne de văzut dacă și peste cât timp vor intra în vigoare noile modificări propuse de ordinul ANRE. Până atunci, mai ai la dispoziție până la 30 iunie 2021 să schimbi contractul actual de furnizare a energiei electrice și să te bucuri de toate beneficiile acestei schimbări.

ADVERTISEMENT