Spania lui Luis de la Fuente a câștigat un nou Campionat European, după ce în marea finală a învins Anglia lui Gareth Southgate, scor 2-1. A fost un meci deschis, cu multe faze de poartă, însă doar cu un câștigător.
FANATIK a consultat raportul Wyscout și vi-l prezintă detaliat în rândurile care urmează. Cum l-a surprins Luis de la Fuente pe Gareth Southgate și care au fost mutările de geniu.
Spania și Anglia au început cu același sistem: 4-2-3-1. Dacă în prima repriză ambele formații s-au contracarat perfect, lucru arătat și de scorul de pe tabelă după primele 45 de minute, 0-0, în partea secundă situația s-a schimbat.
La pauză, Luis de la Fuente l-a schimbat pe Rodri și l-a băgat pe Zubimendi la centrul terenului. În acest timp, Gareth Southgate a continuat cu echipa cu care începuse meciul.
În minutul 47, Nico Williams, unul dintre cei mai activi fotbaliști ai finalei, deschidea scorul, după chiar prima fază de fotbal autentic. Cum îi stă bine unei campioane europene, Spania a început construcția golului din propria jumătate. Robin Le Normand i-a pasat în dreapta lui Dani Carvajal, care la rândul său îl vede între lini pe Lamine Yamal. Tânărul fotbalist ajunge în preajma careului, intră în centru și pasează în stânga, unde-l vede perfect pe Nico Williams, care reia din prima cu stângul. Bineînțeles, totul făcut în viteză, într-un 4 pe 4 ca la carte.
Gareth Southgate simțea că trebuie să schimbe ceva și în minutul 61 l-a înlocuit pe ghinionistul Harry Kane cu Watkins, însă a păstrat același sistem de joc. Nouă minute mai târziu l-a înlocuit și pe Mainoo cu Palmer. Deja atacantul și unul dintre mijlocașii centrali erau schimbați în echipa Angliei și asta avea să se vadă două minute mai târziu. Noul intrat Palmer venea din linia a doua și egala cu un șut superb de la 18 metri, după o minge întoarsă venită de la Bellingham.
În timp ce Anglia sărbătorea golul egalării și se gândea deja la prelungiri, selecționerul Spaniei, Luis de la Fuente, schimba sistemul de joc. Din 4-2-3-1 cât jucase timp de 70 de minute, ibericii aveau să treacă la un clasic 4-4-2. Oyarzabal intra pe teren în locul lui Alvaro Morata, iar alături de acesta în față era trimis și Dani Olmo.
Minutul 86 aducea golul victoriei pentru Spania. Oyarzabal avea să înscrie pentru 2-1 și să facă diferența în atac, fix motivul pentru care Luis de la Fuente l-a trimis în teren.
Conform datelor Wyscout, Spania a avut o posesie impresionantă în fața Angliei: 65% – 35%. Concret, ibericii au ținut mingea timp de 33 de minute și 57 de secunde, în timp ce englezii au avut balonul doar 18 minute și 12 secunde. În plus, și durata medie a posesiei a fost de partea ibericilor, evident: 25 de secunde la spanioli și doar 14 secunde în dreptul britanicilor.
Interesant este și raportul atacurilor. Spania a avut 39 de atacuri în 90 de minute și a finalizat cu șut 14 dintre acestea. De partea cealaltă, Anglia a venit cu 26 de atacuri și a finalizat 9.
Pentru că tiki taka spaniol necesită nu doar pase în față, ci și în spate sau în lateral, lucrul acesta s-a văzut pe statistică. Din cele 547 de pase, Spania a trimis 145 de mingi în față, 106 în spate, 226 în lateral și 81 de pase progresive. E drept că au existat 35 de momente când spaniolii au recurs și la pasa lungă.
Dacă ne uităm în dreptul englezilor observăm că aceștia au avut doar 102 pase în față, 45 înapoi, 96 în lateral și de 33 de ori „au bubuit” mingea.
Un alt detaliu interesant este legat de jucătorul care s-a aflat cel mai des în careul advers cu mingea. Lamine Yamal, chiar dacă abia a împlinit 17 ani, a fost cel mai tupeist la acest capitol, cu 5 astfel de prezențe. După el în acest clasament s-a aflat Nico Williams, cu 4 intrări cu mingea în careul advers.
De partea cealaltă, Saka, Foden și Bellingham s-au aflat de câte 3 ori fiecare în careul advers cu mingea la picior.
Conform graficelor Wyscout, Spania a pasat în proporție de 51% în zona de la mijlocul terenului. Sunt luate în considerare doar combinațiile în care s-a pasat de minimum 3 ori într-o direcție.
Pentru că încercăm să facem o comparație între cele două echipe, la același capitol nu putem trece cu vederea că Anglia a pasat la mijlocul terenului 40%, iar în propria treime s-a ajuns la un procent de 32%, față de 21% cât avea Spania în propria treime.
La capitolul driblinguri, Lamine Yamal a fost din nou în centrul atenției. Din 7 încercări de a-și dribla adversarii, i-a ieșit de 3 ori. Apoi în top s-a aflat Nico Williams, care a reușit două driblinguri din 6 încercări. Spania a avut 24 de driblinguri și 9 reușite în totalitate.
De partea cealaltă, Kobbie Mainoo a avut cele mai multe driblinguri încercate. Doar că din 6 încercări nu i-a ieșit niciun dribling. Bellingham a încercat și el de patru ori și i-a ieșit în două rânduri. Luke Shaw a avut un procentaj interesant. A reușit două driblinguri din trei încercări, ținând cont că întreaga echipă a avut 23 de driblinguri și doar 8 reușite.