Fotbal intern

Cum l-a găsit medicul de pe ambulanță pe Ilie Balaci. De ce nu a folosit defibrilatorul

23.10.2018 | 12:17
Cum la gasit medicul de pe ambulanta pe Ilie Balaci De ce nu a folosit defibrilatorul

Medicul de pe ambulanța care a ajuns acasă la Ilie Balaci pentru a-i acorda primul ajutor a povestit ce proceduri a aplicat pentru a-i salva viața fostului jucător de legendă. Traian Magala spune că l-a găsit pe Balaci întins pe jos, fără puls, acesta fiind motivul pentru care nu a folosit defibrilatorul. Ambulanța a ajuns în 9 minute în locul în care se afla Ilie Balaci.

“Domnul Balaci era întins pe jos, pe un hol îngust, în apartament. Mama lui era în bucătărie. O doamnă doctor de la SMURD, de la Spitalul Clinic Județean, care era în vizită la niște rude, îi făcea deja, de vreo 10 minute, masaj cardiac de bază. Mi-a spus că de la inceput, de când venise ea, nu mai avea nici puls, nici nu-i mai batea inima. Nu se aplică șocuri cu defibrilatorul când nu e nicio mișcare a inimii”, a declarat medicul Traian Magala pentru GSP.

Medicul de pe ambulanță nu a folosit defibrilatorul pentru a-l resuscita pe Ilie Balaci

Medicul de pe ambulanță a mai spus că protocolul prevede masaj cardio-respirator și administrarea de adrenalină și oxigen până în momentul în care pe EKG apare un semnal care arată că inima are activitate electrică și abia apoi se poate folosi defibrilatorul. “Nu s-a întâmplat asta, deci nu îi puteam administra șocuri. I-am dat vreo 10 fiole de adrenalină, însă fără niciun rezultat. Atunci a apărut și echipajul de la SMURD. Nu știu de ce a venit SMURD-ul, nu eu l-am soliticat. Coordonatorul din dispecerat doar m-a anunțat că vine. Cei de la SMURD au un ser special care se administrează în cazuri de infarct, de stop cardio-respirator, pentru dizolvarea cheagurilor de sânge care apar în astfel de situații”, a mai spus medicul.

Traian Magala a continuat să îi facă masaj cardiac timp de 10 minute, apoi a primit acordul să plece: “Nici nu aveam loc toți acolo, pe hol. Au rămas ei să continue. Din păcate, nu există salvări speciale pentru cazurile de urgență maximă. Am străbătut tot orașul, nu am putut ajunge mai repede. Cât despre proceduri, am făcut totul ca la carte, am respectat perfect protocolul. Am făcut tot ce puteam noi ca să-l salvăm.”

Tags: