Fotbal international

Cum l-a transferat Manchester United pe Cristiano Ronaldo! Impresarul portughezului a dezvăluit rolul lui Sir Alex Ferguson

29.03.2020 | 11:18
Cum la transferat Manchester United pe Cristiano Ronaldo Impresarul portughezului a dezvaluit rolul lui Sir Alex Ferguson
ADVERTISEMENT

În 2003 Cristiano Ronaldo avea 18 ani şi fusese promovat intens în prima echipă a lui Sporting Lisabona de către antrenorul român Laszlo Boloni. El şi Ricardo Quaresma erau cele două pariuri ale lui Boloni pentru marea performanţă.

Cum l-a transferat Manchester United în 2003 pe Cristiano Ronaldo

Cum cluburile din Premier League au avut mereu scouteri de mare calitate, la Liverpool şi la Arsenal au ajuns uşor informaţiile despre talentul portughezului şi cele două cluburi l-au trecut pe agenda de monitorizare pe durată lungă.

ADVERTISEMENT

Deşi avea numai 18 ani Cristiano se afla deja sub aripa celui mai puternic agent de jucători din Portugalia, Jorge Mendes.

Mendes a semnat cu Ronaldo de la 16 ani

Acesta a intuit repede potenţialul puştiului venit de la Madeira şi a obţinut acordul părinţilor săi încă de pe vremea când era minor, la numai 16 ani, numai că nu putea face nimic din această cauză.

ADVERTISEMENT

Manchester United, care la acea vreme era principala forţă din Premier League, cu celebra trupă de şoc Beckham-Scholes-Butt-Giggs şi fraţii Neville, sau pe scurt grădiniţa lui Ferguson, nu se băgase pe fir în afacerea Ronaldo.

United a mers la Lisabona, pentru un amical cu Sporting

Însă întâmplarea a făcut ca United să meargă la Lisabona pentru un amical cu Sporting, la redeschiderea modernizatului stadion Jose Alvalade.

ADVERTISEMENT

Iar Cristiano Ronaldoa jucat atât de bine, încât l-a uluit şi pe Sir Alex Ferguson, dar şi pe unul dintre greii echipei, durul mijlocaş irlandez Roy Keane.

Rolul hotărâtor al lui Roy Keane în realizarea transferului

Acesta i-a spus în vestiar lui Ferguson, de faţă cu restul echipei, că un jucător ca Ronaldo nu ai voie să îl ratezi şi să ajungă la altă echipă şi că în mod normal nu poţi pleca de la Lisabona fără el chiar atunci.

ADVERTISEMENT

A fost mesajul de care avea nevoie şi tehnicianul scoţian pentru a se hotărî. L-a căutat imediat pe Mendes şi i-a spus că îl vrea acum. Acesta a fost şi motivul pentru care Ronaldo avea să ajungă pe Old Trafford.

Cristiano a costat 15 milioane de euro

Mendes mărturiseşte că întodeauna, din punctul lui de vedere, într-un transfer cel mai mult a contat pentru el poziţia antrenorului, pentru că astfel îşi dădea seama cât de mult doreşte acesta jucătorul.

Modul în care l-a abordat Ferguson i-a plăcut şi United a plecat de la stadion realizând cel mai neaşteptat transfer din istoria clubului, 15 milioane de euro pentru portughezul de 18 ani, care avea să ajungă încă din primul sezon cel mai bun jucător după votul fanilor.

ADVERTISEMENT