News

Cum lasă Viorica Dăncilă PSD-ul cu ochii în soare! Premierul vrea funcția de comisar european

01.07.2019 | 15:48
Cum lasa Viorica Dancila PSDul cu ochii in soare Premierul vrea functia de comisar european
ADVERTISEMENT

Este agitație mare în rândul social democraților la doar câteva zile după ce partidul și-a stabilit o nouă structură. Astfel, surse politice spun că Viorica Dăncilă se pregătește să lase PSD-ul cu ochii în soare și ia în calcul să plece la Bruxelles pentru o funcţie de comisar european din partea României. De altfel, mai mulți oameni din jurul partidului își fac calcule de zor și speră să prindă un loc călduț în urma mișcării.

Cum lasă Viorica Dăncilă PSD-ul cu ochii în soare!

În interiorul PSD se vorbește insistent despre faptul că Viorica Dăncilă ar vrea să plece și ea la Bruxelles, să lucreze în cadrul Comisiei Europene. Culmea, la Congresul PSD desfășurat la Sala Palatului, la sfârșitul săptămânii trecute, mai toți liderii chestionați în legătură cu identitatea viitorului comisar european au rostit numele actualului premier. Cu toate acestea, cel puțin pentru moment, Viorica Dăncilă a respins varianta.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, Viorica Dăncilă nu a ezitat și a transmis la CEX-ul de la Neptun că ia în calcul două nume pentru funcţia de comisar: Rovana Plumb şi Dan Nica. Prea multe șanse pentru fosta protejată a lui Liviu Dragnea nu sunt, conform oamenilor din partid, drept pentru care Rovana iese repede din schemă, în timp ce în cazul lui Dan Nica există încă problema implicării în dosarul Microsoft. Mai ales că cel care va fi președinte al Comisiei Europene va avea de trecut și proba dosarului.

Cum lasă Viorica Dăncilă PSD-ul cu ochii în soare! Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă ar putea ajunge Comisar European la Bruxelles. Sursa foto – facebook

Ce mutare pregătește Klaus Iohannis

Acesta este şi motivul pentru care social-democrații erau fericiți că, în ipoteza în care Frans Timmermans ar fi urmat să fie președinte al Comisiei Europene, acesta ar fi fost mai ușor de convis să primească propunerea PSD decât un președinte al comisiei de la PPE sau de la liberalii lui Macron. Trecerea Vioricăi Dăncilă la Bruxelles ar aduce o adevărată furtună în PSD, mai ales că preşedintele Klaus Iohannis a zis clar că nu va mai încredinţa poziția de premier coaliţiei PSD-ALDE.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă Viorica Dăncilă pleacă din fruntea Guvernului, preşedintele poate să nominalizeze un premier tehnocrat care să încerce să adune o nouă majoritate parlamentară. Totodată, Klaus Iohannis ar putea să îi ofere mandatul lui Ludovic Orban, propunerea de premier a Partidului National Liberal. Acesta trebuie să adune suficiente voturi atât din opoziţie, cât şi din tabăra puterii astfel încât să fie învestit un nou executiv.