News

Cum merg elevii la școală de luni! Lista scenariilor pentru fiecare localitate în parte

05.02.2021 | 13:39
Cum merg elevii la scoala de luni Lista scenariilor pentru fiecare localitate in parte
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum merg elevii la școală de luni și îți prezintă lista scenariilor pentru fiecare localitate în parte. Aceasta a fost publicată de Ministerul Educației, instituție care a explicat negru pe alb tot ce trebuie să știe elevii, profesorii, dar și părinții despre revenirea copiilor în unitățile de învățământ. 

Sorin Câmpeanu, cel care a preluat mandatul de ministru al Educației de la Monica Anisie a transmis că lista publicată cuprinde 3.181 unități administrativ-teritoriale și scenariul în care se încadrează fiecare.

ADVERTISEMENT

În acest moment sunt nu mai puțin de 149 de localitati în scenariul roșu. Alte 903 se regăsesc în cel galben, în timp ce grosul, 3.181 la număr au fost trecute în verde.

Cum merg elevii la școală de săptămâna viitoare

Se întâmplă lucrul acesta pentru că au rata peste 6 la mia de locuitori. Dacă ne raportăm strict la situația din capitală trebuie să știți că Bucureștiul se află în scenariul galben.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – EDUARD vINATORU / MEDIAFAX FOTO

Concret, de luni, 8 februarie vor fi reluate cursurile în absolut toate creșele, grădinițe, clasele primare, precum și clasele terminale de gimnaziu și liceu, clasele VIII, XII și XIII.

Lista în care pot fi verificate scenariile pentru fiecare localitate din această țară poate fi consultată AICI. Atenție! Există și 24 de localități unde se vor face cursuri exclusiv online.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă cele 3 scenarii în care pot funcționa sau nu școlile

Conform Ministerului Educației și reprezentanților ministerului Sănătății, există trei scenarii pentru redeschiderea școlilor în 8 februarie.

Incidența în cele trei scenarii a fost explicată ferm de Sorin Câmpeanu și Vlad Voiculescu. Astfel, în cazul scenariului verde, aceasta este sub 1 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Dacă se trece în scenariul galben atunci incidența este de sub 3 la mia de locuitori, în timp ce scenariul roșu presupune incidența de peste 3 la mia de locuitori.

Sursa foto – EDUARD vINATORU / MEDIAFAX FOTO

În lista prezentată mai sus, localitățile care se încadrează în prima variantă, adică în scenariul verde nu există unitate de învățământ care să rămână închisă. Toate școlile se redeschid fizic și copiii merg în bănci.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, se schimbă situația. Mai exact, vor merge în continuare copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.

Dacă se ajunge la scenariu roșu atunci continuă pentru un timp să meargă cei de la grădiniță, dar și elevii de ciclu primar. Toți ceilalți rămân acasă.

Cum se pot suspenda cursurile pentru 14 zile

Așadar, există câteva condiții prin care se pot închide, din nou, unitățile de învățământ. Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, se suspendă cursurile pentru 14 zile la apariția primului caz de coronavirus în școală, în învățământul preșcolar și primar.

Sursa foto – EDUARD vINATORU / MEDIAFAX FOTO

Dacă ne raportăm la gimnaziu și liceu, atunci situația nu mai e la fel de dramatică. Concret, la depistarea unui caz de infectare cu coronavirus se declanșează automat ancheta epidemiologică. În cele din urmă, DSP-ul va decide dacă se vor suspenda cursurile încă de la primul caz sau se așteaptă apariția unor alte situații.

“La ciclul gimnazial şi liceal, la primul caz se va face o anchetă epidemiologică, se recomandă şi testarea, şi vor fi analizate măsurile, fie se suspendă încă de la primul caz, fie nu e necesară suspendarea, se continuă până la al doilea caz, când se suspendă”, a precizat Cîmpeanu.

Ce spune Ministerul despre regulile pe care trebuie să le respecte școlile

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a a declarat că va monitoriza atent cu ajutorul autorităților din teritoriu, respectarea tuturor regulilor impuse pentru desfășurarea în siguranță a cursurilor în școli.

„Insistăm pe respectarea următoarelor reguli: distanțarea fizică e extrem de importantă, maximum posibil, minim 1 metru pentru a nu ajunge în situații absurde de blocaj.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Mizăm pe capacitatea organizatorică a fiecărui director de școală că va asigura distanțarea maxim posibilă în condițiile date.

Scăzând acele categorii de elevi exceptate din perspectiva prezenței fizice aglomerația din sălile de clasă nu va fi chiar atât de mare cum se prezintă la nivel teoretic”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT