Murăturile pot aduce beneficii importante corpului nostru. Descoperă ce are de spus Roxana Radu pe acest subiect fascinant.
Iarna, ne place să punem murături pe masă și să le mâncăm ca garnitură la felul principal. Sunt foarte gustoase, și în plus, se pare că fac minuni pentru organismul nostru. Roxana Radu, specialist în nutriție, ne spune de ce ar trebuie să mâncam mai des murături dar și ce persoane ar trebui să le consume în cantitate redusă.
Murăturile sunt pline de bacterii bune, numite probiotice, care ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și puternic. De asemenea, aceste alimente tradiționale contribuie la întărirea sistemului imunitar împotriva bolilor, notează spectacola.ro.
În funcție de ce legume folosim pentru murături, putem obține diferiți nutrienți importanți, cum ar fi vitamina K din castraveții murați sau vitamina C și fibre din varza murată.
Murăturile ajută și la stimularea digestiei prin creșterea producției de sucuri gastrice, în timp ce murăturile fermentate pot ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale.
De asemenea, murăturile, mai ales cele făcute cu sare, sunt o sursă bună de electroliți precum sodiul și potasiul. Aceștia sunt importanți pentru menținerea echilibrului de apă în corp și pentru funcționarea corectă a mușchilor.
Cu toate acestea, este important să știm că nu toată lumea ar trebui să consume murături în cantități mari, mai ales persoanele care au anumite probleme de sănătate.
De exemplu, cei care suferă de tensiune arterială ridicată ar trebui să fie atenți la cantitatea de murături consumată, deoarece acestea conțin mult sodiu, care poate crește și mai mult tensiunea. De asemenea, persoanele care au probleme cu stomacul, cum ar fi reflux acid sau gastrită, ar trebui să fie precaute din cauza acidității.
Mai mult, persoanele care suferă de intoleranță la histamină ar trebui să aiba grijă la consumul de murături.
Roxana Radu, expertă în nutriție, a fost invitată la emisiunea „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, unde a vorbit despre cât de bune pot fi murăturile pentru sănătatea noastră. Ea a mai dezvăluit și câteva trucuri pentru prepararea murăturilor acasă.
„Murăturile sunt foarte bune deoarece ele conțin probiotice, atât de necesare pentru flora noastră intestinală. Sunt bune și pentru mahmureală. Ideal este ca oamenii care au probleme cu sensibilitatea gastrică sau hipertensiunea arterială să le folosească cu măsură. Au un conținut mare de sare, dar în cantitatea potrivită ele sunt foarte sănătoase. Nu sunt recomandate pentru persoanele care suferă de intoleranță la histamină.
La castraveți, trei zile la rând trebuie să vânturăm zeama. Ajută să nu se dezvolte bacterii, să nu mucegăiască și să rămână crocante. La gogonele nu este nevoie. O dată la câteva zile putem face asta, dar nu la fel ca la castraveți. Borcanele nu trebuie sterilizate, nu e ca la dulceață”, a explicat Roxana Radu, specialist în nutriţie, în cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, conform spectacola.ro.