News

Cum ne-au costat rachetele antigrindină peste 50 milioane de euro. Fermierii spun că provoacă secetă

O autoritate din cadrul Ministerului Agriculturii a cheltuit sume importante pentru protejarea terenurilor agricole de efectele devastatoare ale grindinei.
18.11.2022 | 11:03
Cum neau costat rachetele antigrindina peste 50 milioane de euro Fermierii spun ca provoaca seceta
Autoritățile au cumpărat anul acesta 17.000 de rachete antigrindină, care au costat aproximativ 27 milioane de euro Colaj foto: Fanatik/ Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Căderile de grindină, care se manifestă în țara noastră din aprilie până în septembrie, afectează din plin terenurile agricole, culturile fiind în pericol. De aceea, autoritățile folosesc rachete antigrindină, niște tunuri sonice ce au rolul de a elimina în atmosferă iodură de argint, substanță care împiedică formarea particulelor de gheață. Instituția care se ocupă de această problemă se numește Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Printre sarcinile acesteia se numără și amplasarea de rachete antigrindină în zonele cele mai afectate de acest fenomen.

S-au cumpărat 17.000 de rachete antigrindină în 2022

În România sunt aproape 100 de puncte de lansare a rachetelor, acestea apărând o suprafață de 2,5 milioane de hectare de teren agricol. Mulți fermieri consideră, însă, că folosirea rachetelor antigrindină nu este recomandată, mai ales că în România sunt lungi perioade de secetă. În 2020, fermierii prahoveni s-au dus la Prefectura județului, unde au susținut în fața autorităților că seceta este cauzată și de rachetele antigrindină lansate în județ, care gonesc norii aducători de ploaie. “Ori de câte ori ANM a anunțat un cod de precipitații, au fost lansate rachete antigrindină și ploaia a fost alungată”, au susținut aceștia. Ei au cerut ca, în perioadele de secetă extremă, să nu mai fie lansate rachete antigridină în Prahova.

ADVERTISEMENT

Pe piața din România există un singur furnizor de rachete antrigrindină, Electromecanica Ploiești SA, care are în portofoliu și instalațiile de lansare a rachetelor. Anul acesta, pe 18 aprilie 2022, între Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și Electromecanica s-a semnat cel mai mare contract de livrare rachete antigrindină, RAG 96 și RAG 96S, în valoare de 132.854.000 lei fără TVA, adică aproximativ 27 milioane de euro, pentru 17.000 de rachete.

„Produsele ce fac obiectul achiziţiei și anume Rachetă antigrindină RAG 96, respectiv Rachetă antigrindină de joasă altitudine RAG 96 S, sunt singurele omologate pentru tehnologia antigrindină utilizată în România de către Proiectantul General al Sistemului Naţional Antigrindină și de Creștere a Precipitaţiilor. Cantitatea maximă previzionată furnizată în baza acordului cadru: 17.000 buc. rachete antigrindină, respectiv 15.400 buc. RAG 96 și 1.600 buc. RAG 96 S”, se notează în descrierea achiziției publice de pe portalul e-licitatie.ro, consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Până anul acesta, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină deținea aproximativ 2.500 de rachete antigrindină. Pe 7 octombrie 2022, instituția de stat a semnat un alt contract, în valoare de 1.985.130 lei, care are ca obiect efectuarea unui „Program de realizare al testelor experimentale integrate, privind aplicația de creștere a precipitațiilor, cu utilizarea tehnologiei aviației. Testarea tehnologiei cu ajutorul aviației în vederea implementării treptate a acesteia pentru intervenții active în atmosferă în scopul creșterii/uniformizării precipitațiilor”. Acesta se va realiza pentru 60 de zile la aeroporturile din Bacău și Satu-Mare.

Pe lângă rachete antigrindină, s-au cumpărat și instalații de lansare

Și anii trecuți s-au achiziționat rachete antigrindină, contractele fiind din ce în ce mai mari. Asfel, în ianuarie 2017 s-a semnat un acord cadru în valoare de 7.871.410 lei, urmat de patru contracte subsecvente, primul de 278.220 lei, al doilea de 1.344.730 lei, al treilea de 2.318.500 lei și al patrulea de 1.391.000 lei.  În februarie 2018, conform datelor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, s-au furnizat rachete antigrindină în valoare de 20.720.640 lei.

ADVERTISEMENT

Apoi s-au mai furnizat rachete în urma unor contracte  de 20.928.200 lei (din 17 mai 2019), 29.803.500 lei (din 20 mai 2020) și 35.590.000 lei (15 aprilie 2021). Așadar, din ianuarie 2017 și până în aprilie 2022, când a fost ultimul contract de furnizare, statul român a plătit 253.100.300 lei (aproximativ 53 milioane de euro) doar pentru rachetele antigrindină. În această perioadă, pe lângă rachete s-au mai achiziționat și instalațiile de lansare.  

“Achiziția de instalații de lansare a rachetelor necesare combaterii căderilor de grindină cu echipamente conexe. Produsele ce fac obiectul achiziţiei și anume instalațiile de lansare a Rachetelor antigrindină RAG 96 și a Rachetelor antigrindină de joasă altitudine RAG 96 S, sunt singurele omologate pentru tehnologia antigrindină utilizată în România. Acestea sunt necesare pentru dotarea punctelor de lansare, nou construite, care intră în componența Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină din cadrul SNACP”, se scrie pe portalul achizițiilor publice.

ADVERTISEMENT

Lupta cu grindina a costat aproximativ 75 milioane de euro în ultimii 5 ani

În decembrie 2017 s-a semnat un contract de 542.996 lei pentru instalații de lansare, după care au urmat unul de 2.183.520 lei (din 5 septembrie 2019), de 3.275.280 lei (din 17 decembrie 2019) și de 3.504.000 lei (din 6 octombrie 2021). Astfel, în perioada în care s-au cumpărat rachete antigrindină de peste 253 milioane de lei, s-au achiziționat instalații de lansare în valoare de aproximativ 9,5 milioane lei. Nu sunt singurele contracte care ne fac favoriți în lupta cu grindina.

Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină a semnat, pe 20 februarie 2020, un contract de 38.242.438,94 lei cu ofertantul câștigător „Intervenții active în atmosferă”, valabil pentru 26 de luni. “Acord – cadru de servicii privind „Exploatarea operațională și/sau de cercetare a Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Mureș în vederea omologării în perioada 20.02.2020-14.04.2022”. Prestarea de servicii privind „Exploatarea operațională și/sau de cercetare a Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Mureș în vederea omologării, precum și monitorizarea și paza Punctelor de lansare” cu 16 puncte de lansare”, se scrie în contract.

Astfel de contracte de exploatare operațională au mai fost în 2018, când s-au semnat trei acorduri, unul de 26.433.002,1 lei, unul de 11.914.358,41 lei și ultimul de 13.640.131,12 lei. În total, exploatarea operațională a costat 90 milioane lei (aproximativ 19 milioane euro). Dacă adunăm contractele de furnizare rachete antigrindină cu cele pentru achiziția de instalații de lansare, de exploatare operațională și de teste experimentale, reise că, în ultimii cinci ani, s-au cheltuit 354.821.156,57 lei (aproximativ 75 milioane de euro) în lupta pentru combaterea grindinei.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
A murit la doar 25 de ani, într-un accident rutier! VIDEO Șoferul dansa...
A murit la doar 25 de ani, într-un accident rutier! VIDEO Șoferul dansa la volan + Viteza mult peste limită cu care conducea
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Vocea României 2023. Alexandra Căpitănescu, show total cu piesa Like a prayer: „Ne...
Vocea României 2023. Alexandra Căpitănescu, show total cu piesa Like a prayer: „Ne omori pe toți”
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română