News

Cum ne dăm seama ce fructe și legume sunt proaspete la piețe și supermarketuri. Sfaturi de la ANPC

Ghidul ANPC pentru achiziționarea legumelor și fructelor proaspete. Cum să faci cele mai bune alegeri la piață sau supermarket
08.05.2024 | 19:41
Cum ne dam seama ce fructe si legume sunt proaspete la piete si supermarketuri Sfaturi de la ANPC
Recomandări esențiale pentru cumpărarea legumelor și fructelor proaspete, oferite de ANPC. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au furnizat mai multe sfaturi cu privire la achiziționarea legumelor și fructelor proaspete, îndemnând consumatorii să cumpere doar din locurile special amenajate.

Cum să alegem cele mai proaspete fructe și legume

Este recomandat ca și consumatorii să analizeze cu atenție eticheta de prezentare și să verifice orice modificări legate de aspectul pe care îl prezintă legumele și fructele de pe tarabe sau rafturi.

ADVERTISEMENT

Aceste recomandări vin în urma verificării a peste 1.000 de operatori economici care vând astfel de produse, iar peste 360 de tone de produse au fost temporar retrase de la comercializare.

Reprezentanții ANPC au comunicat că au elaborat mai multe atenționări necesare consumatorilor în momentul achiziționării produselor de acest gen.

ADVERTISEMENT

„Revenim cu recomandările noastre, cu privire la diverse elemente extrem de importante, menite să vă ajute să cumpăraţi legumele şi fructele pe care vi le doriţi, cu atât mai mult, cu cât apropierea sezonului cald va duce la o abundenţă a unor astfel de produse, atât de necesare unei hrane sănătoase.

De la etichetare şi până la observarea directă, atenţia dumneavoastră vă poate ajuta să faceţi cele mai bune alegeri şi să achiziţionaţi vegetalele cele mai proaspete şi rentabile” – a declarat Sebastian Hotca, preşedintele ANPC.

ADVERTISEMENT

Sfaturi esențiale pentru consumatori

Consumatorii sunt sfătuiți să țină cont de mai multe aspecte esențiale. Spre exemplu trebuie să citim cu atenţie eticheta care prezintă produsul atât la produsele comercializate în piețe precum şi la cele ambalate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, eticheta trebuie să aibă și elemente esențiale cum ar fi: denumirea produsului; ţara de provenieţă a acestuia; avertizări cu privire la existenţa unor substanţe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor (de tipul Imazalil sau Thiabendazol, cu care poate fi tratată coaja citricelor.

Lista aspectelor de care trebuie să ținem cont și pe care le menționează ANPC:

– Achiziționați produsele exclusiv din locuri autorizate și special amenajate.
– Păstrați bonul de casă pentru a putea proba calitatea produsului în caz de necesitate.
– Verificați aspectul, culoarea, consistența și integritatea produselor prin observație directă.
– Fiți atenți la preț și asigurați-vă că acesta corespunde cu cel afișat la raft.
– Cititi cu atentie eticheta de prezentare, verificând originea și posibilele tratamente aplicate.
– Produsele preambalate cu ambalaj deteriorat nu ar trebui cumpărate.
– Verificați cu atenție cantitatea achiziționată și calibrarea produselor.
– Asigurați-vă că produsele românești sunt într-adevăr produse local și nu importate.
– Alegeți produse proaspete, preferabil de la producători locali.
– Spălați fructele și legumele înainte de consum cu apă din abundență.

Aceste măsuri sunt menite să protejeze consumatorii și să faciliteze achiziționarea de produse proaspete și sigure pentru consum.