News

Cum ne lasă poluarea lipsiți de apărare în fața COVID-19. Explicația cercetătorilor de la Harvard

08.04.2020 | 22:10
Cum ne lasa poluarea lipsiti de aparare in fata COVID19 Explicatia cercetatorilor de la Harvard
ADVERTISEMENT

Un studiu al cercetătorilor de la Harvard arată că poluarea ne face să fim lipsiți de apărare în fața virusului COVID-19 și duce la o rată a mortalității mai mare.

Poluarea și rata mortalității COVID-19, în strânsă legătură

Oamenii de știință de la Harvard au publicat un studiu conform căruia poluarea duce la o rată a mortalității mai mare ca urmare a infecției COVID-19, informează Mediafax.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii susțin că, dacă nivelul mediu de particule toxice din Manhattan ar fi fost mai scăzut chiar și cu un gram pe metru cub, în ultimii 20 de ani, atunci zona ar fi avut acum cu 248 de decese mai puțin.

„O suprafaţă de teren care arde va antrena o cantitate de substanţe toxice, praf vegetal care va ajunge în atmosferă şi va fi respirat de cei din zonele limitrofe, şi dacă sunt curenţi de aer el poate fi purtat şi la distanţă, cred că trebuie să fim foarte prudenţi în a mai polua aerul”, se arată în studiul celor de la Harvard.

ADVERTISEMENT

Cazul are însă aplicabilitate și în România, mai ales după ce în București s-a înregistrat un grad mare de poluare în ultima perioadă, iar miercuri locuitorii din Capitală s-au trezit cu un fum înecăcios.

Bucureștenii, vizați de poluarea aerului

Medicul toxicolog Radu Ţincu a declarat, pentru Mediafax, că poluarea aerului este în strânsă legătură cu dezvoltarea infecțiilor pulmonare.

ADVERTISEMENT

„Particulele poluante din aer, atât cele de tip PM cât şi alte substanţe dizolvate cu efect toxic afectează în primul rând capacitatea de a elimina particula virală infecţioasă şi pe de altă parte au un efect negativ asupra capacităţii de apărare imunitară la nivel pulmonar.

Poluarea creşte riscul infectării şi s-au făcut chiar corelaţii între diferite particule poluante şi efectul pe care îl au asupra capacităţii macrofagelor de exemplu de a acţiona împotriva diferitelor microorganisme”, spune medicul toxicolog.

ADVERTISEMENT

Așadar, studiul specialiștilor de la Harvard este susținut și de medicii toxicologi, care arată că există o legătură clară între poluarea aerului și riscul de a dezvolta infecții respiratorii, precum cea dobândită în urma unei infecții cu virusul COVID-19.

ADVERTISEMENT
Tags: