Pacienții trebuie să ia măsuri urgente pentru a preveni răspândirea acestei boli. Asta, pentru că cu această boală nu e de joacă. Medicii ne-au transmis deja care sunt simptomele acestei boli, dar și atunci când e neapărat să mergem la medic. Aceste informații importante au fost publicate în raportul de monitorizare a bolii, publicat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Potrivit datelor oficiale, numărul cazurilor de TBC pediatrică a crescut cu 10% față de 2023, iar copiii cu vârsta sub 15 ani reprezintă 4,3% dintre cazurile noi și recidivante din Uniunea Europeană. Această boală este supranumită drept ”boala săracilor” pentru că sunt predispuși să se îmbolnăvească oamenii care trăiesc în condiții mizere.
Infecția e cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis și afectează în mod special plămânii. Factorii care favorizează transmiterea acestei afecțiuni ar fi malnutriția, lipsa accesului la îngrijiri medicale, locuințe supraaglomerate și condiții nesigure de muncă. De asemenea, persoanele care fumează, consumă alcool sau sunt infectate cu HIV au șanse mai mari să se îmbolnăvească pentru că au sistemul imunitar scăzut, conform Cancan.ro.
Desigur, oamenii trebuie să recunoască simptomele acestei boli, iar primul ar fi tusea persistentă timp de peste trei săptămâni. Această tuse e însoțită de dureri toracice, scăderea inexplicabilă în greutate, transpirații nocturne, oboseală excesivă și febră. Pentru a preveni infecția, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea cu BCG la nou-născuți.
În aceste condiții, OMS îi sfătuiește pe cei vulnerabili să evite spațiile aglomerate, să mențină o igienă corespunzătoare și să adopte, pe cât posibil, un stil de viață sănătos. Specialiștii avertizează că, deși medicina a făcut progrese în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul acestei boli, formele rezistente la medicamente sunt o amenințare majoră.
Specialiștii OMS au avertizat, de asemenea, că tuberculoza se va răspândi în continuare și va face tot mai multe victime dacă nu vor exista acțiuni concrete și investiții pentru a găsi un tratament corespunzător. Desigur, țările în curs de dezvoltare sunt predispuse la îmbolnăvirea oamenilor cu TBC.
Mai trebuie menționat că tuberculoza e întâlnită în România mai frecvent decât în alte țări din Uniunea Europeană. În medie, în România apar 130 de cazuri de infectare cu TBC la 100.000 de locuitori, față de media europeană de 30 de bolnavi la 100.000 de locuitori. În România, în fiecare an, se îmbolnăvesc aproximativ 30.000 de oameni de tuberculoză.