News

Cum ne putem bucura în siguranță de sărbătorile de iarnă. Psiholog: “Bradul împodobit sau cadourile oferă bucuria căutată”

26.11.2020 | 11:43
Cum ne putem bucura in siguranta de sarbatorile de iarna Psiholog Bradul impodobit sau cadourile ofera bucuria cautata
ADVERTISEMENT

Sărbătorile de iarnă ar putea aduce un nou val de îmbolnăviri, avertizează specialiștii, care recomandă să petrecem în grup restrâns, doar cu cei împreună cu care locuim și să găsim alte moduri de a fi alături de familia extinsă sau de prieteni.

Teama de singurătate și stările de anxietate provocate de pandemia de COVID-19, care a adus cu sine un val de restricții și de transformări ale modului nostru de viață, îi determină pe unii să fie dispuși să-și pună sănătatea și chiar viața în pericol ca să fie alături de cei dragi.

ADVERTISEMENT

FANATIK a cerut sfatul specialistului pentru a afla ce putem face pentru a ne bucura totuși de perioada sărbătorilor de iarnă fără a-i pune pe cei dragi în pericol.

Cum gestionăm sărbătorile de iarnă în contextul pandemiei?

Contextul pandemic actual ne ține departe de cei dragi, iar distanțarea se adaugă fricii de boală, de înrăutățirea situației economice sau incertitudinii în ceea ce privește viitorul. Lunile de măsuri restrictive cauzate de pandemie au produs efecte negative din punct de vedere psihic pentru mulți dintre noi.

ADVERTISEMENT

Psihologul Corina Diaconescu explică pentru FANATIK ce putem face ca să ne bucurăm totuși de sărbătorile de iarnă și să nu ne agravăm stările de anxietate sau depresia.

“Este drept, în cabinet, tipologia afecțiunilor cu care se prezintă clienții, s-a schimbat. COVID-ul a adus la pachet cu simptomele fizice existente sau nu, starea generală de anxietate, de temeri mai mult sau mai puțin întemeiate. Există consecințe nefaste în sfera interacțiunilor sociale obișnuite: de exemplu, sunt copii care se bucurau să se întâlnească unii cu alții, să se joace, să se îmbrățișeze, să fie aproape unii de ceilalți, iar acum îi văd evitându-se, fugind chiar de intersectări de câteva secunde. Părinții oferă modelul, însă copiii, în plină dezvoltare, absorb informațiile și fricile adulților. Adulții sunt de asemenea depășiți de situație, iar dacă adăugăm și o vulnerabilitate emoțională preexistentă, avem portretul clientului/pacientului afectat de COVID și în sfera psihică”, explică psihologul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea sărbătorile de iarnă pot fi prilejul de a regăsi un oarecare sentiment de normalitate, de a ne întări starea psihică.

“Greutatea va exista totuși pentru persoanele fără partener, pentru cei singuri, care nu vor avea șansa de a fi aproape nici măcar de familia de bază. Există însă suficiente resurse la îndemână pentru menținerea unei dispoziții bune. Pornind de la familie, prieteni, muzică, darurile de sărbători, speranța într-un viitor cât mai apropiat, conturat în culori mai calde. Nu este poate cel mai frumos an în care să celebram sărbătorile, însă dacă ne dorim, poate deveni. Putem să sărbătorim viața la adevărata ei valoare, să fim recunoscători pentru ceea ce avem, să dezvoltăm mecanisme prin care sa proiectăm viitorul cu credința obiectivă în mai bine. Crăciunul este o stare de spirit trăită pe interior. Nu cred că virusul va șterge însemnătatea personală a sărbătorilor pentru fiecare!”, mai spune Corina Diaconescu.

ADVERTISEMENT

Psihoterapeutul a vorbit și despre cele mai bune modalități de a interacționa cu cei dragi fără a-i pune în pericol.

“Distanțarea fizică nu înseamnă distanțare afectivă. Îi iubim la fel de mult. A sta departe de părinți sau bunici ori persoane cu alte afecțiuni fizice, înseamnă, dincolo de durerea de a nu îi lua în brațe sau a îi vedea des, un act de iubire. Stăm deoparte pentru că le vrem binele și îi vrem lângă noi în continuare pentru o lungă perioadă de timp de aici înainte. Tehnologia ne pune la dispoziție apelul video, cumpărăturile online, etc. Nu ne oprește nimeni să vorbim la telefon mai des decât o făceam înainte când ne vedeam pentru a compensa lipsa prezenței efective, ori, dacă ne vedem, să respectăm regulile minimale măcar – masca, dezinfectatul mâinilor și suprafețelor comune etc.”

Nu merită să ne asumă riscul de a ne îmbolnăvi ca să fim împreună cu cei dragi de sărbători, spune psihologul. “Pentru câteva zile în care explorăm bucuria de a fi împreună, nu cred că merită să ne asumăm responsabilitatea pentru o potențială îmbolnăvire a celor dragi sau chiar a noastră.”

Corina Diaconescu a mai explicat și că tendința de a împodobi bradul de Crăciun chiar și cu o lună înaintea sărbătorii este un mod prin care familiile “prelungesc bucuria celor mici, ori chiar pe a lor personală. Luminiţele de Crăciun, bradul împodobit, cadourile, toate oferă un strop mai multă bucurie. Fiecare dezvoltă resurse personale de a face față (pandemiei n.r.), iar dacă nu, există și ajutor din partea specialiștilor”, a concluzionat specialistul.

OMS recomandă un Crăciun în grup restrâns

Pentru americani joi debutează sezonul sărbătorilor de iarnă, odată cu Ziua Recunoștinței. În România începe peste mai puțin de o săptămână, odată cu sărbătoarea Sfântului Andrei. Până acum, aceste sărbători au fost petrecute împreună cu cei dragi – familie, prieteni.

Pentru acest an, OMS recomandă un Crăciun în grup restrâns, fără mari reuniuni de familie.

“Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opțiunea cea mai sigură”, a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS.

“Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când aceasta se va sfârşi”, mai spune ea. “Facem astfel în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când se va sfârşi”, a mărturisit Maria Van Kerkhove, citată de Agerpres.

CDC le recomandă americanilor să evite călătoriile

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) le recomandă americanilor să evite călătoriile pentru vacanța de Ziua Recunoștinței, pe fondul creșterii numărului cazurilor de COVID-19. Agenția nu a emis însă o interdicție de călătorie pentru americani.

SUA au înregistrat până acum peste 11,6 milioane de infecții cu coronavirus și peste 250.000 de decese.

Ziua Recunoștinței anunță de obicei cea mai aglomerată săptămână pentru călătorii în SUA. Anul trecut, ecirca 26 de milioane de călători au trecut prin aeroporturile țării în perioada sărbătorii.

1 din 3 părinți americani afirmă că reuniunile de familie pentru sărbători merită riscul de îmbolnăvite cu COVID-19

În ciuda apelului specialiștilor, în SUA se formează cozi uriașe la centrele de testare, din cauza celor care doresc să-și facă teste COVID înainte de vacanța de Ziua Recunoștinței.

În același timp, o treime dintre părinții americani consideră că beneficiile adunării familiei împreună pentru Ziua Recunoștinței merită riscul de a contracta sau răspândi COVID-19, potrivit unui sondaj, citat de CNN.

Asta în ciuda faptului că 9 din 10 părinți au spus că bunicii – unul dintre grupurile cu cel mai mare risc de infecții severe – participă de obicei la adunarea de Ziua Recunoștinței.

Rezultatele sondajului s-au bazat pe răspunsurile a aproape 1.500 de părinți cu cel puțin un copil cu vârsta de 12 ani sau mai puțin.

„Raportul nostru sugerează că, în timp ce mulți copii au petrecut mai puțin timp cu rudele în timpul pandemiei, unii părinți ar putea avea dificultăți în a renunța la întrunirile de vacanță pentru a reduce riscurile COVID-19”, a declarat Sarah Clark, co-director al centrului pentru sondaje naționale de la Mott Children’s Hospital din Michigan. “Știm cu toții că adunările publice mari prezintă riscuri mari de răspândire a COVID-19. Dar adunările sociale mici și ocazionale în care oamenii se simt cei mai ‘în siguranță’ fac, de asemenea, parte din ceea ce a alimentat transmisia”, a mai spus Clark.

Peste jumătate dintre părinți au considerat că este „foarte important” să li se permită copiilor să vadă familia extinsă și să împărtășească din tradițiile sărbătorilor familiale. Copiii lor au fost mai izolați de bunicii și alte familii extinse de când a început pandemia, au mai spus aceștia.

“Oboseala pandemică poate face parte din motivul pentru care 61% dintre familiile care se întâlnesc în mod tradițional în persoană la sărbători intenționează să o facă din nou în această Ziua Recunoștinței”, a subliniat Clark.

Unele familii vor lua măsuri de siguranță

Sondajul a mai arătat că unii părinți au planificat să ia măsuri suplimentare de precauție sugerate de experții în sănătate în timpul vacanței de Ziua Recunoștinței.

Doar 18% dintre părinții repondenți la sondaj intenționau să implice persoane care călătoresc din afara statului. Trei sferturi au spus că vor încerca să limiteze contactul dintre copilul lor și oaspeții cu risc ridicat, inclusiv bunicii și persoanele cu afecțiuni medicale, în timp ce două treimi dintre părinți vor cere oaspeților să mențină distanța socială.

Aceste intenții pot fi dificil de aplicat cu copiii mici, a avertizat Clark. „Poate fi dificil să se mențină distanța dintre copii și adulții cu risc ridicat pe parcursul unei vizite de mai multe zile sau chiar în timpul unei mese lungi”, a spus ea.

Clark a recomandat să se vorbească în prealabil cu copiii despre importanța purtării măștilor, a distanțării sociale și a păstrării unui ton calm al vocii, deoarece cântatul sau țipătul trimit mai mulți viruși în aer decât simpla vorbire.

Totuși, „părinții ar trebui să fie realiști cu privire la cât de fezabil va fi să limiteze contactul și să se gândească cu atenție dacă să se întâlnească personal cu membrii familiei cu risc ridicat”, a spus Clark. „Lucrul prudent de făcut deocamdată este să sărbătoriți în unitatea familială cu care locuiți, în loc să primiți persoane din exterior”.

Proiecții sumbre despre evoluția pandemiei

În vreme ce americanii se pregătesc să celebreze Ziua Recunoștinței, națiunea stabilește repere triste în lupta împotriva noului coronavirus.

Peste un sfert de milion de americani au murit de COVID-19, iar ultima prognoză prezice că 471.000 de americani vor muri din cauza virusului până în martie. Numărul morților este cauzat de o creștere masivă a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în toată țara.

Creșterea record în curs de desfășurare are ca rezultat răspândirea necontrolată a infecție în comunitate și consumarea în cele din urmă a capacității sistemului nostru de îngrijire a sănătății și poate reduce disponibilitatea îngrijirii în multe locuri din țara noastră. Noi – medicii, asistenții medicali, liderii de spitale și de sisteme de sănătate și profesioniștii din sănătatea publică din primele linii ale acestei pandemii – îndemnăm cu fermitate pe toată lumea din toată țara noastră să sărbătorească în mod responsabil, într-un mod redus care limitează răspândirea virusului ajuta la reducerea riscului de infectare a prietenilor, familiei și a celor pe care îi iubești”, avertizează American Medical Association, American Hospital Association și American Nurses Association, trei organizații medicale și de sănătate din SUA.

„Oamenii care nu locuiesc în gospodăria ta timp de 14 zile înainte de sărbători nu ar trebui să fie considerați membri ai gospodăriei tale, așa că ar trebui să iei acele precauții suplimentare, chiar și să porți măști în propria casă”, a spus Erin Sauber-Schatz, șefa grupului de intervenție comunitară CDC și grupului de lucru pentru populație critică.

De asemenea, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, i-a îndemnat pe americani să ia în considerare riscurile extrem de mari ale infectării celor mai vulnerabili. „Arunci o privire asupra familiei tale și spui: ‘Am o persoană acolo care este o persoană în vârstă, o persoană cu o afecțiune medicală care ar putea să-i prezinte un risc crescut de a avea un rezultat sever dacă vor fi afectați?’ Doriți să vă asumați acest risc chiar acum?”.

ADVERTISEMENT