News

Cum o chema pe Elena Ceauşescu înainte de a se căsători cu Nicolae Ceauşescu şi cum şi-a cunoscut soţul

09.05.2020 | 21:10
Cum o chema pe Elena Ceausescu inainte de a se casatori cu Nicolae Ceausescu si cum sia cunoscut sotul
Cum o chema pe Elena Ceauşescu înainte de a se căsători cu Nicolae Ceauşescu şi cum şi-a cunoscut soţul
ADVERTISEMENT

Înainte de căsătoria cu Nicolae Ceaușescu, pe Elena o chema Petrescu. S-a născut în comuna Petrești din Dâmbovița, la 17 ani s-a mutat la București și, în decembrie 1947, se căsătorea cu fostul dictator.

Cum o chema pe Elena înaintea căsătoriei cu Ceaușescu

Elena Ceaușescu, fostă Petrescu, s-a născut pe 7 ianuarie 1919, în satul Petreşti, județul Dâmbovița, într-o familie cu doi copii. Tatăl era plugar și avea o avere de 4 hectare de pământ.

ADVERTISEMENT

Potrivit betea.ro, (site-ul jurnalistei Lavinia Betea, care a scris o carte despre Elena Ceauşescu) în sat, fetei i s-a spus Lenuţa lui Briceag, poreclă primită de tatăl ei de la consăteni, după ce și-a deschis în casă o prăvălie în care vindea gaz, sare, zahăr, cuie și chiar tutun și țuică.

La 17 ani, Elena s-a mutat la București și s-a angajat ucenică la o fabrică de confecții și, 11 ani mai târziu, pe 23 decembrie 1947, se căsătorea cu Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

La două luni după cununia civilă, se năștea primul copil al familiei, Valentin, ceea ce înseamnă că la ceremonie, Elena era însărcinată în șapte luni.

Lenunța a renunțat la muncă înainte de căsătorie

Cu două luni înainte de căsătoria civilă, Elena Ceaușescu avea să renunțe la serviciu. La acea vreme, conform autobiografiei din 5 decembrie 1949,  lucra în cadrul organizațiilor de tineret din Capitală, dar spera la o viață mai bună alături de Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

“Nu am depus eforturi nici să citesc, nici să merg să muncesc”, a recunoscut Lenuța în autobiografie. Legat de studii, Elena Ceaușescu nu s-a încurcat prea tare cu învățatul. Chiar dacă nu a recunoscut niciodată, a avit doar patru clase primare finalizate.

Două foi matricole pe numele elevei Petrescu N. Elena au fost reproduse, însă, de ziarul România Liberă din 31 decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

Ele atestau că, în anul şcolar 1928-1929, Lenuța urmase clasa a V-a fără să o promoveze. S-a reînscris anul următor, dar tabelul matricol corespunzător a fost barat de însemnul “atelier de croitorie”.

ADVERTISEMENT