News

Cum o să dea Poșta Română 5 milioane de euro pe lemne de foc. Compania se află în proces de eficientizare

Poșta Română, care va restructura mai multe posturi, cheltuiește sume imense pentru încălzirea unităților sale din teritoriu.
23.12.2022 | 09:42
Cum o sa dea Posta Romana 5 milioane de euro pe lemne de foc Compania se afla in proces de eficientizare
Poșta Română cumpără cantități impresionante de lemne de foc pentru subunitățile sale Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Hepta, Facebook Poșta Română
ADVERTISEMENT

Poșta Română are numai puțin de 5.500 de unități poștale în subordine, dar multe dintre acestea, mai ales în zonele izolate, nu sunt racordate la rețeaua de gaz. De aceea, pentru încălzirea lor, Poșta a cumpărat lemne prin achiziții publice. Pe 18 august 2021, Poșta a postat un anunț de participare la o licitație publică pentru achiziția de „Combustibil solid – lemne de foc, peleți și brichete”.

Valoarea contractului cadru pentru lemne de foc a fost de aproape 8 milioane lei

„Entitatea contractantă intenționează să achiziționeze combustibil solid, respectiv lemne de foc, peleți și brichete, pentru asigurarea încălzirii în subunitățile poștale și în spațiile de cazare din rețeaua CN POȘTA ROMÂNĂ SA pe o perioadă de 4 ani (2021-2024). Contractele subsecvente vor avea o durată de 12 luni”, se arată pe platforma achizițiilor publice e-licitatie.ro, consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Achiziția era împărțită în mai multe loturi. Lotul 1, numit „lemne de foc București”, prevedea cumpărarea a 620 metri steri, Lotul 2 (lemne de foc Brașov) – 2.495 metri steri, lotul 3 (lemne de foc Cluj) – 3.496 metri steri, lotul 4 (lemne de foc Constanța) – 4.436 metri steri, lotul 5 (lemne de foc Craiova) – 2.668 metri steri, lotul 6 (lemne de foc Iași) – 7.936 ms, lotul 7 (lemne de foc Ploiești) – 3410 ms, lotul 8 (lemne de foc Timișoara) – 2836 ms, lotul 9 (peleți pentru Brașov, Iași și Ploiești) – 64.000 kg, lotul 10 (brichete pentru Constanța) – 4.000 kg.

Cantitățile de lemne de foc sunt exprimate în metri steri, un metru ster fiind echivalentul a 0,66 metri cubi. Până la urmă, s-a renunțat la loturile 1, 2, 7 și 10, motivul anulării acestora fiind acela că au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme. Prin urmare, Poșta Română a semnat, pe 16 noiembrie 2021, șase contracte cadru pentru celelalte șase loturi rămase.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru lotul 3 s-au plătit 1.483.696 lei, pentru lotul 4 – 1.419.520 lei, pentru totul 5 – 867.100 lei, pentru lotul 6 – 3.055.360 lei, pentru lotul 8 – 1.009.616 lei și pentru lotul 9 – 98.880 lei, astfel că valoarea totală a contractului a fost de 7.934.172 lei. Între noiembrie 2021 și noiembrie 2022 s-au semnat mai multe contracte subsecvente în valoare de 3.767.351 lei, astfel că valoarea totală a achiziției a ajuns la 11.701.523 lei (aproximativ 2,4 milioane de euro).

Poșta Română vrea să cumpere motorină și benzină de 35 milioane euro

Cum mai sunt trei ani de contract și cum, în primul an, contractele subsecvente au fost de 3,7 milioane lei, reiese că, până la final, valoarea achiziției se va suplimenta cu aproximativ 11 milioane de lei, adică se va dubla față de nivelul din prezent, ceea ce înseamnă că valoarea lemnelor de foc cumpărate de Poșta Română va ajunge la aproape 5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

În acest an, Poșta Română a mai avut în plan o achiziție pe bani mulți. Pe 18 septembrie 2022,  instituția a postat un anunț de participare pe e-licitatie.ro, platforma achizițiilor publice consultată de FANATIK, obiectul achiziției fiind „Carburanți auto (benzină și motorină) pentru parcul auto al CN Poșta Română SA”. Este vorba despre un contract cu o durată de 48 de luni, în valoare de 174 milioane lei, adică aproximativ 35 milioane de euro, care viza achiziționarea a 3,24 milioane de litri motorină E5 și 160.000 litri benzină Euro 5.

“Entitatea contractantă solicită achizitionarea carburantilor prin alimentarea la pompă, în statii de alimentare, pe baza unui dispozitiv de alimentare securizata pentru identificarea autovehiculului care alimentează. Dispozitivul de alimentare securizată va fi montat la nivelul gulerului gurii de acces a rezervorului, pe fiecare autovehicul aparținând entității contractante și identificat prin numărul de înmatriculare, prin care se va limita alimentarea strict numai în rezervorul autovehiculului căruia ii este destinat, fără a plăti numerar la fiecare alimentare”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Poșta Română este cel mai mare angajator din țară

“Dispozitivul de securizare a alimentării nu va presupune utilizarea unui cod PIN, alimentarea efectiva fiind permisa tehnic numai in rezervorul autovehiculului caruia ii este montat dispozitivul. Pistolul pompei de alimentare va fi recunoscut de dispozitivul montat pe gulerul gurii de acces a rezervorului, și alimentarea va fi permisă fără altă identificare. Utilizatorul nu va putea alimenta în alți recipienți decât rezervorul pe care se va monta dispozitivul de alimentare securizată. Ofertantul va oferi, fără costuri suplimentare, entității contractante, pe toată perioada contractului, dispozitivele de securizare a alimentării cu carburant”, mai scrie în anunțul de participare.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 25 octombrie 2022. Contractul nu a fost atribuit, pentru că au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme, conform informațiilor din SEAP. Poșta Română are un parc auto propriu de aproximativ 1.250 de autovehicule. De asemenea, pentru instituție lucrează aproximativ 25.000 de oameni, Poșta fiind cel mai mare angajator din România.

Poșta Română are în plan să restructureze 481 de posturi în administrația centrală, adică jumătate din totalul acestora, după cum a dezvăluit recent Libertatea. Valentin Ștefan, directorul companiei, a declarat pentru sursa citată că Poșta se află în plin proces de eficientizare. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, Poșta Română a înregistrat, în 2021, un profit net de 42,5 milioane lei la o cifră de afaceri de 1,35 miliarde lei.

ADVERTISEMENT