ADVERTISEMENT
News

Cum o să muncim în 2021! A apărut vaccinul, dar angajații nu mai vor să revină la birou

Autor: Alexandru Năstase | 20.12.2020 | 12:58
Cum o să muncim în 2021! A apărut vaccinul, dar angajații nu mai vor să revină la birou
Oamenii n-ar mai vrea să revină la birouri, în ciuda apariției vaccinului covid-19. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cum o să muncim în 2021, aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă experții din întreaga lume după un an în care foarte mulți angajați au trecut la telemuncă. 

ADVERTISEMENT

Conform estimărilor, angajatorii abia așteaptă vaccinul anti-Covid ca să-și aducă înapoi în birouri angajații, doar că lucrul acesta nu mai pare a fi foarte ușor de realizat.

Ultimele studii și sondaje arată că cei mai mulți dintre angajați nu mai doresc să revină la condițiile de muncă de dinainte de pandemie.

Cum o să muncim în 2021 după un an de pandemie

Dacă ne raportăm la ce se întâmplă în Statele Unite, atunci mai bine de jumătate dintre angajații americani care lucrează în prezent de acasă spun că vor să facă acelaşi lucru şi după vaccinare

ADVERTISEMENT

O treime dintre cei chestionați au spus că vor să aibă posibilitatea ca măcar uneori să aibă opțiunea de a lucra la distanță. Doar 11% au spus că „rareori sau niciodată” nu vor să lucreze de acasă.

Interesant este că aproape jumătate dintre angajații care sunt licenţiaţi în domeniu au transmis că pot munci de la distanță. Numai 23% dintre cei fără acest nivel de studii pot face asta.

Mai mult de atât, aproape toţi cei cu vârste de peste 50 de ani au spus că le-a fost ușor să finalizeze proiectele la timp și să rămână motivați în timp ce au lucrat de acasă.

ADVERTISEMENT

Conform unui alt studiu realizat în Chicago, oamenii spun că lucrul de acasă înseamnă și economii serioase. Aproape zece la sută din salariu a fost redirecționat către familie.

Realizat pe un eșantion de 15.000 de americani, sondajul relevă că pentru aceștia, experiența lucrului de acasă a fost mai bună decât se așteptau, iar rezultatele au fost pozitive atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim despre grijile pe care și le fac angajații după reîntoarcere la birouri, atunci o potențială îmbolnăvire se află pe primul loc în sondajele de opinie.

70% dintre respondenții la sondaj și-au exprimat reticența de a reveni la birou, chiar dacă un vaccin pentru Covid-19 va deveni disponibil pe scară largă, invocând ca temeri: călătoria cu metroul, lifturile aglomerate și mesele luate în interior.

ADVERTISEMENT

„Această teamă privind apropiere de ceilalți va duce probabil la distanțare socială la locul de muncă și va susține cererea de a lucra de acasă în următorii ani”, au conchis autorii studiilor.

Sunt și oameni care au explicat că se vor simți chiar  „foarte inconfortabil” dacă se vor întoarce la locul de muncă, ]n timp ce 58% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la expunerea la Covid-19.

Interesant este că angajații sub 50 de ani, în special cei care au copii, au recunoscut că le-a fost mai dificil să  rămână motivați și să își îndeplinească sarcinile. 30% dintre ei au afirmat că se simt mai puțin conectați la colegii lor de muncă și aproximativ unul din cinci a spus că a pierdut oportunitățile de avansare.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT