Care sunt cele mai bune semințe de roșii pe care să le cultivi în grădină. Secretele pe care le cunosc grădinarii cu experiență și care te vor ajuta să ai o recoltă bogată.
Roșiile se numără printre preferatele românilor. Cei care stau la oraș le cumpără fie din piețe, fie din supermarketuri. Lucrurile stau diferit, însă, în cazul românilor care au grădină.
Românii care locuiesc la țară și au grădini caută din timp semințele perfecte pentru a cultiva roșii. Unii le păstrează chiar pe cele din recolta proprie, în timp ce alții le cumpără. Indiferent de metoda aleasă, există câteva secrete care îi ajută să aleagă cele mai bune semințe.
Semințele joacă un rol important pentru viitoarea recoltă de roșii. În funcție de ele, te poți bucura de roșii bune și gustoase sau poți avea o recoltă nu tocmai pe placul tău.
Dacă alegi să cumperi semințe de roșii, trebuie să fii atent la câteva detalii. În principal, acestea sunt legate de formă și culoare și doar așa te asiguri că le vei alege pe cele potrivite.
Cele mai bune semințe de roșii sunt cele mici, plate și ovale. Pentru a nu da greș cu ele, trebuie să te asiguri că au culoarea galben – maronie.
Dacă alegi să păstrezi semințele de la roșiile cultivate de tine, trebuie să știi că cele mai bune sunt cele colectate de pe fructul copt. După ce ai ales cele mai frumoase fructe, semințele trebuie neapărat colectate de la roșiile cu polenizare deschisă.
Pentru a te asigura că vei colecta corect semințele, roșiile alese trebuie tăiate în două. De obicei, se recomandă ca secționarea să se realizeze de la tulpină la capăt. După acest pas, se înlătura pulpa cu semințe și se pune într-un castron.
Peste pulpa de roșii, trebuie să adaugi o cană cu apă caldă, iar mai apoi, întregul amestec se transferă într-un borcan. Borcanul nu se va acoperi cu capac, ci cu un tifon pentru a ține musculițele departe.
Borcanul trebuie pus într-un loc cald pentru a începe procesul de fermentare. Trebuie să amesteci în borcan o dată pe zi. Procesul de fermentare a ajuns la final în momentul în car au apărut bule de aer sau un strat de mucegai.
Este esențial să oprești la timp procesul de fermentare, asta dacă nu vrei ca semințele să germineze. După ce ai eliminat mucegaiul, trebuie să agiți borcanul pentru ca semințele bune să se așeze la fundul lui.
După ce s-au așezat, amestecul se semințe se strecoară și se spală sub jet de apă. După ce te-ai asigurat că nu a rămas nici urmă de pulpă de roșii, poți trece la uscarea semințelor. Este suficient să le lași într-un loc cald, fără să le așezi pe prosoape de hârtie.
Înainte de a le depozita, semințele trebuie să fie uscate în totalitate. Semințele de roșii trebuie puse în pungi de plastic etanșe, iar pentru a elimina umiditatea, poți pune un plic de gel silica. Astfel, acestea pot fi păstrate în cămară sau în frigider.