News

Cum obții certificatul digital Covid. Tot ce trebuie să știi despre procedură

Procedura pentru a obține certificatul digital Covid este foarte simplă, iar mai jos ai toți pașii pe care trebuie să îi urmezi.
30.06.2021 | 10:14
Cum obtii certificatul digital Covid Tot ce trebuie sa stii despre procedura
Cum obții certificatul digital Covid. Tot ce trebuie să știi despre procedură. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Certificatul digital Covid urmează să fie disponibil pentru obținere de către cetățenii români începând de joi, 1 iulie 2021.

Sistemul a fost pregătit de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar ultimele optimizări au fost puse la punct în cele mai recente zile.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru a putea călători în siguranță în străinătate în timpul pandemiei de Covid-19, va trebui să accesezi platforma pregătită de STS și să urmezi câțiva pași simpli.

Cum obții certificatul digital Covid în mai puțin de 10 pași

Pentru a începe procesul de obținere a certificatului digital Covid, va trebui să accesezi platforma https://certificat-covid.gov.ro. STS a pregătit o interfață intuitivă, ușor de navigat.

ADVERTISEMENT
Ecranul de autentificare în platforma pentru certificatul digital Covid. Sursa foto: STS.
Ecranul de autentificare în platforma pentru certificatul digital Covid. Sursa foto: STS.

Pentru a te autentifica, vei avea nevoie de o adresă de mail.

În cazul în care adresa este corectă, vei primi un pe aceasta un link. Odată ce accesezi acest link, vei ajunge pe pagina principală a platformei pentru certificatul digital Covid.

Va trebui să apeși pe butonul verde ”Certificat nou”

Interfața platformei pentru certificate digitale Covid. Sursa foto: STS.
Interfața platformei pentru certificate digitale Covid. Sursa foto: STS.

Vei fi nevoit să alegi tipul actului de identitate cu care ai fost înregistrat la testare sau la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Dacă ești cetățean român sau ai CNP emis de autoritățile române, vei accesa butonul ”CNP”, iar apoi vei alege categoria de vârstă. Sunt mai multe câmpuri de completat cu: cod numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului pe care îl dorești.

Interfața pentru crearea certificatului digital Covid. Sursa foto: STS.
Interfața pentru crearea certificatului digital Covid. Sursa foto: STS.

Dacă ești cetățean străin, vei selecta opțiunea ”Pașaport/ Act de identitate” și vei completa câmpurile referitoare la țara care a emis pașaportul, numărul pașaportului sau al cărții de identitate, inițialele numelui și prenumelui și ulterior, tipul de certificat.

ADVERTISEMENT
Codul QR aferent certificatului digital Covid. Sursa foto: STS.
Codul QR aferent certificatului digital Covid. Sursa foto: STS.

Ce tipuri de certificat digital Covid pot fi generate

Există trei tipuri de certificat digital Covid pe care îl poți obține, fiecare cu un mod propriu de obținere.

Pentru a genera certificatul de vaccinare, vei alege tipul serului administrat, județul unde ai fost vaccinat și numărul corespondent lunii în care a avut loc administrarea vaccinului.

Pentru a genera certificatul de recuperare după Covid, vei alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care ai fost confirmat pozitiv.

Pentru a genera certificatul de testare, vei alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care a avut loc aceasta. Important de știut este că acest tip de certificat are o valabilitate de doar 72 de ore de la realizarea testului negativ.

Următorul pas este să apeși butonul ”Salvează”, iar aplicația va înregistra cererea de generare privind certificatul digital Covid.

După ce acesta va fi generat, va putea fi vizualizat în secțiunea ”Listă certificate.” Pot fi emise mai multe certificate, pentru mai mulți beneficiari, folosind aceeași adresă de mail.

Precizări importante de la STS despre certificatul digital Covid

STS informează că obținerea certificatului este un proces absolut gratuit

Părinții trebuie să își dea acordul pentru minorii sub 14 ani.

Timpul de generare a certificatului poate varia de la câteva secunde la o oră, în funcție de numărul de solicitări de pe site.

Vei fi notificat prin email odată ce certificatul digital Covid a fost emis. 

În timpul călătoriilor, la intrarea în state membre UE, acesta va fi verificat prin scanarea codului QR. Acesta poate fi vizualizat fie din lista de certificate, fie prin descărcarea PDF a documentului, ce poate fi ulterior tipărit.

Certificatul digital Covid nu este un document obligatoriu, după cum menționează și STS, însă persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un rezultat negativ la testarea Covid-19 își pot dovedi situația epidemiologică.

ADVERTISEMENT