News

Cum a fost omorât un pilot ucrainean care a făcut spectacol deasupra Bucureștiului! Oleksandr Oksanchenko s-a înrolat voluntar să lupte împotriva Rusiei

Un pilot ucrainean care a făcut spectacol deasupra Bucureștiului a fost ucis în urma invaziei ruse! Oleksandr Oksanchenko se înrolase voluntar în armata lui Zelenski
02.03.2022 | 15:49
Cum a fost omorat un pilot ucrainean care a facut spectacol deasupra Bucurestiului Oleksandr Oksanchenko sa inrolat voluntar sa lupte impotriva Rusiei
Ultimul zbor al colonelului ucrainean Oleksandr „Grey Wolf” Oksanchenko! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oleksandr Oksanchenko, unul dintre piloții care i-au încântat pe spectatorii prezenți la show-ul aviatic Bucharest International Air Show din 2016, a fost ucis în urma invaziei ruse. Ucraineanul și-a pierdut viața în timp ce își apăra țara de raidurile militare ale armatei trimise de Vladimir Putin.

Un pilot care i-a încântat pe bucureșteni a fost ucis în Ucraina

Considerat un pilot de vânătoare excepțional, Oksanchenko s-a pensionat la doi ani distanță de la spectacolul aviatic susținut în România. A înțeles însă destul de repede că este nevoie acum de ajutorul lui în fața unui adversar mult mai dotat militar și mai numeros.

ADVERTISEMENT

Așa că nu a fost deloc dificilă decizia pe care a luat-o colonelul, un adevărat as al cerurilor, așa cum l-au numit colegii.

De altfel, prestația ucraineanului a fost aplaudată la scenă deschisă la BIAS. Acesta a participat la air show-ul desfășurat în capitala României unde a zburat cu un Sukhoi Su-27 al forțelor aeriene din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 15 minute au avut atunci rezervate piloții din această țară. Spectatorii au mai putut să observe pe cer aparate de zbor din Grecia, Bulgaria, Spania, dar și din Statele Unite ale Americii.

Oleksandr Oksanchenko a renunțat la pensia liniștită și s-a înrolat voluntar, în serviciul activ pentru a-și apăra țara de invazia rusă. A plătit prețul suprem, în timpul unei confruntări aeriene deasupra Kievului.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Oleksandr Oksanchenko

Declarat primul as de luptă ucrainean de la cel de- al Doilea Război Mondial, Oleksandr Oksancenko avea peste 2.000 de ore de zbor și o performanță greu de egalat în privinţa executării celor mai complexe elemente de acrobație.

Totodată, a fost pilotul de prezentare al aviației militare din Ucraina între anii 2013 și 2018 și a prezentat în zbor, la nenumărate spectacole aeriene din întreaga lume, avionul Su-27 al Forțelor Aeriene din Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Col. Oksanchenko nu a fost doar un pilot foarte experimentat care a câștigat o serie de premii pentru cea mai bună echipă de zbor la multe evenimente din Europa, dar a fost și un adevărat fan al show-urilor aeriene.

În ciuda faptului că a părăsit serviciul activ și s-a alăturat rezervelor la sfârșitul anului 2018, el s-a oferit voluntar să rămână în echipa ucraineană Flanker Solo Display ca antrenor/consilier și a călătorit cu echipa în timpul sezonului de expoziție 2019, care a fost și ultimul sezon de spectacole aeriene”, au spus reprezentanții European Airshows.

În același an în care a venit la București, Oleksandr Oksancenko a zburat și în Malta International Airshow, un alt eveniment important în calendarul internațional.

Doi ani mai târziu, în 2018, ucraineanul a câștigat titlul cel mai bun pilot la Ceh International Air Fest.

Ucraina, veșnic recunoscătoare

Într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Cer Senin este notat că ”ucrainenii sunt recunoscători acestui erou care ia la micul dejun piloți ruși”.

De asemenea, președintele Volodimir Zelenski i-a acordat, post mortem, titlul de Erou al Ucrainei, unui pilot care a făcut sacrificiul suprem pentru țară și semeni.

Oleksandr Oksancenko a fost ucis în noaptea de 25 februarie 2022, în ​​timp ce zbura deasupra Kievului. Potrivit informațiilor transmise de ministerul de apărare al Ucrainei, aparatul de zbor în care se afla acesta a fost atins de un sistem rusesc de rachete S-400.

ADVERTISEMENT