De câteva săptămâni pe TikTok a apărut trendul Superman Challenge. În tot acest timp, provocarea periculoasă a făcut zeci de victime, unii dintre adolescenţii accidentaţi ajungând chiar pe masa de operaţii.
Superman Challenge se numeşte noua provocare, iar aceasta constă în aruncarea unei persoane cu un braț înainte, în timp ce alte două se mobilizează să o prindă. Mai exact, doi copii se poziţionează faţă în faţă şi îşi încrucişează mâinile, astfel, formând o ”plasă”. Apoi, un al treilea se aruncă.
De cele mai multe ori, copiii sunt lăsaţi intenţionat să cadă pe jos, ori sunt aruncaţi înapoi, urmând să facă cunoştinţă cu podeaua sau asfaltul. Ei bine, acest joc periculos a provocat peste 40 de victime în ultima perioadă, unele dintre ele necesitând intervenții chirurgicale. Specialiştii trag un semnal de alarmă pentru părinţi, dar şi pentru profesori.
FANATIK a stat de vorbă cu Cerasela Rogen, coach specializat, care ne-a făcut câteva dezvăluiri neaşteptate despre ceea ce îi împinge pe puști și puștoaice să practice acest joc. Vârsta adolescenţei este una foarte sensibilă, copiii fiind în stadiul de adaptare la viaţă. Dar, mai ales în punctul în care abia învață să discearnă binele de rău.
Cerasela Rogen susţine că tinerii până în 18 ani tind să recurgă la tot felul de activităţi şi vicii din nevoia de validare. Aceasta este de părere că adolescenţii pierd conexiunea cu părinţii, ajungând să fie influenţaţi de anturaj.
Fie că un lucru este bun sau nu, aceștia acţionează în diferite feluri numai să nu fie excluşi din grupul de prieteni. De asemenea simt nevoia să demonstreze că pot fi cool și în pas cu tot ce este nou.
„Consider că marea majoritate a copiilor până în 18 ani, chiar şi un pic după, sunt foarte influenţabili. Când sunt copii mici ascultă de părinţi, cumva sunt bebeluşii părinţilor. Când devin adolescenţi ascultă de gaşcă.
Chiar dacă gaşca face tâmpenii, ei vor să facă ceea ce face gaşca, adică să nu fie excluşi şi să demonstreze. Ăştia sunt demonii lor. Vrea să demonstreze găştii că el e la fel, că e şmecher, să nu fie exclus.
Atunci când sunt adolescenţi, părinţii îi scapă de subcontrol. Adică întrerup relaţia cu ei, nu îi înţeleg, nu înţeleg ce înseamnă adolescenţa. Astfel, copilul nu mai are o aşa conexiune cu părintele. Are o conexiune cu gaşca şi face orice prostii ar face ea. Problema este nevoia de a demonstra, nevoia de apartenenţă înţeleasă greşit.
De acolo vin toate lucrurile la copiii tineri şi adolescenţi, pentru că sunt nesiguri pe ei. Nu au valoarea a ceea ce înseamnă viaţa lor, nu au stimă de sine, încredere de sine. Chiar dacă nu demonstrezi nimănui nimic, eşti valoros.
Pentru că în şcoală şi acasă nimeni nu îi învaţă aă aibă încredere în ei şi le arată doar că nu fac bine, atunci ei încearcă să iasă la suprafaţă demonstrând tot felul de chestii, că sunt şi ei capabili de ceva”, a declarat specialista pentru FANATIK.
În aceste circumstanţe, Cerasela vine cu sfaturi preţioase pentru părinţi, profesori şi copii. Ea îi îndeamnă aparținători, dar și pe îndrumătorii școlari să îi înveţe pe adolescenți să aibă încredere de ei, să conştientizeze cât de unici şi minunaţi sunt. Comunicarea este cheia, iar încrederea insuflată acasă, dar şi la școală, poate face schimbări pozitive majore.
„Părinţii sau cadrele didactice ar trebui să aibă un singur scop pe lumea asta. Să îi înveţe pe copii că sunt unici, să aibă încredere în ei. Trebuie să li se spună că sunt minunaţi aşa cum sunt, chiar dacă poate nu ştiu matematică.
Părinţii ar trebui să nu piardă relaţia cu copilul atunci când copilul intră în adolescenţă. Să studieze mai mult ce înseamnă acest fenomen. Mielina creşte pe creier până la 25 de ani. Ea îţi dă toate stările posibile şi de multe ori te porţi urât fără ai o intenţie în sensul ăsta.
Părinţii ar trebui să nu mai ia nimic personal, să numai decimeze personalitatea copilului, să îl ajute să aibă încredere în el. Trebuie să îl ajute să creadă în el, să nu îi mai facă temele, să îl ajute să se descurce, să îl ducă mintea”, a încheiat Cerasela Rogen.